Skocz do zawartości

kilka pytan o P08 parabellum

Frozzer

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam, nurtuje mnie jedno, widzialem eksponat p08 znaleziony na pobojowisku pierwszowojennym, lecz nie ma on wybitej daty, jak okreslic jego wiek? firma to pieknie wygrawerowane DWM" -deutche waffen munition jak mniemam

ale czemu eni ma daty? widac odbiory rusznikarskie, bicia numeru broni wszedzie widoczne, ale bez daty?
moze do jakiegos okresu nie bito dat? wie ktos jak bylo w przypadku firmy DWM?
czy mozna po numerze broni dojsc do tego jak stary jest eksponat?

druga sprawa
to parabellum ma wybite na chwycie JR 150 # MG 64" co jak mniemam znaczy ze byla to bron boczna strzelca z kompanii karabinow maszynowych z 150 pulku piechoty
# - to slad po zakreskowanej literze H" (lub R")

moze pomozecie mi rozszyfrowac te bicia? czy przynaleznosc pulkowa na chwycie bito tylko w kompaniach karabinow maszynowych? i czy tylko w okresie 1szej wojny??

moze macie jakies informacje o 150 pulku piechoty? (pruskim rzecz jasna)

Napisano
czesc

z tego co wiem na ta chwile to:
InfReg 150 razem z InfReg 146 tworzyły 75.Infanterie-Brigade stacjonujaca w olsztynie a ta natomiast razem z :73.Infanterie-Brigade, 37.Kavallerie-Brigade, 37.Feldartillerie-Brigade oraz Landwehr-Inspektion tworzyly 37.Infanterie-Division ktora podlegala pod XX Armee korps .InfReg 150 walczyl miedzy innymi pod:(24.08.14) frankowem przeciw 8 dyw. 15 korpusu gdzie zostal zmuszony do odwrotu,(26.08.14) pod turowem przeciw 2 dyw XXIII korpusu (najprawdopodobniej z 5 i 6 polkiem), (28-30.08.14)robil porzadek pod olsztynkiem czyli teoretycznie wraz z cala dewizja niebral udzialu w zamkniecu kotla i zakonczeniu bitwy.

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie