Skocz do zawartości
  • 0

znaki

marucha271

Pytanie

Napisano

witam i pozdrawiam.pytanie jest proste,co łaczy te dwa znaki.1-szary,to kamień graniczny"jakich wiele na naszych polach etc.2-to blaszka,ze skrzynki(było w niej kilka mannlicherów)przestrzelona co prawda,ale znak doskonale widoczny.podobnym logiem" posługuje się firma z grudziądza clima-vent(a może podobnie...?)czekam na odzew,i z góry dzięki.

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
ok.może i masz rację,ale jak wytłumaczyć
inne nazwiska?Junger&Ruh.za nic nie przypominają założycieli odlewni!kamień-fakt,foto z Grudziądza,ale ta blaszka została znaleziona w Gdańsku(wiem że to nic może nie znaczy,ale ...)nie daleko Rudnika jest firma posługująca się podobnym logiem(went&klima)nie znam jej nazwy,niestety.chyba będę zmuszony pojechać tam jeszcze raz,w urzędzie mi chyba coś powiedzą na temat histori miasta,co?ale dzięki za zainteresowanie faktem.
pozdro600!
Napisano

witam i pozdrawiam.pytanie jest proste,co łaczy te dwa znaki.1-szary,to kamień graniczny"jakich wiele na naszych polach etc.2-to blaszka,ze skrzynki(było w niej kilka mannlicherów)przestrzelona co prawda,ale znak doskonale widoczny.podobnym logiem" posługuje się firma z grudziądza clima-vent(a może podobnie...?)czekam na odzew,i z góry dzięki.

Napisano
Witam.

Przypadkowo trafiłem na ten temat.

W okresie międzywojennym firma Herzfeld & Victorius produkowała, między innymi, kuchenki gazowe na licencji i w oparciu o patenty niemieckiej firmy JUNKER & RUH. W czasie okupacji Niemcy znienili nazwę z H&V na J&R i podjęli produkcje wojskową. Montowano tu między innymi torpedy (dlatego można trafić w okolicy Grudziądza na marynarskie guziki i klamry pasów).

Ten znaczek pochodzi z kuchenki gazowej lub gazowo-elektrycznej.

Nic wielkiego ale rzecz ciekawa.

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie