Skocz do zawartości

Gdzie szukac koło lotniska???

pol

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam wszystkich w niedziel mam zamiar skoczyc, na kilka godz do lasu na teren byłego lotniska Luftwaffe.Zapowiada sie dosc obiecujaco , gdyz z tego co sie dowiedziałem to jeszcze kilka lat temu całe pasy były pokryte siatką wzamcniające, no ale do rzeczy.Mam mianowicie problem pomórzcie mi , podpowiedzcie gdzie najlepiej szukac wokół takiego lotniska i na co najlepiej zwracać uwage, przy takich lotniskach zeby trafic jakies fanty, czy była reguła, że budynko raczej polowe takiego obiektu stał gdzies z tyłu , boku.Zwłaszcza prosze o podzielenie sie info osób , które szukały w takich miejscach i uchylenie chociaz rąbka tajemnicy co w takich miejscach mozna znalezć.I czy mozliwe jest takze ze przy takich obiektach znajdowały sie smietniki???A jesli tak to w jakich mniej wiecej odległosciach trfiliscie je i co tam ciekawego było???Bochyba nie sadze zeby były w takich miejscach sameczesci , czy pradnice hehehehehe

dzieki z góry za odp

pozdro pol
Napisano
Witam
W takich miejscach mozna trafić naprawde ciekawe fanty, najczęściej jest kupa śmietników w rejonie ale to zalezy od historii jaka miała tam miejsce zaraz po zajęciu tego terenu przez krasnoarmiejców najczęściej takie lotniska były wykorzystywane jako przyfrontowe i w tedy sprzątano" śmieci po niemcach do dołów kopanych blisko lotniska lub nawet na terenie samej bazy, z doswiadczenia wynika że takie smietniki rzadko sa dalej jak 300- 500 metrów od centrum" często wysypywano niepotrzebne rzeczy wprost na ziemie bez kopania dołka - takie miejsca są często bardzo ciekawe. Zdażają sie tez lotniska które nie były używane przez zdobywców (lub uzywane były krótko) i dopiero po kilku latach były sprzątane i w takim przypadku fanty mogą znajdować się dalej np: najblizszy las, w jednym z przypadków było to około 2km ale i tak warto namierzyć takie miejsce bo pomimo że są to śmietniki często pomieszane z cywilnymi rzeczami to fanty moga tam być interesujące. Kiedyś trafilismy taki smietnik utworzony dopiero po 76 roku (wskazuje na to łyżka z polskiego niezbędnika sygnowana na ten rok- która znależlismy na samym dnie tego dołka) fanty jakie tam sie znajdywały były naprawde (naprawde :-) ) ciekawe. Słyszałem tez że początki pasów startowych są skarbonośne" choć ja jeszcze na takich pozycjach nie szukałem. To tyle te wywody nie są oczywiście regułą tylko zbiorem pewnych doświadczeń moich i kolegów.
Pozdrawiam Mateusz
P.S nic nie zastapi poznania historii danego obiektu oraz zeznań" :-) swiadków i/lub tubylców
Napisano
Szukam wskazówek nt. rozmieszenia magazynów paliwowych na lotniskach niemieckich (przedwojennych). Lotnisko jest czynne do dzisiaj, niemniej brak planów - szansa na odkrycie 100% (planów oryginalnych nie da się wyciągnąć).
Mój mail może nie działać, więc proszę o info na forum, ewentualnie podanie maila - skontaktuję się

Michał
Napisano
Panowie - na prawdę nikt nic nie wie na ten temat? Niemożliwe.
Dla zainteresowanych - nie interesuje mnie kopanie - jeśli macie ochotę szukać/kopać ect. - no problem. Proponuję kontakt na GG 3771695
Pozdrawiam
Napisano
A czy lotniska polowe , miały jakies zabezpieczenie przed nalotami i atakami z powietrza, chocby w postaci mg w wersji przeciw lotniczej, czy tez moze nie było reguł.

z góry dzieki za odp,

pozdro pol
Napisano
Lotnisko o którym mówię miało nawet stacje radarowe - pozostałości widoczne do dzisiaj.
Napisano
Słyszałem i wiem, że w okolicznych lasach, a na polach to głęboko. Warto by też ustalić, gdzie był początek pasa startowego.
Napisano
taaa, czasem można mieć tego pecha, że lotnisko było przez ileś tam lat wysypiskiem śmieci dla okolicznej ludności. Znam takie niestety - syf kiła i mogiła...

Przede wszystkim warto pogadać z miejscowymi. Namówić kogoś na spacer... I nawet zainwestować w ymbarka" ;)
Napisano
Michał_niezalogowany --> napisałeś :

„Lotnisko o którym mówię miało nawet stacje radarowe - pozostałości widoczne do dzisiaj.”

Ciekawe. Masz możliwość pstryknięcia kilku fotek tych pozostałości ?? Może uda się zidentyfikować rodzaj stacji jaka była tam używana.

Pzdr,
Alkali
Napisano
Zapraszam na gg - nume podałem powyżej. Nie ma potrzeby nic pstrykać - lotnisko jest do dzis czynne i ogólnie dostępne.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie