jayms Napisano 21 Wrzesień 2004 Autor Napisano 21 Wrzesień 2004 Witam.Czy któryś z szanownych forumowiczów potrafi dojść w jakiej jednostce służył stryj mojej teściowej. Wiem tylko , że służył w lotnictwie w Anglii i we Włoszech.Spróbuję załadować zdjęcia , które znalazłem w albumie.
jayms Napisano 21 Wrzesień 2004 Autor Napisano 21 Wrzesień 2004 a to jego zdjęcie jeszcze ze słuzby w Wojsku Polskim.
Leuthen Napisano 21 Wrzesień 2004 Napisano 21 Wrzesień 2004 Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że stryj twojej teściowej służył w 318 Gdańskim Dywizjonie Myśliwsko - Rozpoznawczym. Świadczą o tym litery LW na kadłubie samolotu na pierwszym zdjęciu - był to znak rozpoznawczy tego dywizjonu. Dywizjon został zorganizowany na lotnisku w Detling w hrabstwie Kent 20 marca 1943 r., a następnie przerzucony via Egipt do Włoch. Przeznaczeniem miała być współpraca z 2 Korpusem Polskim. Jeśli chciałbyś dowiedzieć się czegoś więcej nt. służby owego stryja w lotnictwie Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie, to powinieneś skontaktować się z Instytutem Polskim i Muzeum im. Gen. Sikorskiego w Londynieadres: INSTYTUT POLSKI I MUZEUM IM. GEN. SIKORSKIEGO(POLISH INSTITUTE AND SIKORSKI MUSEUM) 20, Princes Gate, London, SW7 1PTGreat BritainPozdrawiamLeuthen
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.