bodziu000000 Napisano 13 Październik 2004 Autor Napisano 13 Październik 2004 Do poczytania, jak to zwykle bywa w Polsce, nie ma pieniędzy na uratowanie, a są na zniszczenie.http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,2336875.htmlPzdrBodziu
Gość Napisano 13 Październik 2004 Napisano 13 Październik 2004 nie no tu jest potrzebny jakis protest , moze jakas nagonka emailami ?
bodziu000000 Napisano 13 Październik 2004 Autor Napisano 13 Październik 2004 Skan zdjęcia z dzisiejszej GW.Zasypany tunel.PzdrBodziu
Gość Napisano 14 Październik 2004 Napisano 14 Październik 2004 Wg mnie lepiej jest jak jest zasypany, niż żeby na szybko zrobili betonowego klocka nad nim, bo przecież sklepienia z cegieł nie machnom. Z drugiej strony, to jednak szkoda.Pozdrawiam
bodziu000000 Napisano 14 Październik 2004 Autor Napisano 14 Październik 2004 Tu jeszcze jeden przykład na ochronę" zabytków w Warszawie, tym razem chodzi o fort Beniaminów:http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,2335538.htmlPzdrBodziu
Gość Napisano 14 Październik 2004 Napisano 14 Październik 2004 A ja mam pytanie, czy zasypany został cały tunel, czy tylko ta część która się zapadała i od dawna tworzył się tam zawał. Za tym zawałem jest jeszcze kilka metrów tunelu, dalej został rozebrany w czasie rozbiórki fortu Pawła i Gieorgija. Jest ciekawe opracowanie dotyczące tego fragmentu tunelu w kontekście budowy metra. Może nie ma co podnosić rabanu, jeśli zostało zasypane ostatnie kilka metrów tunelu, ktory na tym odcinku i tak grozil zawaleniem. Może ktoś to sprawdzi, nim będzie bluzgał na wykonwacow, władze itd.
Gość Napisano 14 Październik 2004 Napisano 14 Październik 2004 Zapomniałem podać link do opracowania:http://www.metro.projectcom.pl/grafika/art_str_233_244.pdf
Gość Napisano 14 Październik 2004 Napisano 14 Październik 2004 Warszawiacy mogą dokonac doniesienie o dokonaniu przestępstwa przez konserwtora do prokuratury. Ustawa o ochronie zabytków nie nakłada obowiązku o dbałośc zachowania zabytków na poszukiwaczy, czy obywateli ale i na konserwatorów.
Metort Napisano 14 Październik 2004 Napisano 14 Październik 2004 Maras 78 - tu nik nie bluzga na wykonawców ani na budowę metra, to chyba dzięki nim ten odcinek mógł byc w ogóle odkryty. Link do artykułu - jest OK i na pewno wart uważnego przeczytania przez innych. Natomiast moim zdaniem - przykład tego odcinka tunelu pokazuje, że po pierwsze brakuje pomysłu na wykorzystanie takich niestandardowych okazji jak ta opisywana powyżej.
Gość Napisano 15 Październik 2004 Napisano 15 Październik 2004 Tutaj nikt nie bluzga, ale na forum wyborczej....
kudi Napisano 15 Październik 2004 Napisano 15 Październik 2004 Zanim zasypano tunel byl on zbadany przez specjalistow. Przy pracach w rejonie Dworca Gdanskiego byla podobna sytuacja. CHyba wtedy nie pisano o podobnym tunelu. Poniewaz spodziewano sie na tym odcinku roznych konstrukcji podziemnych przy pracach bral udzial nadzor z ramienia konserwatora. Nie jest wiec tak ze cos zostaje odkryte i zeby nie ponosic kosztow budowa szybko to zakopuje. W Warszawie jest wiecej obiektow ktore rzeczywiscie wymagaja alarmu. Na ul. Szwedzkiej znajduje sie polska zbrojownia, ktora jest ciagle szabrowana, a Agencja Mienia Wojskowego kombinuje jak tu ominac ten zabytek i sprzedac teren pod jakas zabudowe lub autostrade. A obiekt jest bardzo ciekawy i stanowi kompleks historyczny.pozdrrobert_kudelski
Gość Napisano 15 Październik 2004 Napisano 15 Październik 2004 Ponawiam pytanko: czy ktoś wie, czy zasypali CAŁY tynel, czyli od fosy cytadeli az za plac Inwalidów (jakieś 300 m), czy tylko zamurowali tunel pod torami a zasypali resztę, czyli ten odcinek bez stropu i ścian (jakieś 20 m).
Gość Napisano 15 Październik 2004 Napisano 15 Październik 2004 Z tego co dzis widzialem w Telewizyjnym Kurierze warszawskim to zamurowali tunel i zasypać mają tylko w tym miejscu w którym był zawał. Nie mają zasypywać całego o czy m.in. swiadczy wypowiedź że lada moment możemy liczyć się z kolejną katastrofą budowlaną w dalszym odcinku tunelu gdzieś pod al.Wojska Polskiego
Gość Napisano 15 Październik 2004 Napisano 15 Październik 2004 WitamZ tego opracowania, do którego wcześniej podałem link wynika, że w tej okolicy jest baardzo duż o niezinwentaryzowanych kanalizacji, skanalizowanych rzek, które są cały czas wykorzystywane, a nikt ich nie konserwuje. Ciekawe, czy rzeka Drwa, która dopływa do fosy ma ujście w gdzieś w studzience na dnie fosy - z jednej ze studzienek wypływa strumyczek do fontanny. Ciekawe jest też zagadnienie kanalizacji przed i lindleyowskiej, której ujście podobno cały czas jest drożne nad wisłą. Widział ktoś je na własne oczy - bo ja nie znalazłem. Generalnie ciekawy też jest smok od wodociągu Marconiego, który cały czas jest na brzegu Wisły. http://www.varsovia.pl/varsovia/index.php-frame=main&mapa=0&item=1605&top=1501.htm
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.