Skocz do zawartości
  • 0

Jaka to formacja - bączek

woojec

Pytanie

Napisano

Trafiłem czapkę wojskową, albo to, co z niej zostało. Mam pytanie do Kolegów - czy można poznać formację po kolorze bączka - ten ma obwódkę i środek czarny.

Pzdr, Woojec

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam. Mam parę rozetek z bączkami i też są koloru czarnego
(farba). kolor w bączku oznaczał kolor broni - czerwony altyrelię(moje są takiego koloru - pochodzą z Bornego), co do koloru rozetki może uda mi się coś znaleźć w materiałach
(wydaje mi się, że coś gdzieś o tym czytałem). jak znajdę to coś jutro skrobnę.
pozdr. wons.
Napisano
długo siedziałem i dochodze do wniosku że to będzie tak:
http://www.germanmilitaria.com/Heer/photos/H13452.html
czarny moze został naniesiony - po zdjeciu widac ze miał tendencje do odpadania.
oczywiscie moge sie mylić
z szacunkiem VJ
Napisano
no jak kolor bączka oznaczał barwe broni ,,, to jest jakiś nowy rodzial militarystyki..

bączki zasadniczo zawsze były czerwone - barwy rzeszy - czarna białą i czerwona.

podczas pierwszej wojny światowej - rozetki w pickelhubach były w kolorach landów - i tak pruska rozetka była czarno-biała-czarna..
prawdopodobnie jakiś oficer dumny ze swojego pruskiego pochodzenia w jakiś sposób zmodyfikował bączka do barw pruskich...
lub są to bączki zprzed 34 roku (taka teoria tylko)

niemniej nigdy nie oznaczało to barwy broni !!!!!!!!!!!!!!!
Napisano
Dzięki Pany!
A wiecie, że to zaczęło być być bardzo ciekawe!!
Twierdzicie, że był malowany , kolega jest nawet pewien, że był czerwony. Zapytam najpierw, czemu ktoś by to robił?
Rzecz wygląda tak - bączek wykonany jest z dwóch części, dolna ząbki " są czarne. Na to nasunięta jest, część górna z otworkiem czyli oczkiem ", które jest czarne i pięknie błyszczy, jak emalia.
Bączek na odwrocie posiada tradycyjne GES.GESCH. i dużą cyfrę 2 .
Wykopałem toto osobiście, gwarantuję więc 100% oryginalności.
Pozdrawiam - woojec -
Napisano
P.S.
DO U 96 - zdjęcie jednak oszukuje. Drobne ubytki farby to moja sprawka, podczas oczyszczania.
Myślę sobie, że jeśli były różne wieńce, to czemu i nie bączki ??
Pozdrawiam - woojec -
Napisano
proponuje kontakt z mab1978 obecnie siedze nad jego fantem w tle widzę bączek :
http://www.odkrywca.com.pl/picsforum6/sowacka.jpg
z szacunkiem
VJ
Napisano

Wczoraj właśnie wykopałem taki bączek i musze wam powiedzieć, że środek był czerwony, ale prawie cała farba odpadła i gdyby nie to, że troszkę zostało można by przypuszczać, że środek był czarny.
To samo stało się z rozetą była czarna, a teraz jest srebrna ponieważ z aluminium odpadła czarna farba.
Pozdr.

Napisano
Wons aż sie mi w głowie zakręciło od tych waszych bączków wolę swoje żelazka, herby, itp. ;-{)
Napisano
tak. przyznaje się strzeliłem gafę :)
Nowe godło rzeszy w armi wprowadzono rozkazem z dnia 17.02.34r. Zniósł on dotychczasową Adlerkokarde i nakazał noszenie orła ze swastyką na hełmach, czapkach garnizonowych itp.
Poza orłem którego ostateczną wersję wprowadzono w roku 1935 noszono na czapkach CZARNO - BIAŁO -CZERWONĄ kokardę w barwach Rzeszy - Reichskokarde Otoczoną srebrnym wieńcem dębowym. tak więc to wyjaśnia kolor - rozetka czarna, bączek biały, a środek bączka czerwony(a nie jak napisałem wyżej kolor broni:().i rzeczywiście na moich bączkach widać na nich biały kolor, na rozetce czarny, no a środek czerwony.
pozdr. wons.
Napisano
Coś mi się wydaje, że kuligow ma rację!
Zapewne, jakiś nawiedzony prusak, majstrował przy tym bączku.
P.S.
Trochę się zawiodłem, myślałem, że te kolorki powiedzą coś więcej o właścicielu.
Dzięki!! - woojec -
Napisano
Panie wons - zdarza sie najlepszym.. i to nieraz :D
ale jakaś teoria to była - a chodzi o to żeby pomóc koledze - wiec kazdy pomysł jest cenny:D

o właściecielu można powiedzieć tylko tyle że służył w heer .. prawdopodbnie oficer - gdyż szeregowcy i podoficerowie nie uzywali takich czapek poza celami wyjściowymi.. - oficerowie paradowli w nich nawet na pierwszej linii frontu - tak że łatwiej było im ją zgubić :)

gdyby cokolwiek innego zostało z czapki - jak sznur.. czy otok z wypustkami - wówczaas łatwo by było to okreslić..

\pzdr
michał

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie