Skocz do zawartości
  • 0

znowu łuski :-)

kudlaty

Pytanie

Napisano

Witam
Ostatnio trafiłem na takie ciekawe pole na którym wyrosło" sporo łusek większość standardowa" ale co do dwóch mam wątpliwosci:
numer 1:
43
TW
kaliber około 12-13mm - myśle ze raczej nie niemiecka (rosyjska ??)
numer 2
H
1942
20mm
kaliber taki jak jest wybite 20mm - tez nie mam pojęcia co to ....
Z góry dzięki Mateusz

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
te niemieckie 20-stki są od 20mm Oerlikon, a swoją drogą ciekawe to pole dodam że znajduje się w rejonie wrocławia, kilkaset metrów od starego niemieckiego lotniska, jednak przegląd amunicji jaka się tu pokazuje jest dość ciekawy, szczególnie ta niemiecka I wojenna no i polska z '39 (dwa lata temu około kilometra od tego pola znalazłem nawet japońską arisake :-D ) amerykańskie mozna chyba wytłumaczyć krótką obecnoscia krasnoarmiejców w 1945. Czy np: Aircobra mogła mieć działko 20mm ??
Pozdrawiam Mateusz
P.S dzięki za wszystkie odpowiedzi nowy materiał" pojawi się najprawdopodbniej w przyszłym tygodniu :-)
Napisano
Dzięki za pomoc w sumie to fajnie bo amerykańskiej jeszcze nie wykopałem :-) jesli ktoś wie coś o tej drugiej to bardzo prosze o wpis" :-)
Pozdrawiam Mateusz
Napisano

Witam
Ostatnio trafiłem na takie ciekawe pole na którym wyrosło" sporo łusek większość standardowa" ale co do dwóch mam wątpliwosci:
numer 1:
43
TW
kaliber około 12-13mm - myśle ze raczej nie niemiecka (rosyjska ??)
numer 2
H
1942
20mm
kaliber taki jak jest wybite 20mm - tez nie mam pojęcia co to ....
Z góry dzięki Mateusz

Napisano
Z tego samego pola wyszły dziś flak 20mm, polski mauser z '39 oraz kolejna z którą mam problem :
(dno łuski podzielone na cztery sektory)
12h : 18
3h : S67
6h : D
9h : 8
Jak ktoś ma pomysły to poprosze :-D
Pozdrawiam Mateusz
Napisano
Ta pierwsza to zapewne 12,7x99mm browning , produkcji amerykańskiej z wytwórni Twin Cities , wyprodukowana w 1943 roku.
Ta druga to nie wiem , podejrzewam również USA , a może Wielka Brytania??

Pozdrawiam
Napisano
Niemiecki mauser z I ws.
D - producent - Königliches Arsenal, Dresden
8 - nr parti
18 - rok produkcji
S67 - 67% miedzi w łusce.

Pzdr AK77

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie