kwintal Napisano 30 Wrzesień 2004 Autor Napisano 30 Wrzesień 2004 foto druga strona, Znalazłem to urządzenie na miejscu szarży polskich ułanów w 1939 r. Ostrze jest składane jak scyzoryk, zaostrzone z jednej strony, wygląda jak jakaś obcinarka... Czy ktoś spotkał się z czymś takim?Pozdrawiam
Monti Napisano 5 Październik 2004 Napisano 5 Październik 2004 Jeżeli na mioejscu szarźy ułanów to napewno jest to kopystka (nie mylić z drewnianą łyżką) do czyszczenia końskich kopyt.
kwintal Napisano 30 Wrzesień 2004 Autor Napisano 30 Wrzesień 2004 foto druga strona, Znalazłem to urządzenie na miejscu szarży polskich ułanów w 1939 r. Ostrze jest składane jak scyzoryk, zaostrzone z jednej strony, wygląda jak jakaś obcinarka... Czy ktoś spotkał się z czymś takim?Pozdrawiam
mietek Napisano 30 Wrzesień 2004 Napisano 30 Wrzesień 2004 Konie to nie moja działka, ale czy nie jest to coś do czyszczenia kopyt?
kwintal Napisano 30 Wrzesień 2004 Autor Napisano 30 Wrzesień 2004 Dzięki, to może być to -jak szarża to i konie...
Gość Napisano 2 Październik 2004 Napisano 2 Październik 2004 Witamznalazłem fragment powyższego przedmiotu.Zwracam uwagę na ostrze po wewnętrznej stronie kolca.Razem z obudową" tworzą mini nożyce, np. do cięcia przewodu tel. obsługiwane jedną ręką.Gdyby ww przedmiot miał służyć do czyszczenia kopyt zakończenie kolca byłoby obrobione aby nie kaleczyć kopyta.Ewidentnie kolec ma ostrze wyprofilowane z boku i w tej części narzędzie było używane.Znalazłem kolec osadzony we fragmencie oprawki.Gdybyś mógł zwymiarować w celu porównania.pozdr kopijnik
Gość Napisano 5 Październik 2004 Napisano 5 Październik 2004 może to być dużo starsze trochę przypomina mi to przybornik do czyszczenia kominków w broni kapiszonowej widziałem podobne w katalogach broni czarnoprochowej.
Pytanie
kwintal
foto druga strona, Znalazłem to urządzenie na miejscu szarży polskich ułanów w 1939 r. Ostrze jest składane jak scyzoryk, zaostrzone z jednej strony, wygląda jak jakaś obcinarka... Czy ktoś spotkał się z czymś takim?
Pozdrawiam
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.