Skocz do zawartości
  • 0

Co to może być?

maciej

Pytanie

Napisano

Tego lata znalazłem takie oto coś". Czy może ktoś wie co to może być takiego?
Znajomy powiedział mi, że może to być skorupa od Szrapnela (nie wiem czy poprawnie napisałem - jeśli nie to proszę o popawienie).
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Pozdro Maciej.

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ano od szrapnela, ww1, 75-76,5mm.
http://www.odkrywca-online.com/index1.php?action=forum&iletab=jedna&sub=pokaz_watek&ktory=116898&id_forum=0&&sq=szrapnel&wi=117275#117275
Napisano
Kiedys czytałem wspomnienia artylerzysty z czasów 2RP i opisywał w nich strzelanie ze szrapneli. Słyszałem tez opowieść zołnierza LWP który brał udział w walkach o Wał Pomorski, i z jego opowieści wynikało że byli ostrzeliwani ze szrapneli.
Wiec szrapnele chyba były w użyciu w II wojnie, z tym że nie na taką skale i nie wszedzie. W Angli wycofano z użycia szrapnele w 1935 r.
pozdro
Napisano
Na pewną szrapnelami nazywano pociski odłamkowe, ale wszystkie wiekszych kalibrów to raczej nie, no chyba że przez cywili.
A w tych wspomnieniach opisane było strzelanie dokładnie szrapnelami, była nastawa zapalnika i inne szczegóły.
Inna sprawa że w 44-45 używano wszystkiego co stzrela wiec i szrapnele choć przestarzałe były w użyciu.
Kiedyś w miejscu potyczki z 44 znalazłem rozerwane łuski mosieżne i na denkach były napisy SCHNEIDER 1918"
pozdro
Napisano
Mam pytanko.
Czy to prawda,że używano szrapneli tylko do 1918 roku??
Gdzies to wyczytałem,ale znalazłem takie dwie i jedna na miejscu działań wojsk z 1939-45r.
Prosze o info.
pozdrawiam
Monti

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie