woojec Napisano 2 Październik 2004 Autor Napisano 2 Październik 2004 Trafiłem czapkę wojskową, albo to, co z niej zostało. Mam pytanie do Kolegów - czy można poznać formację po kolorze bączka - ten ma obwódkę i środek czarny.Pzdr, Woojec
piterb1 Napisano 7 Październik 2004 Napisano 7 Październik 2004 nikt przy nim nie majstrowł. wykopisz pare bączków sie przekonasz ze conajmniej połowa nie ma czerwieni bo odpadła
wons Napisano 7 Październik 2004 Napisano 7 Październik 2004 zgadzam się z kolegą Piterb 1, tym bardziej, że środek bączka był z materiału.pozdr.
woojec Napisano 4 Październik 2004 Autor Napisano 4 Październik 2004 Dzięki!!A jednak, te dranie występują w kolorze czarnym!!Tylko czemu??Pozdrawiam -woojec -
wons Napisano 4 Październik 2004 Napisano 4 Październik 2004 witam. Mam parę rozetek z bączkami i też są koloru czarnego(farba). kolor w bączku oznaczał kolor broni - czerwony altyrelię(moje są takiego koloru - pochodzą z Bornego), co do koloru rozetki może uda mi się coś znaleźć w materiałach(wydaje mi się, że coś gdzieś o tym czytałem). jak znajdę to coś jutro skrobnę.pozdr. wons.
U96 Napisano 3 Październik 2004 Napisano 3 Październik 2004 długo siedziałem i dochodze do wniosku że to będzie tak:http://www.germanmilitaria.com/Heer/photos/H13452.htmlczarny moze został naniesiony - po zdjeciu widac ze miał tendencje do odpadania.oczywiscie moge sie mylić z szacunkiem VJ
kuligow Napisano 5 Październik 2004 Napisano 5 Październik 2004 no jak kolor bączka oznaczał barwe broni ,,, to jest jakiś nowy rodzial militarystyki..bączki zasadniczo zawsze były czerwone - barwy rzeszy - czarna białą i czerwona.podczas pierwszej wojny światowej - rozetki w pickelhubach były w kolorach landów - i tak pruska rozetka była czarno-biała-czarna..prawdopodobnie jakiś oficer dumny ze swojego pruskiego pochodzenia w jakiś sposób zmodyfikował bączka do barw pruskich...lub są to bączki zprzed 34 roku (taka teoria tylko)niemniej nigdy nie oznaczało to barwy broni !!!!!!!!!!!!!!!
woojec Napisano 4 Październik 2004 Autor Napisano 4 Październik 2004 Dzięki Pany!A wiecie, że to zaczęło być być bardzo ciekawe!!Twierdzicie, że był malowany , kolega jest nawet pewien, że był czerwony. Zapytam najpierw, czemu ktoś by to robił?Rzecz wygląda tak - bączek wykonany jest z dwóch części, dolna ząbki " są czarne. Na to nasunięta jest, część górna z otworkiem czyli oczkiem ", które jest czarne i pięknie błyszczy, jak emalia.Bączek na odwrocie posiada tradycyjne GES.GESCH. i dużą cyfrę 2 .Wykopałem toto osobiście, gwarantuję więc 100% oryginalności.Pozdrawiam - woojec -
woojec Napisano 4 Październik 2004 Autor Napisano 4 Październik 2004 P.S.DO U 96 - zdjęcie jednak oszukuje. Drobne ubytki farby to moja sprawka, podczas oczyszczania.Myślę sobie, że jeśli były różne wieńce, to czemu i nie bączki ??Pozdrawiam - woojec -
U96 Napisano 4 Październik 2004 Napisano 4 Październik 2004 proponuje kontakt z mab1978 obecnie siedze nad jego fantem w tle widzę bączek :http://www.odkrywca.com.pl/picsforum6/sowacka.jpgz szacunkiem VJ
general1006 Napisano 11 Październik 2004 Napisano 11 Październik 2004 Wczoraj właśnie wykopałem taki bączek i musze wam powiedzieć, że środek był czerwony, ale prawie cała farba odpadła i gdyby nie to, że troszkę zostało można by przypuszczać, że środek był czarny.To samo stało się z rozetą była czarna, a teraz jest srebrna ponieważ z aluminium odpadła czarna farba. Pozdr.
Gość Napisano 8 Październik 2004 Napisano 8 Październik 2004 Wons aż sie mi w głowie zakręciło od tych waszych bączków wolę swoje żelazka, herby, itp. ;-{)
woojec Napisano 5 Październik 2004 Autor Napisano 5 Październik 2004 Witam.Czegoś, jednak się dowiedziałem.Szukałem daty, ale istnieje jedynie na gapie - jest 37 rok.Pzdr. - woojec -
wons Napisano 5 Październik 2004 Napisano 5 Październik 2004 tak. przyznaje się strzeliłem gafę :)Nowe godło rzeszy w armi wprowadzono rozkazem z dnia 17.02.34r. Zniósł on dotychczasową Adlerkokarde i nakazał noszenie orła ze swastyką na hełmach, czapkach garnizonowych itp.Poza orłem którego ostateczną wersję wprowadzono w roku 1935 noszono na czapkach CZARNO - BIAŁO -CZERWONĄ kokardę w barwach Rzeszy - Reichskokarde Otoczoną srebrnym wieńcem dębowym. tak więc to wyjaśnia kolor - rozetka czarna, bączek biały, a środek bączka czerwony(a nie jak napisałem wyżej kolor broni:().i rzeczywiście na moich bączkach widać na nich biały kolor, na rozetce czarny, no a środek czerwony.pozdr. wons.
woojec Napisano 5 Październik 2004 Autor Napisano 5 Październik 2004 Coś mi się wydaje, że kuligow ma rację!Zapewne, jakiś nawiedzony prusak, majstrował przy tym bączku.P.S. Trochę się zawiodłem, myślałem, że te kolorki powiedzą coś więcej o właścicielu.Dzięki!! - woojec -
kuligow Napisano 5 Październik 2004 Napisano 5 Październik 2004 Panie wons - zdarza sie najlepszym.. i to nieraz :Dale jakaś teoria to była - a chodzi o to żeby pomóc koledze - wiec kazdy pomysł jest cenny:Do właściecielu można powiedzieć tylko tyle że służył w heer .. prawdopodbnie oficer - gdyż szeregowcy i podoficerowie nie uzywali takich czapek poza celami wyjściowymi.. - oficerowie paradowli w nich nawet na pierwszej linii frontu - tak że łatwiej było im ją zgubić :)gdyby cokolwiek innego zostało z czapki - jak sznur.. czy otok z wypustkami - wówczaas łatwo by było to okreslić.. \pzdrmichał
Pytanie
woojec
Trafiłem czapkę wojskową, albo to, co z niej zostało. Mam pytanie do Kolegów - czy można poznać formację po kolorze bączka - ten ma obwódkę i środek czarny.
Pzdr, Woojec
16 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.