Gość Napisano 20 Wrzesień 2004 Napisano 20 Wrzesień 2004 witamChciałem zapytać szanowne grono, czy w naszym kraju można kupić gdzieś gotową sondę, czy dostawca sond np do Rutusa sprzedaje je na wolnym rynku. Generalnie chciałbym mieć możliwość zakupu samej sondy, ponieważ nie mam zdolności manualnych do zrobienia jej samemu (próbowałem, ale zawsze wychodzi coś krzywego).Pozdrawiam
Gość Napisano 21 Wrzesień 2004 Napisano 21 Wrzesień 2004 Sonda nie jest bytem niezależnym, współpracuje z generatorem i stopniem wejściowym wykrywacza. Inaczej mówiąc: rodzaj sondy ściśle zależy od układu wykrywacza do jakiego chcesz ją podłączyć. W VLFach jest to spory problem w PI mniejszy. W każdym bądź razie jeżeli myślisz, że kupisz sondę na przykład RUTUSa i uruchomisz na niej na przykład Fishera VLF 555 to jesteś w błędzie. No chyba że przerobisz F555 tak żeby współpracował (lepiej lub gorzej) z sondą R.
nikt Napisano 21 Wrzesień 2004 Napisano 21 Wrzesień 2004 Witam! Racja. Ale proponuję kontakt na priv.rutus.
Edik Napisano 21 Wrzesień 2004 Napisano 21 Wrzesień 2004 Witam!Można za to ponoć od Rutusa kupić sam karaks sondy z ABS-u.Można wkleić do niego dowolne cewki i kłopot z głowy...PozdrawiamEdik
mrand Napisano 22 Wrzesień 2004 Napisano 22 Wrzesień 2004 Oj Edik, Edik. Kto raz spróbował powalczyć" z sondami, ale tak naprawdę na poważnie i całkowicie odpowiedzialnie, jeszcze przez długi czas potem może budzić się w nocy z zimnym potem na czole. PozdrawiamMrand
nikt Napisano 22 Wrzesień 2004 Napisano 22 Wrzesień 2004 Na dodatek snić mu się będą koszmary nocne nt. rodzaju użytego kabla :)
Edik Napisano 23 Wrzesień 2004 Napisano 23 Wrzesień 2004 Witam!Oj! Mrand i Nikt - wręcz przeciwnie. Konstruowane sondy i jej równoważenie za pomocą pętelki to czysta przyjemnośćmarzenia sennego...:-)PozdrawiamEdik
mrand Napisano 23 Wrzesień 2004 Napisano 23 Wrzesień 2004 No co Arek, na razie zostawimy Edika w błogostanie? Przecież sprawa sond i tak go kiedyś dopadnie. Tylko żeby nie mówił, że go nie ostrzegaliśmy :)Ja mówię o PRAWDZIWYCH sondach. PozdrawiamMrand
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.