searcher Napisano 11 Październik 2004 Autor Napisano 11 Październik 2004 Witam wszystkich forumowiczów.Znalazłem monetkę i byłbym wdzięczny za pomoc w jej dokładniejszej identyfikacji..Opis:Z jednej strony herb z dwoma orłami(u góry),na trzeciej ćwiartce szachownica a na czwartej jakby fale.Nad herbem 1522(chyba).Napisy:*G*DVX*MUNSTERB*KARLVNS*D*.I zdrugiej strony:postać mężczyzny ze szpadą coś jakby faktycznie w XVI stroju.Oraz napisy:REICHS*MONE'AVR.Co do napisów mogę się mylić przy odczycie(kiepsko widać..Z góry wielkie dzięki..
searcher Napisano 11 Październik 2004 Autor Napisano 11 Październik 2004 a to drugie foto...Pozdrawiam
searcher Napisano 11 Październik 2004 Autor Napisano 11 Październik 2004 Rant jest całkiem głatki o grubości ok 0,9mm..Dodaje jakotakie zdjęcie-wedle życzenia...
jarema Napisano 11 Październik 2004 Napisano 11 Październik 2004 D*G* duxz bożej łaski ksiąźe Munsteru (księstwo niemieckie) Karolmone avr (v stosowano zamiennie z u) od aura złota monetanie mogę dokładnie rozczytać tych liter pozdr.
searcher Napisano 11 Październik 2004 Autor Napisano 11 Październik 2004 dzięki jarema...I poraz kolejny odkrywa się jedna z milionów małych tajemnic...jak ja to lubie..:-)
nosfer3 Napisano 11 Październik 2004 Napisano 11 Październik 2004 rant wyjaśnia wszystko,faktycznie fals
nosfer3 Napisano 11 Październik 2004 Napisano 11 Październik 2004 z tego co wiem podchodzi to pod dukata jakiegoś z ksiestwa niemieckiego(landu).Dukaty ówczesne były wagi koło 3 gram znaczy sie uwzględniaja ówczesną techinkę bicia tych monet(walcowanie blachy lub bicie młotem na puncy) rant nie byłby taki gruby przy monecie tego pokroju i taki idealny.To moje zdanie.Dukaty zazwyczaj były bardzo cienkimi blaszkami,często giete choć niemieckie bicia znacznie odbiegały od technik bicia polskich monet
searcher Napisano 11 Październik 2004 Autor Napisano 11 Październik 2004 czyli co??lipa....wybaczcie Panowie ale na monetkach to ja nie bardzo...fals-mniemam,że fałszywa..ale podrabiana w amtym" okresie????a ile to cosik może być warte..???jaśli w ogóle..
searcher Napisano 13 Październik 2004 Autor Napisano 13 Październik 2004 Czyżbym popełnił jakieś fo pas.???Czy może faktycznie nikt nic nie wie...Jeśli pytanie o przybliżoną wartość monetki jest nietaktem,niech ktoś mnie sprostuję...
nosfer3 Napisano 13 Październik 2004 Napisano 13 Październik 2004 jeżeli to współczesne fałszerstwo a co do tego nie jestem pewien to szkoda na nie nerwów.Jednak jeśli to fałszerstwo z epoki to posiada pewną wartość.Jaką?.Ciężko określić,wszystko zależy od chęci nabywcy i jego zasobów.Znane mi fałszerstwa trojaków Zygmunta III Wazy znajdują nabywców po około 100 zł.Ale określenie bliższej wartości falsu jest uzaleznione od ilości zbieraczy tego tematu oraz dostepności na rynku.Nawiasem mówiąc nie wydaje mi sie żebyś mógł zbić na swjej monetce fortune
searcher Napisano 13 Październik 2004 Autor Napisano 13 Październik 2004 Dzięki wielkie Nosfer3.O taką odpowiedź mi chodziło..Pozdrawiam i dzięki wszystkim za udział w moim temacie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.