Skocz do zawartości
  • 0

identyfikacje łusek i łódki z nabojami??

ZnaChoR

Pytanie

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Odpowiedź na to z jakiego okresu pochodzi amunicja i ładownik masz zawarte na dnie łuski (chyba tam jest 02 czyli 1902) i na ładowniku (1910)
Pzdr
Napisano
Mannlicher-Carcano był też po 1918 w Polskim wojsku, z przejętych magazynów austriackich. Austriacy zaś zdobyli je na Włochach w czasie ww1.
Napisano

zdj 5.
nabój z tej łudki powyżej, wymiary jego to:
wymiary łuski: 11 mm x 52 mm
śrenica pocisku to: 6,8 mm
długość pocisku wystającego z łuski to: 25 mm
długość całego naboju to: 77 mm

Napisano
acha jak będziecie odpowiadac to podajcie też ich daty produkcji bo w niektórych nie mam pojęcia jakie jest ich datowanie, potrzebne mi to jest aby określic miejsce w którym je znalazłem czy 1 wojna czy 2 wojna światowa??acha i pomózcie mi też określić z jakiej broni jest ta łódka i co oznaczają jej sygnowania oraz date na łusce!
pzdr.ZnaChoR
Napisano
mietek mam pytanie czy te pozostałe łuski tez mogły byc uzywane przez niemców w czasie drugiej wojny światowej??
i czy niemcy uzywali pierwszowojennych mannlicherów podczas drugiej wojny światowej poniewaz wśrud tego co zamiesciłem zdjecia znalazłem tez trochę łusek na tej samej głębokości co tamte, tylko ze te były ze zwykłego mannlichera ponieważ łuski miały kryze wystającą oraz były datowane na 1916-1918.
pzdr.ZnaChoR
Napisano
Witam
To po kolei:
- pierwsze dwie to produkcja polska, dane na jej temat są powszechnie znane więc je pomijam
- trzecia to faktycznie Polte, Magdeburg, trzecia seria z 1918 roku, łuska z mosiądzu ekonomicznego (67% miedzi)
- ostatnia to produkcja włoska 6,5x52 Mannlicher Carcano, producent to Pirotecnico Esercito di Capua, Kapua (wytwórnia państwowa), inspektor nadzorujący produkcję (F.P.) nieznany. Domniemane X to krzyżyk oznaczający amunicję elaborowaną ładunkiem solenitu.
I nie jest to łódka tylko ładownik.
PS. Wszystkie te informacje mozna znaleźć nie odchodząc od komputera. Troche wytrwałości w poszukiwaniu wiedzy kolego znachor (nie pisze tego złośliwie)
Pozdr
Napisano
jaro to odpowiedz mi na pytanie które zadałem mietkowi to ostanie co napisałem i z jakiego okresu jest ten ładownik oraz mannlichery??
pzdr.ZnaChoR
Napisano
I znów po kolei:
Polska amunicja była powszechnie używana przez Niemców (zarówno jako amunicja ostra jak i przerabiana na amunicje ćwiczebną). Wykorzystanie niemieckiej amunicji pochodzącej z 1918 r przez Niemców w czasie II wś nie wchodzi w rachubę.Jeśli znalazłes tę łuskę razem z polskimi to skłaniam sie ku teorii że znalazła się tam w wyniku działalności" naszego wojska (do celów ćwiczebnych wykorzystywano także w początkowym okresie równiez amunicję pozostałą po zaborcach, poza tym wczesne roczniki polskich łusek wskazuja również na pochodzenie ćwiczebne).
Co do Mannlicherów Carcano to oczywiście w czasie II wś korzystali z nich takze Niemcy.
Pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie