Skocz do zawartości
  • 0

Co to za pucharek?

walther

Pytanie

Napisano

Witam!jakiś czas temu znalazłem taki oto pucharek,kieliszek?jest on dość mały,wymiary to wysokość 5,5cm,średnica u góry 4cm,podstawa 3,8cm.Wykonany jest chyba z cynku?pod spodem ma napis Sn 95%,i rysunek pawia.Na tym pucharku sa przedstawione 4 obrazki(takie jak na zdjęciu)z tym ze każdy inny!wszystkie one są pod spodem podpisane(niestety praktycznie nieczytelnie),a na samych obrazkach sa daty(2 czytelne),1514,1496,i teraz mam pytanko czy to jakis pucharek pamiątkowy?czy jest starszy niz 100lat?Pozdrawiam i czekam na Waszą pomoc!

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Na spodzie ma właśnie to Sn 95% i pawia.napewno jest przedwojenny,gdyż tam gdzie go znalazłem były tylko przedwojenne fanty niemieckie!
Napisano
pucharek jest z 95% cyny. Często takie trafiają się na terenach poniemieckich, trudne do datowania, bo są stylizowane na wyroby w stylu renesansowym lub barokowym, ale generalnie od drugiej połowy XIX wieku.Wykonuje się je też współczesnie, są sprzedawane w sklepach z pamiątkami na terenie Niemiec, często motywy lokalne, moze daty odnoszą sie do wydarzeń historycznych, które miały miejsce w najbliższej okolicy i są przedstawione na rysunkach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie