Skocz do zawartości
  • 0

co oznaczają bicia na bagnecie

olo7

Pytanie

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
MAGAZYN lub FABRYCZNY stan - Bagnet fiński wz. 1891/24 lub rosyjski 1891/30 ??? Stosowany do karabinu Mosin fiński M 1924 lub rosyjskiego 1891 ???????. Bagnet jest wzorowany na rosyjskim bagnecie 1891/30. Jest to opis z “Poradnik kolekcjonera” M. Prószyńskiego. Nie jestem pewien czy mam rację. Modyfikacja zatrzasku była wprowadzona w ZSRR w 1930. Chodziło o zastąpienie pierścienia zatrzaskiem sprężynowym, co oczywiście w państwie radzieckim się udało :-):-). Decydujące czy jest to bagnet fiński czy rosyjski są oznaczenia. Bagnety nie różnią się konstrukcyjnie zupełnie.
Bagnet wygląda jak klasyczny rosyjski bagnet wz 1891/30. Jedyne oznaczenia - to na łaczeniu tuleii z głownią kwadrat podzielony przekątną. Z drugiej strony kontrola w postaci rombu z zaokrąglonymi krawędziami. Brak klasycznego numeru inwentarzowego który jest umieszczany na bagnetach rosyjskich. W jednym z fazowań głowni znaczek przypominający X. Znak kwadratu z przekątną jest opisany u Prószyńskiego jako fiński. Sztych zakończony w klasyczny sposób śróbokrętem, który miał ułatwiać rozbieranie elenentów karabinu (chyba to wymyślili kosmici !!!). Gwoli inrormacji jest to jeden z nielicznych bagnetów tulejowych, który nie ma ramienia tzn. tuleja łączy sie bezpośrednio z głownią, ot tak ciekawostka."

jest to wypowiedź gościa z allegro i co wy na to bo wychodzi na to że mam rosyjsko fiński ma i numery i kwadrat z przekątnom ;)
pozdrawiam
Napisano
Czy ten bagnet to wykop?
Też mam taki sam (wykop) i żadnych numerów na nim nie znalazłem...
Napisano
Też mam na moim numer trzy cfrowy więc to raczej nie rzadkość. Nie napotkałem żadnego katalogu w którym na podstawie numerów i znaków odbioru można datować ruskie bagnety 1891/30. Oni tam wtedy mieli rewolucje, burdel i tkie tam. Datowć będzie trudno. W tym wypadku istotny dla ceny jest stan zachowania a nie data.
Wojtek
Napisano
dzięki za info.dopiero zaczynam mam nadzieje że to dobry początek wspaniałej kolekcji;)dostałem ,oczyściłem,i ciesze się jak bym szczę ście za nogi złapał dałem za niego lufe do ruskiego goriunowa
pozdrawiam
Napisano
Witam ponownie! Wiesz, akurat ten dział" żelastwa nie interesuje mnie. Gdyby było coś w moim temacie" to jestem otwarty na wszelkie zamiany! Pozdrawiam, Łukasz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie