olo7 Napisano 2 Październik 2004 Autor Napisano 2 Październik 2004 niebardzo się na tym znam a chciał bym wiedzieć co znaczą te bicia wie ktoś może prosze o pomoc
olo7 Napisano 4 Październik 2004 Autor Napisano 4 Październik 2004 MAGAZYN lub FABRYCZNY stan - Bagnet fiński wz. 1891/24 lub rosyjski 1891/30 ??? Stosowany do karabinu Mosin fiński M 1924 lub rosyjskiego 1891 ???????. Bagnet jest wzorowany na rosyjskim bagnecie 1891/30. Jest to opis z “Poradnik kolekcjonera” M. Prószyńskiego. Nie jestem pewien czy mam rację. Modyfikacja zatrzasku była wprowadzona w ZSRR w 1930. Chodziło o zastąpienie pierścienia zatrzaskiem sprężynowym, co oczywiście w państwie radzieckim się udało :-):-). Decydujące czy jest to bagnet fiński czy rosyjski są oznaczenia. Bagnety nie różnią się konstrukcyjnie zupełnie. Bagnet wygląda jak klasyczny rosyjski bagnet wz 1891/30. Jedyne oznaczenia - to na łaczeniu tuleii z głownią kwadrat podzielony przekątną. Z drugiej strony kontrola w postaci rombu z zaokrąglonymi krawędziami. Brak klasycznego numeru inwentarzowego który jest umieszczany na bagnetach rosyjskich. W jednym z fazowań głowni znaczek przypominający X. Znak kwadratu z przekątną jest opisany u Prószyńskiego jako fiński. Sztych zakończony w klasyczny sposób śróbokrętem, który miał ułatwiać rozbieranie elenentów karabinu (chyba to wymyślili kosmici !!!). Gwoli inrormacji jest to jeden z nielicznych bagnetów tulejowych, który nie ma ramienia tzn. tuleja łączy sie bezpośrednio z głownią, ot tak ciekawostka."jest to wypowiedź gościa z allegro i co wy na to bo wychodzi na to że mam rosyjsko fiński ma i numery i kwadrat z przekątnom ;)pozdrawiam
Gość Napisano 4 Październik 2004 Napisano 4 Październik 2004 Czy ten bagnet to wykop?Też mam taki sam (wykop) i żadnych numerów na nim nie znalazłem...
olo7 Napisano 4 Październik 2004 Autor Napisano 4 Październik 2004 raczej nie jest to wykop jest w zbyt dobrym stanie jak na wykop pozdrawiam
olo7 Napisano 2 Październik 2004 Autor Napisano 2 Październik 2004 niebardzo się na tym znam a chciał bym wiedzieć co znaczą te bicia wie ktoś może prosze o pomoc
Łukasz Napisano 2 Październik 2004 Napisano 2 Październik 2004 Witam! Numerek bagnetu (coś on krótki, ale może masz cholernie wczesny), a te dzwine" kwadraciki itp. to odbiory wojskowe. Pozdrawiam, Łukasz
olo7 Napisano 2 Październik 2004 Autor Napisano 2 Październik 2004 a czy ma to jakieś znaczenie dla kolekcjonera jeśli to jakiś wszesny egzemplarz i czy to właśnie to znaczy
Cyrograf15 Napisano 2 Październik 2004 Napisano 2 Październik 2004 Też mam na moim numer trzy cfrowy więc to raczej nie rzadkość. Nie napotkałem żadnego katalogu w którym na podstawie numerów i znaków odbioru można datować ruskie bagnety 1891/30. Oni tam wtedy mieli rewolucje, burdel i tkie tam. Datowć będzie trudno. W tym wypadku istotny dla ceny jest stan zachowania a nie data.Wojtek
olo7 Napisano 2 Październik 2004 Autor Napisano 2 Październik 2004 dzięki za info.dopiero zaczynam mam nadzieje że to dobry początek wspaniałej kolekcji;)dostałem ,oczyściłem,i ciesze się jak bym szczę ście za nogi złapał dałem za niego lufe do ruskiego goriunowa pozdrawiam
Łukasz Napisano 3 Październik 2004 Napisano 3 Październik 2004 Witam! Ja bym za niego lufy nie dał... no chyba, że była w agonalnym stanie lub urwana... Pozdrawiam, Łukasz
olo7 Napisano 3 Październik 2004 Autor Napisano 3 Październik 2004 to trzeba było brać zamieściłem posta że się zamienie na forum ponad 200 odsłon i ani jednej propozycji ;)
Łukasz Napisano 3 Październik 2004 Napisano 3 Październik 2004 Witam ponownie! Wiesz, akurat ten dział" żelastwa nie interesuje mnie. Gdyby było coś w moim temacie" to jestem otwarty na wszelkie zamiany! Pozdrawiam, Łukasz
Pytanie
olo7
niebardzo się na tym znam a chciał bym wiedzieć co znaczą te bicia wie ktoś może prosze o pomoc
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.