searcher Napisano 11 Październik 2004 Autor Napisano 11 Październik 2004 Witam.w sumie to już opisałem monetkę na forum IDENTYFIKACJA ale co mi szkodzi opisać ją tutaj(w zasadzie powinienem tu zacząć).Opis:Witam wszystkich forumowiczów.Znalazłem monetkę i byłbym wdzięczny za pomoc w jej dokładniejszej identyfikacji..Opis:Z jednej strony herb z dwoma orłami(u góry),na trzeciej ćwiartce szachownica a na czwartej jakby fale.Nad herbem 1522(chyba).Napisy:*G*DVX*MUNSTERB*KARLVNS*D*.I zdrugiej strony:postać mężczyzny ze szpadą coś jakby faktycznie w XVI stroju.Oraz napisy:REICHS*MONE'AVR.Co do napisów mogę się mylić przy odczycie(kiepsko widać..Z góry wielkie dzięki..
nosfer3 Napisano 11 Październik 2004 Napisano 11 Październik 2004 zapewne złoto o czymświadczy skrót AVR (AVREA),jakis dukat
searcher Napisano 11 Październik 2004 Autor Napisano 11 Październik 2004 a tak pi razy oko...jak cenny...(sorki za bezpośredniość0...
searcher Napisano 11 Październik 2004 Autor Napisano 11 Październik 2004 Właśnie się dowiedziałem że to falsyfikat..Czy ktoś mógłby mi powiedzieć,czy ten fals" był zrobiony w XVI w.A może później...???
Gość Napisano 12 Październik 2004 Napisano 12 Październik 2004 ten fals jest zrobiony niedawno... pewnie na jakims festynie archeologicznym
searcher Napisano 13 Październik 2004 Autor Napisano 13 Październik 2004 No tak...To by wiele wyjaśniało...Wszystkim serdecznie dziękuję..Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.