Skocz do zawartości

Chcę zrobić wykrywacz...

szopler

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam! Chciałbym zrobić wykrywacz metali. Ponieważ wiem, że zaraz odeślecie mnie do szukania na forum i innych stron, podam co mnie interesuje...

Po pierwsze:
zasięg do 2 m - gleba żwir z gliną i piasek
zasięg ok. 1 m - czarnoziem z gliną, itp.
[Muszę przeszukać sporą działkę, położoną nad rzeką - łuski, niewypały (oczywiście do ich zneutralizwoania zostaną użyte odpowiednie służby ;-)), złom gospodarski itp. przedmioty]
Po drugie:
Na elektronice znam się nieźle, ale proszę o tyko sprawdzone i 100% sprawne projekty (nie mam czasu ani ochoty na szukanie błędów...)!
Po trzecie:
Strony i całe projekty (najlepiej w języku polskim) proszę przesyłać na maila szopler@o2.pl.

Po czwarte:
DZIĘKI!
Napisano
Z elektroniką może i nie będzie problemu ,a co z wykonaniem DOBREJ sondy, bo zdaniem niektórych kolegów może się to odbić w postaci koszmarów sennych przeczytaj post kupno gotowej sondy".
Jeżeli mimi to dalej będziesz chciał budować to się odezwij, coś sprawdzonego się znajdzie
Pozdrawiam
Napisano
To jest jednak najlepsze:

...Strony i całe projekty (najlepiej w języku polskim) proszę przesyłać na maila szopler@o2.pl. ..."

:-))))

Może kolega przejrz trochę archiwum forum, skorzysta z magicznego polecenia SZUKAJ... ?

Pozdrawiam
Edik
Napisano
Edik przecież szopler prosił ,żeby nie odsyłać do kategorii szukaj" ,gdzie nie zawsze wiadomo co wpisać.
My też byliśmy kiedyś owi", więc trzeba podać tą dłoń, żeby forum było tym czym jest i nie mówmy od razu spadaj".
Im nas więcej to chyba lepiej
Pozdrawiam
Napisano
Dzięki chłopaki za wsparcie ;-).

Z tym Szukaj" to właśnie tak jest,że często wyrzuca stronki niezbyt ściśle związene z tematem, a jak ktoś się łączy przez modem to szkoda czasu (i kasy) na przegladanie iluś-set stroniczek w poszukiwaniu wymażonego projektu. ;).

adresy www ciągle mile widziane...

DZIĘKI I THX!
Napisano
Spokojnie mogę polecić Ci artykuł z opisem detektora Magnum" konstrukcji Andy Flint'a (który niestety ok. 2 mies. temu zmarł).
http://www.thunting.com/cgi-bin/geotech/pages/common/index.pl?page=metdet&file=/projects/magnum/index.dat
Wszystko jest opisane krok po kroku z dokładnością tzw. do bólu (od a do z). Jeśli zrobisz jak piszą, dobry efekt murowany. Ponadto pragnę wspomnieć, że bardzo dobre czeskie tłumaczenie tego artykułu było zamieszczone w piśmie Amaterske Radio - pro konstruktory" nr. 4/90.
Na czym, moim zdaniem polega wyższość tego projektu nad innymi. Od początku został pomyślany jako edukacyjny, czyli taki, który nie będzie sprawiał większych kłopotów konstruktorom i na podstawie którego można się będzie sporo nauczyć.
Modyfikacje detektorów komercyjnych, gdzie nie było potrzeby zwracania uwagi na aspekt edukacyjny, na początek odradzam, chociaż i na nie z pewnością czyjdzie czas. Pozdrawiam
Mrand
Napisano
Najlepszy byłby projekt który nie wymaga (bezwzględnie) użycia oscyloskopu...
Interesujący wydaje mi się 'Fischer 555' (posiadam większość elementów (nazbierało się tego przez parę latek) ;)
Napisano
Zastosowałeś generator prezentowany przez ALL-a czy zbudowałeś coś nowego, jestem ciekawy bo także przymierzam się jeszcze raz
Pozdrawiam
Napisano
Witam!

Zgadza się SWaldek im więcej nas tym lepiej :-)

Obecnie siedzę nad modyfikacją ClassicaIII z mikrokontrolerem AT90S2313-10PI.

Schemat i opis znajdziesz tutaj:

http://sevzirfo.narod.ru/md.htm

Pzdr
Edik
Napisano

Witam.
To też jest VLF.Jakie były problemy z lampami.Ile ważył nie
pytajcie?.Sonde męczyłem miesiąc.Ale w sumie była to nie zła wykrywka.Choć wtedy to i bez wykrywacza się znajdowało.
Niestety kuzynek ze Śląska pożyczył i prepało.
Pozdrawiam ALL.

Napisano
Lampowe mnie nie interesują ;).
PI to 2 litery a wyszukiwarka błaga o co najmniej trzy ;).
Chyba Fischera 555 będę robił... Proszę o wszelkie dane na jego temat (schemat mam z proscana)...
Napisano
SWaldek- zastosowalem generator ALLa, chodzi nawet niezle, jestem zadowolony, zasiegi dla monet porownywalny do F555. Zmienilem tylko plytke bo mi orginalna nie pasowala
pzdr
kucek
Napisano
Tego mi trzeba było, jeszcze tylko słowo jak jest z dyskryminacją, czy jest wyraźna" i podobna do f555, bo w oryginale jest troszeczkę cienka, choć daje się rozróżniać, ale wymaga to osłuchania
Pozdrawiam
Napisano
Waldek testowaliśmy przed chwilą z Kuckiem nowego volka i 555 na 5 pfenigach (znalezionych), z głębokości ok.18 cm na dysk. volk widział bardzo wyraźnie, 555 widział ale bym je chyba przegapił za to powyżej 20 cm widział wyraźne tylko fischer(z dopałką) i to na wszystkich metalach jednym słowem na drobnice i monety volk jest lepszy i z obserwacji wynika że ma znacznie lepszą dyskryminacje od fischera.
Napisano
Ja też jestem już zdecydowany na budowę volka ale skorzystam z doświadczenia kolegi Kucka czekam tylko na dopieszczenie szczegółów w jego nowym volku, zasięg faktycznie zbliżył się do standartowego fischera za to czułość na drobnice i dyskryminacja znacznie lepsza bo nie ma takiego wpływu gruntu na zasięg (w ziemi podobny do powietrza)jednym słowem trzeba mieć dwa i ja tak zrobię (w końcu mamy dwie ręce) w prawej 555 na głębsze fanty w lewej na drobnice ;).
Pozdrawiam
  • 4 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie