wiciu_r Napisano 3 Październik 2004 Napisano 3 Październik 2004 Gdzieś kiedyś czytałem że jakaś chyba włoska firma oferuje sprzęt nagłaśniający (za sporą kasę), który nie posiada głośników a dźwięk generuje się pod wpływem fal na różnych przedmiotach w pomieszczeniu.Jakby tak dostroić to do rezonansu różnych metali to w teren trzeba by ruszyć nie z sondą a ze stetoskopem.Jakby mnie zobaczyli to w mig miałbym kaftan na sobie:-)
tadziu6 Napisano 3 Październik 2004 Napisano 3 Październik 2004 Ze 30 lat temu na lekcji elektrotechniki,psor.na temat moich wiadomosci z w/w stwierdził,krótko,,gdybym ciebie wysłał do sklepu po żarówke ty bys mi przyprowadził koze''.Zacząłem się uczyć...
Edik Napisano 4 Październik 2004 Napisano 4 Październik 2004 Witam!Z krótkofalówki to... nie wiem. Można za to wykonać wykrywacz ze starego radia! Będzie to wykrywacz TR(nadajnik-odbiornik). Należy tylko samemu zmontować nadajnik i dużą cewkę o średnicy około 40cm. Nadajnikiem będzie generator o częstotliwości nośnej 200-500kHz(możnapoeksperymentować na różnych częstotliwościach) modulowany amplitudowo częstotliwością 1kHz, i będzie on zasilał dużą cewkę. Zamiast modulacji można zastosować ponoć kluczowanie, które czasami stosuje się w generatorach kwarcowych. Jako cewka odbiorcza będzie pracowała antena ferrytowa. Obie cewki należy tak ustawić względem siebie -by się jak najmniej sprzęgały, ułożenie więc muszą być względem siebie prostopadle. Generator powinien dawać przebieg sinusoidalny i być modulowany przebiegiem sinusoidalnym. Radio musi mieć zakres tzw. średni lub długi. Do budowy generatora modulowanego można by użyć jakiegoś popularnego rezonatora ceramicznego 460, 465kHz - generalnie najlepiej o takiej samej częstotliwości pośredniej jaka jest w użytym radio. W Polsce o ile się nie mylę częstotliwość pośrednia w systemie AM wynosi dokładne 465kHz. Odbiór sygnału następuje przez antenę - sygnał powinien przechodzić bez problemu przez mieszacz. W wyniku mieszania otrzymuje się sygnał sumacyjny i różnicowy. Sygnał różnicowy jest wzmacniany a następnie demodulowny przez detektor, który wyodrębnia z niego informacje niesioną przez fale odbieraną. I tak dalej. :-)Wykrywacz nadaje się do poszukiwania dużych przedmiotów. Osobiście go nie robiłem ale wiem, że to DZIAŁA! Spece, którzy znają zasadę działania radia już widzą o co chodzi i na pewno sobie z nim poradzą...PozdrawiamEdik
jaca2003 Napisano 4 Październik 2004 Napisano 4 Październik 2004 Panowie! Czy człowiek po to wynalazł ogień żebyśmy teraz jedli surowe?jak ktoś chce zbudowac samodzielnie wykrywacz to jest tyle schematów dostepnych na necie że coś sobie wybierze.było walkie-talkie, krótkofalówka, wieszaki, mikrofala to pewno niedługo jakiś geniusz opatentujepiszczałkę z gitary.I to by było na tylepozdrawiam
Gość Napisano 4 Październik 2004 Napisano 4 Październik 2004 Dzięki za dobre rady. Trzeba chyba uczyć się elektroniki i szukać częściKolego J-z tym Mosinem to coś mi tak... eee... odwaliło.Skojarzyło mi się...
meczete Napisano 5 Październik 2004 Napisano 5 Październik 2004 Witam !To co Edik opisałeś ja kiedyś robiłem. W Radioelektroniku był tego shcemat. Nadajnik i odbiornik oraz wymiary i sposób mocowania mechanicznego. Tylko tamten odbiornik był guzik warty. Ja rozebram-przerobiłem radio do samodzielnego składanie - kiedyś były takie - Maksymka" z zakresem fal długich i średnich. Faktycznie działało to, ale jak teraz przypomnę to sobie, to jednak Jabel-PI" ma w sumie większy zasięg niż tamto cudo.Ja włąsnie praktycznie skończyłem robić wykr. ramowy z dopalaczem ALL-a, i niedługo pokażę na forum, jak zrobię zdjęcia. Z testów, to na razie mało. Wiem, gdzie idą rury ciepłownicze - koło 2 - 2,5 m pod ziemią. Jak stanąłem jeszcze dodatkowo na prawie metrowym murku z kamieni i wziąłem wykrywacz w ręce do góry - ja mam 1,90 cm + ręka z pół metra to razem ponad cztery metry w od rur i pokazywał je bardzo wyraźnie i z daleka. A na dyskryminacji nie... Niby działa. Tylko jest coś mało stabilny - to dopracowuję.Pozdrawiam...MECZETE
Andreos Napisano 5 Październik 2004 Napisano 5 Październik 2004 Meczete (bo nie pamiętam czy był temat na forum czy nie), potrafisz w przybliżeniu powiedzieć jakie są koszty i nakład pracy, zrobienia takiej ramy jaką robisz.PozdrawiamAndreos
meczete Napisano 5 Październik 2004 Napisano 5 Październik 2004 Koszty bardzo nie wielkie!!!Samą ramę nośną zrobiłem z metrowego profilu do szafy na wieszaki, aluminiowy - koszt 7zł. Druty miałem już wcześniej - podwójnie lakierowane. Gdybym nie miał, to koszt szpulki około 15 - 30 zł. Zależy jaki i gdzie kupisz. Rama na cewki to po prostu sklejone klejem na gorąco szyny od układów scalonych - takie przeźroczyste, antystatyczne długie urki". W środku są scalaki. Ja dałem od EPROM-ów 27c512 itp. Od mniejszych scalaków też mogło by być. Cewka wychodzi cienka, i się zmieści.Koszt - to są u mnie w firmie odpady. Koszt - 0zł.Dalej pianka monażowa do okien. Zrobiłem prostokąt, w środek cewka, na to nasikałem pianki i przykryłem górę drugą czżścią tych szyn. W sumie wyszedł bardzo ładny profil - i fajnie wygląda bez malowania - wszystko widać.Koszt - pianka 15zł.Wszystko jak zastygło, następnego dnia przykleiłem do profilu aluminiowego, później elektronikę w obudowie i na końcu, koło cewki nadawczej akumulatorek - wyważełem go, że cewka odbiorcza sama lekko pochyla się ku ziemii. Zgodnie zresztą z zaleceniami ALL-a.Całość jest naprawdę bardzo, bardzo lekka i bardzo sztywna. Cewka nadawcza służy od razu jako stojak. Wtedy wygląda to , jakby stojak na nuty.Teraz kombinuję DWA W JEDNYM" - odpinana elektronika i przystawka, na raz i normalny wykrywacz z cewką i dopinana ta sama elektronika do ramy.Łączny koszt - nie licząc elektroniki - śmiesznie małe pieniądze. No i jeszcze farba w sprayu - zielona - 8 zł.Gdyby to było dla mnie, to nie malowałbym tego.Pozdrawiam...MECZETE
ALL Napisano 5 Październik 2004 Napisano 5 Październik 2004 WITAM.Można to jeszcze i tak zrobić.Za jakość rysunków przepraszam, ale to jest właśnie to czego nie lubie RYSOWAĆ!!!Pozdrawiam ALL
meczete Napisano 5 Październik 2004 Napisano 5 Październik 2004 Witam !!!Panie Aleksandrze. Czemu Pan narzeka na jakość rysunku - dla mnie bomba. Co trzeba to widać. Ja mam takie pytanie : czemu sondy (czyli cała rama) musi być w odległości 40 cm od ziemii? A nie może być tak jak się idzie wyprostowanym - około 80 cm. Przez te 40 cm mam kłopot. Na razie zawiązuję to na sznurku i mam rączkę z rurki PCV, ale to tylko na próby. Docelowo będzie inna kombinacja. A nie chcę wiercić za bardzo w rej rurze aluminiowej, bo ścianki to ona ma raczej cienkie - boję się ją osłabić. Nie wiem zresztą co za ubrania miały by wisieć na tym w szafie. Zaraz rurka by się wygła" i wszystko spadło na dół.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.