Skocz do zawartości
  • 0

Co to za pieczęć?

tasiu1

Pytanie

25 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Szanowni koledzy a w szczególności Tasiu1. W końcu przy pomocy mojego wspaniałego Przyjaciela dr PAN-u rozwiązałem zagadkę pieczęci lakowej, która wyszła prawie rok temu.Dgger byłeś w błędzie.
Oto co naposał mój znajomy:
- ...co do przesłanej fotografii pieczęci, to obawiam się, że niewiele tu pomogę, bo napis jest niekompletny i kształty są nieostre. Sądzę jednak, że jest to pieczęć bogatego patrycjusza, członka władz jednego z miast hanzeatyckich z XIV-XVI w., w czym utwierdza mnie wizerunek statku handlowego charakterystycznego dla Hanzy.

Pozdrawiam i czekamy razem ze znajomym na dalsze ciekawe zagadki.
Napisano
Coś drgneło Tatuś. A wiec
JARL- pierwotnie znaczyło to słowo po prostu człowiek możny, potężny, bogaty później było tytułem wodzów drużyny zbrojnej, namiestników królewskich zarzadców prowincji; w XIIIw w Szwecji był to tytuł najwyższego urzędnika państwowego. ( a więc jakiś jarl pieczetuje w dobrej wierze jakieś pismo) Ciepło Tatuś prawda?- twoje cacuszko ma sporo latek Nie wiem co jeszcze wykopię ale szukam. Prześlij mi zdjecie wyraźne pieczątki na adres domowy jutro prześlę dane. dziś mało czasu. Pieczątka to znaczy fotka pojedzie do moich znajomych o tegich głowach.A czy możesz się dowiedzieć skąd ta pieczątka przywędrowała, kto ci ją podarował blizsze losy. Mi się zdaje ze się komuś spodobała więc ją chycił. A dokument poszedł w ogień to cacko pochodzi z jakiegoś archiwum. Trzeba dojść z jakiego pozdrawiam hakas
Napisano
Digger dzięki za podpowiedz. Wysłałem tą pieczęć do mojego kolegi arciwisty. Zobaczymy co wyjdzie. Sredecznie witam Cię na tym forum i proszę śledz dalej ten watek czekam na dalszą pomoc i wsparcie od Ciebie Hakas
Napisano
Proszę o cierpliwość mój znajomy siedzi w archiwach wileńskich wróci za pare tygodni to pomoże. pozdrawiam nie zapomniałem hakas
Napisano
Tatuś Prześlij mi więcej informacji;co jest napisane na pieczęci gdzie znalazłeś . Co mogę Ci powiedzieć o twojej pieczęci to że zawiera elementy symboliki germańskiej smoki łódz człowieka na łodzi i tytył jarla( czyż byś znalazł pieczątkę gdzieś w okolicach wolina ,szczecina? Dostałem wiadomość od ciebie przez wonsa .Napisz do mnie kodjak@tlen.pl
Napisano
Tak czytam te posty i ciekawość mnie zjada.Sam posiadam pieczątkę i podobno jet bardzo stara.Ktoś pisał że może jakiś XIII wiek?
Czy mogę dodać scan ,bo czytając to dochodzę do wniosku ,że są tu szpece od pieczęci.Pytam o możliwość dodania scanu bo niewiem czy zechcecie się nią zając.Wykopałem ją w okolicy kościoła którego już nie ma a był podobno bardzo stary.
Pozdrawiam Etam.
Napisano
do tasiu 1. przyślij na moja skrzyneczkę, najlepiej do 21.30 to przekaże je Hakasowi, a on Ci odpisze ale dopiero jutro - w domu nie ma dostępu do neta.
pozdr. wons
Napisano
Etam zgoda puszczę dwie do rozpznania. Tatuś cierpliości bo wonsów nie mogę złapać. To potrwa ale postaram sie Ci pomóc. Pozdrawiam hakas
Napisano
Nie jest to raczej az tak stara pieczec ,światczyc mogą o tym litery. ich kształt jest raczej typowy dla XIX no najwyrzej XVIII wieku.pozatym gdyby była to pieczęc średniowieczna raczej była by podwieszona do dokumentu a nie przystawiona na nim co sugeruje zdjęcie (istnieja co prawda w zbiorach polskich archiwów pieczęcie przystawiane na dokumencie np. akt lokacjii klasztoru w Łeknie z 1153 roku) Ja bym stawiał ze jest to pieczęc osbista jakiegos szlachcica. Jeśli weizerunek w środku jest herbem to może to sugerowac na rodzine która dośc pózno uzyskała szlachectwo. Jest tak dlatego iz rodziny wywodzace swą genealogie ze średniowiecza posługiwały się prostymi znakami herbowymi.Co sie zaś tyczy słowa IRRL to sugerował bym że jest to jakiś skrut łaćinski nap dotyczacy funkcjii jaka ta osoba sprawowała lub też inicjałymoze tezbyc jakaś formuła. Pozatym na sredniowieczna prowienencje nie wskazuje także sznurek, raczej nie spotakałem sie z takim przy dokumentach średniowiecznych. Mam nadzieje że to w czymś pomoże, nie jestem co prawda znawca heraldyki ani sfragistyki ale jako archiwista troche miałem do czynienia z ta tematyką. Jesli sie myle to z checią wysłucham krytyki Pozdrawiam !!!
Napisano
Na ile ja pamietam lacine to napis bedzie oznaczal:
w dobrej wierze pieczetuje IARL MARKUS z obyczaju (moze byc tez z prawa do czegos, przepisu, jakiejs reguly)", gdzie IARL MARKUS to podejrzewam, ze jakas osoba.
Napisano
witaj tatuś1. zabieram się do pracy wonsy pojechały mi po ambicji. Słuchaj prześlij mi dane dotyczące twojego znaleziska;gdzie,czy to wykopek,na jakim podkładzie nalany jest lak.czy te figury po bokach przypominają smoki? pozdrawiam.Hakas
Napisano
narazie nic tatuś1 nie widziałem się z wonsami twoja pieczatka pojedzie do rozpoznania do PAN do mojego znajomego jak dostanę od wonsów materiały to ci odpisze. Cierpliwości ja tez się zawziąłem na to coś i chcę sie dowiedzieć czegoś wiecej czołem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie