Frozzer Napisano 6 Październik 2004 Autor Napisano 6 Październik 2004 witam, nurtuje mnie jedno, widzialem eksponat p08 znaleziony na pobojowisku pierwszowojennym, lecz nie ma on wybitej daty, jak okreslic jego wiek? firma to pieknie wygrawerowane DWM" -deutche waffen munition jak mniemamale czemu eni ma daty? widac odbiory rusznikarskie, bicia numeru broni wszedzie widoczne, ale bez daty?moze do jakiegos okresu nie bito dat? wie ktos jak bylo w przypadku firmy DWM?czy mozna po numerze broni dojsc do tego jak stary jest eksponat?druga sprawato parabellum ma wybite na chwycie JR 150 # MG 64" co jak mniemam znaczy ze byla to bron boczna strzelca z kompanii karabinow maszynowych z 150 pulku piechoty# - to slad po zakreskowanej literze H" (lub R") moze pomozecie mi rozszyfrowac te bicia? czy przynaleznosc pulkowa na chwycie bito tylko w kompaniach karabinow maszynowych? i czy tylko w okresie 1szej wojny??moze macie jakies informacje o 150 pulku piechoty? (pruskim rzecz jasna)
panzer24 Napisano 7 Październik 2004 Napisano 7 Październik 2004 Ja nie dam rady :(A tak wogóle to mi gg odcieli, same porazki :(
michalczewski Napisano 7 Październik 2004 Napisano 7 Październik 2004 http://www.gunsworld.com/p08/p08_mark_us.html Polecam. A daty sa wybijane od (chyba)1911
michalczewski Napisano 7 Październik 2004 Napisano 7 Październik 2004 http://www.gunsworld.com/p08/p08_unit_us.html
wittman Napisano 7 Październik 2004 Napisano 7 Październik 2004 czescz tego co wiem na ta chwile to:InfReg 150 razem z InfReg 146 tworzyły 75.Infanterie-Brigade stacjonujaca w olsztynie a ta natomiast razem z :73.Infanterie-Brigade, 37.Kavallerie-Brigade, 37.Feldartillerie-Brigade oraz Landwehr-Inspektion tworzyly 37.Infanterie-Division ktora podlegala pod XX Armee korps .InfReg 150 walczyl miedzy innymi pod:(24.08.14) frankowem przeciw 8 dyw. 15 korpusu gdzie zostal zmuszony do odwrotu,(26.08.14) pod turowem przeciw 2 dyw XXIII korpusu (najprawdopodobniej z 5 i 6 polkiem), (28-30.08.14)robil porzadek pod olsztynkiem czyli teoretycznie wraz z cala dewizja niebral udzialu w zamkniecu kotla i zakonczeniu bitwy.pozdrawiam
Frozzer Napisano 8 Październik 2004 Autor Napisano 8 Październik 2004 a to ciekawe, bo to p08 zostalo znalezione w samym srodku lasu na muszakach, konkretnie w okolicach malgi
wittman Napisano 8 Październik 2004 Napisano 8 Październik 2004 przeciez wiem :)dlatego dodalem takie zakonczenie poprzedniego postu
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.