Skocz do zawartości

Piotrków Trybunalski

DeeJay E2RD

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.Mam do was pytanko.Wiecie cos na temat Piotrkowa Trybunalskiego chodzi mi o dzialania wojenne podczas II WS. Moze macie jakies stare mapy, albo jakies informacje gdzie mozna kopac zeby cos znalesc.Bede bardzo wdzieczny za pomoc!!!
Napisano
okolice Jezowa 1939 opisane ladnie jest w ksizce Piotrkow 1939 pzdr
Napisano
:-)))) DeeJay a może cie tam jeszcze zawieźć i wykopać za Ciebie...:-)))))...żartuję ale mógłbyś wykazać troche własnej inwencji...

Pozdrawiam
Vaderian
Napisano
Z tego co wiem ,to przynajmniej pozycje z Wrzesnia '39 pod Piotrkowem Tryb. sa strasznie zryte. Chociaż są też fajne ,nieskopane miejsca :D

pzdr

bjar_1
Napisano
Ludzie o czym piszecie? Co ma Piotrków do Jeżowa? 100km. odległości? o to chodzi? Jeżeli nikt nie potrafi udzielić koledze informacji to proszę nie robić sobie żartów!
Mel.
Napisano
Jest taka miejscowość nad rzeczką pomiędzy Piotrkowem i Górami Borowskimi, na trasie szybkiego ruchu, pewnie o nią chodzi. Nie pamiętam nazwy. No i jest las Kargał pod Piotrkowem, gdzie były ciężkie walki.
pozdrawiam
P.S Jak coś znajdziesz, to napisz.
Napisano
Jezeli ktos chce wiedziec gdzie znajduje sie Jeżów , o którym mówimy to leży on dokładnie 9 kilometrów na południowy zachód od obecnych granic Piotrkowa Trybunalskiego. Przez ta wies przechodziło wschodnie skrzydło głównej lini umocnien we wrzesniu 1939 roku. Było to dokładnie lewe skrzydło 20-to kilometrowego odcinka obrony dowodzonego przez dowódce 2 pp Leg. płk. Czyzewskiego, którego głównym punktem obrony był teren Gór Borowskich.
Problem w tym , że przez srodek terenu w gdzie rozgrywały sie walki jest poprowadzona popularna Gierkówka", oraz na prawie całym terenie znajduja sie pola orne. Jedyny wiekszy kompleks leśny to Las Wygoda. Teren walk 19 DP i 29 DP na południe od Piotrkowa to równe jak stół pola (super pozycja do obrony wybrana przez gen. Dęba-Biernackiego).
Efekty poszukiwan na takim terenie sa mizerne. Ale jak ktos chce ...?

Pzdr AK77
Napisano
Masz rację obert, że Jeżowów w Polsca dostatek, jednak jeśli chodzi o rok 1939, to ze wspomnianym Tuszynem więcej wspólnego ma Jeżów za Brzezinami k. Łodzi.
Napisano
Ja dziś jadę do szkoły do Piotrkowa Tryb. i też poszperam w okolicy :) Jak coś trafię i będę miał dostęp do internetu ,to dam znać.

pzdr

bjar_1
Napisano
A'propos Jeżowa:
http://kiosk.onet.pl/art.html?DB=162&ITEM=1188227&KAT=1292
jak mi się w pośpiechu nie porąbało to o tenże Jeżów chodzi.
pzdr,slw

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie