Skocz do zawartości

Krzyż Żelazny kl. II - Odmiany, czy istniały?

Łukasz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam! Mam ramkę od E.K. kl. II. Czy da się odróżnić czy jest to fant pierwszo-, drugowojenny? Jakieś różnice w wymiarze? Z góry dzięki za pomoc! Pozdrawiam, Łukasz
Napisano
I ja mam pytanie!
Co wiadomo w wersjach z iemagnetycznymi" środkami.
rzekomo były to wersje przyznawane w Kriegsmarine?
Może ma ktos jakąś literarurę na ten temat ? Lub podać jakis link ..
Pozdrawiam.
Maciej G.
Napisano
Rzeczywiście - legenda jest że wersje niemagetyczne były dla KM - i faktycznie KM czesto bardzo ich uzywało.. niemniej te krzyże spotyka sie także w wojskach lądowych.. i lotnictwie..
były to krzyże głównie kupowane prywatnie - zarówno w pierwszej jak i w drugiej klasie..

do tego dochodzą ersatzowe krzyże cynkowe -(tylko w 2 klasie) z końca wojny...

to chyba tyle jesli chodzi o niemagnetyki :d
Napisano
A ja właśnie słyszałem od kolegi z Gdyni ,że większość drugowojennych 'ramek' od EK jest srebrnych. Nie wiem jak jest naprawdę ,bo jeszcze krzyża nie wykopałem :)

pzdr

bjar_1
  • 2 weeks later...
Napisano
a ja mam takie pytanko - czy da się odrużnić niemagnetyczny krzyż żelazny orginał od podróbki? bo mam już od ponad 10 lat taki krzyż i nie ma on środka magnetycznego.

pozdr
Romel
Napisano
krzyże z zaokrągloną cyfrą 3 - porównaj date w tym krzyżu - i zwyklych" krzyżach - jest inna czcionka cyfry 3 - te zaokraglone są rzadsze,...

ten krzyż co był na allegro za 202 zł - moim zdaniem kopia...

Romel - zamieśc dobre skany - to może pomoge.. :)
Napisano
Postaram sie zrobić fotki u kogoś, nie mam cyfrówki
ale jest bardzo podobny do tego http://www.allegro.pl/show_item.php?item=33019226 , pozatym jako wskazówke mogę dodać że mój jest chyba posrebrzany, trójka jest z kreską u góry.
pozdr
Romel

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie