tg13 Napisano 22 Wrzesień 2004 Autor Napisano 22 Wrzesień 2004 dzisiaj podczas sadzenia roślinek w ogrodzie znalazłem taka oto srebrną monetkę, dosyc wytarta i cienka.na środku, prawdopodobnie( ale nie jestem pewnien A wpisane w G ale może to byc tez coś innego) i resztki liter jakie udało mi sie odczytac na obrzeżu GV spora przerwa i widoczne ADO, tarczka z herbem(niewidoczny)Lbede wdzięczny za wszelka pomoc bo na tym teacie sie nieznam a ciekaw jestem co to.
tg13 Napisano 22 Wrzesień 2004 Autor Napisano 22 Wrzesień 2004 druga strona..chyba ona wyjaśni coś więcejw środku zdobienia, na dole dwa skrzyzowane klucze a nad nimi krzyż. na obrzeżu napis CIVIRIGEN przerwa ale nie widac by cos tam było S i cyfry 26(??)reszta niewidocznabede bardzo wdzięczny za wszelką pomoc. pozdrawiam tg13
Gość Napisano 22 Wrzesień 2004 Napisano 22 Wrzesień 2004 Gustaw Adolf, szeląg zapewne ryski z I połowy XVII wieku
tg13 Napisano 23 Wrzesień 2004 Autor Napisano 23 Wrzesień 2004 dzieki!!!!!!!to by sie zgadzało, tam gdzie mieszkam jest zamek oblegany i zniszczony w czasie potopu szwedzkiego-może to z tych wydarzeń??mam jeszcze pytanie, tak z ciekawości- jak bardzo popularna jest ta moneta - jak jest jej wartość??nieznam sie na tej temayce to pytam. pozdrawiam i jeszcze raz dzięki RCH.
nosfer3 Napisano 23 Wrzesień 2004 Napisano 23 Wrzesień 2004 Faktycznei Gustaf Adolf,przypuszczalnie rocznik 1626,w tym stanie koło 4zł,mennica Ryga
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.