Skocz do zawartości

Tunel forteczny z czasów carskich zostanie zasypany

bodziu000000

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
nie no tu jest potrzebny jakis protest , moze jakas nagonka emailami ?
Napisano
Wg mnie lepiej jest jak jest zasypany, niż żeby na szybko zrobili betonowego klocka nad nim, bo przecież sklepienia z cegieł nie machnom. Z drugiej strony, to jednak szkoda.
Pozdrawiam
Napisano
A ja mam pytanie, czy zasypany został cały tunel, czy tylko ta część która się zapadała i od dawna tworzył się tam zawał. Za tym zawałem jest jeszcze kilka metrów tunelu, dalej został rozebrany w czasie rozbiórki fortu Pawła i Gieorgija. Jest ciekawe opracowanie dotyczące tego fragmentu tunelu w kontekście budowy metra. Może nie ma co podnosić rabanu, jeśli zostało zasypane ostatnie kilka metrów tunelu, ktory na tym odcinku i tak grozil zawaleniem. Może ktoś to sprawdzi, nim będzie bluzgał na wykonwacow, władze itd.
Napisano
Zapomniałem podać link do opracowania:
http://www.metro.projectcom.pl/grafika/art_str_233_244.pdf
Napisano
Warszawiacy mogą dokonac doniesienie o dokonaniu przestępstwa przez konserwtora do prokuratury. Ustawa o ochronie zabytków nie nakłada obowiązku o dbałośc zachowania zabytków na poszukiwaczy, czy obywateli ale i na konserwatorów.
Napisano
Maras 78 - tu nik nie bluzga na wykonawców ani na budowę metra, to chyba dzięki nim ten odcinek mógł byc w ogóle odkryty. Link do artykułu - jest OK i na pewno wart uważnego przeczytania przez innych.
Natomiast moim zdaniem - przykład tego odcinka tunelu pokazuje, że po pierwsze brakuje pomysłu na wykorzystanie takich niestandardowych okazji jak ta opisywana powyżej.
Napisano
Zanim zasypano tunel byl on zbadany przez specjalistow. Przy pracach w rejonie Dworca Gdanskiego byla podobna sytuacja. CHyba wtedy nie pisano o podobnym tunelu. Poniewaz spodziewano sie na tym odcinku roznych konstrukcji podziemnych przy pracach bral udzial nadzor z ramienia konserwatora.
Nie jest wiec tak ze cos zostaje odkryte i zeby nie ponosic kosztow budowa szybko to zakopuje.
W Warszawie jest wiecej obiektow ktore rzeczywiscie wymagaja alarmu. Na ul. Szwedzkiej znajduje sie polska zbrojownia, ktora jest ciagle szabrowana, a Agencja Mienia Wojskowego kombinuje jak tu ominac ten zabytek i sprzedac teren pod jakas zabudowe lub autostrade. A obiekt jest bardzo ciekawy i stanowi kompleks historyczny.

pozdr
robert_kudelski
Napisano
Ponawiam pytanko: czy ktoś wie, czy zasypali CAŁY tynel, czyli od fosy cytadeli az za plac Inwalidów (jakieś 300 m), czy tylko zamurowali tunel pod torami a zasypali resztę, czyli ten odcinek bez stropu i ścian (jakieś 20 m).
Napisano
Z tego co dzis widzialem w Telewizyjnym Kurierze warszawskim to zamurowali tunel i zasypać mają tylko w tym miejscu w którym był zawał. Nie mają zasypywać całego o czy m.in. swiadczy wypowiedź że lada moment możemy liczyć się z kolejną katastrofą budowlaną w dalszym odcinku tunelu gdzieś pod al.Wojska Polskiego
Napisano
Witam

Z tego opracowania, do którego wcześniej podałem link wynika, że w tej okolicy jest baardzo duż o niezinwentaryzowanych kanalizacji, skanalizowanych rzek, które są cały czas wykorzystywane, a nikt ich nie konserwuje. Ciekawe, czy rzeka Drwa, która dopływa do fosy ma ujście w gdzieś w studzience na dnie fosy - z jednej ze studzienek wypływa strumyczek do fontanny. Ciekawe jest też zagadnienie kanalizacji przed i lindleyowskiej, której ujście podobno cały czas jest drożne nad wisłą. Widział ktoś je na własne oczy - bo ja nie znalazłem. Generalnie ciekawy też jest smok od wodociągu Marconiego, który cały czas jest na brzegu Wisły. http://www.varsovia.pl/varsovia/index.php-frame=main&mapa=0&item=1605&top=1501.htm

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie