Skocz do zawartości
  • 0

co to jest???

bocian1

Pytanie

Napisano

Było tuż pod ściółką,stalowe dł.(bez bolca)17cm,śred.7cm.Bolec jest chyba integralną cześcią kapelusza"lub też jest wkręcony.Sam kapelusz jest chyba wkrecany,trudno powiedzieć narazie wolałem tego nie czyścić.Z boku widoczny frag.rurki przez nią widać w środku biały proszek,całośc waży dobry kilogram.Czy z czymś wam się kojarzy?
pozdr.

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
czy to jest karbidówka mam wątpliwości,chyba że jest to bardzo prymitywna wersja.Nadmieniam że wyszła mi na terenie obozu pracy,niedaleko wykopałem też młot 5 kg.
poniżej w poście jest lampa karbidowa
pozdr.
http://www.odkrywca-online.com/index1.php?action=forum&iletab=jedna&sub=pokaz_watek&id_forum=2&ktory=120168#120168
Napisano
Może rodzaj lampy karbidowej?
Bolec z góry może być resztką śruby skręcającej całość, a fragment rurki z boku to miejsce na palnik- odłamana jest część skierowana do góry, gdzie znajdował się gwint do wkręcania palnika.
Biały proszek może być zlasowanym" karbidem- nie ma zapachu acetylenu? Chociaż, sądząc po wyglądzie, już może być na tyle zwietrzały, że nic nie poczujesz.
A może to coś innego?
Pozdr. Marek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie