marek123 Napisano 14 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 14 Wrzesień 2004 Panowie nasza wspaniala polska armia w czasie mobilizacji 1 wrzesnia nie przydzieliła mi jednej ładownicy do mausera,bagnetu wz29 do polskiego mauzera wraz z pochewką i zabką,hełmu wz.31, polskiej rogatywki no i kochanych opinaczy!!!No i jak mam sie pokazać na polu bitwy w Brochowie !!!Może ktoś zabiera nadwyżki sprzetu z innych kompanii???Chętnie kupie lub wymienie na niemczyzne....a z pod Mokrej mam trochę sprzetu...:)pozdrawiam marek123 Jesli cos macie to piszcie tutaj a tak na powarznie to mój nr gg 4597583 lub mail blank@vp.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moose Napisano 14 Wrzesień 2004 Share Napisano 14 Wrzesień 2004 Jeżeli masz mundur sukienny, to opinacze na nic Ci się zdadzą, bo te były przygotowane dla munduru drelichowego. Radziłbym więc poszukać owijek (krótkich) bądź też owijaczy (długich). Brak rogatywki polowej też nie będzie grzechem, na bitwie przecież biegało się w hełmie a to przecież bitwa jest odtwarzana.Natomiast jeżeli chodzi o ładownice - jeżeli załapałbyś się do artylerii lub na przykład sekcji medycznej, to wystarczy Ci tylko jedna. ;-)Szkoda, że tak późno dowiedziałem się o Twoich brakach, bo niedawno wysprzedałem" całe wyposażenie żołnierza WP39.PozdrawiamŁoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jhaken Napisano 14 Wrzesień 2004 Share Napisano 14 Wrzesień 2004 a wyposażenie z Hero ? ja liczę że zostanę wyekwipowany na miejscu w brakujące elementy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek123 Napisano 14 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 14 Wrzesień 2004 Jestem w sekcji zandarmerii polowej więc chyba będzie potrzebna ta ładownica no nie??? No mam oryginalna ale jak ktoś mnie zobaczy że w takiej latam to mnie dowódca pogoni:) A jak moge zrobić owijacze może jakies rysunki , wymiary no i z jakiego materiału??? A mundur mam wojsk nad wiślanskich czy jakoś tam!!!!!!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jhaken Napisano 14 Wrzesień 2004 Share Napisano 14 Wrzesień 2004 Mój znajomy zrobił mi z trzech mosinowskich dwie potrójne w ciągu tygodnia szkoda że nie wiedziałem można było pokombinować, a wymiary opinaczy znajdziesz tu : http://www.piechur.friko.pl/spinacz.htmja nie mogłem znaleźćdrelichu ale mam takie trochę niewymiarowe (brakuje im po 1 cm na dł. i 1,5 na wysokości uszyte daawno temu ale od biedy ujdą...). Nie wiesz jak to będzie z tym wypozyczeniem z Hero ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Wrzesień 2004 Share Napisano 14 Wrzesień 2004 Owijacze były z sukna, opinacze z drelichu. Opinacze były trzyguzikowe i wymiary mniej więcej 10,5 cm x 36 cm (jak mnie pamięć nie myli) Krótkie owijki miały ok. metra długości, mniej więcej do 73 cm miały 8 cm szerokości i potem schodziły stożkowo i były zakończone tasiemką (ok. 1 cm szerokości) dł. ok. metra, w jej środku doszytą do końca stożka. Z drugiej strony był też taki tylko malutki stożek - z 5 cm wysokości - zakończony haftką do buta. Całość wygląda jak krawat z doszytymi tasiemkami. Wymiary podaję z pamięci, a te wykombinowałem z rysunku.A giwerę masz? Czyli odlew.Radzę też prędko się tam zjawić, bo kto pierwszy ten lepszy i pewnie pozostanie na końcu tylko niemieckie umundurowanie.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek123 Napisano 14 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 14 Wrzesień 2004 a ty nie masz na opyl tych owijaczy kupie bo nie umiem szyc:) jak masz czas wejdziemy na chata???pogadamy!!!!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek123 Napisano 14 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 14 Wrzesień 2004 J mam giwere !!!!!!!!!!!a nie masz gdzies polskich owijaczy na opyl??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Wrzesień 2004 Share Napisano 14 Wrzesień 2004 Mam tylko parę dla siebie, a będę dopiero w niedzielę niestety.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek123 Napisano 14 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 14 Wrzesień 2004 masz gg j daj nrpogadamybo ja tesch w niedziele przyjade!!!!!!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 Wrzesień 2004 Share Napisano 15 Wrzesień 2004 Nie mam gg. Mogę ew. wziąć lichą kopię opinaczy.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek123 Napisano 15 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 15 Wrzesień 2004 J weż zapłace ci za nie !!!!!!!!! ale owijacze potrzebne PILNE!!!!!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jhaken Napisano 16 Wrzesień 2004 Share Napisano 16 Wrzesień 2004 Ja też wezmę swoje liche opinacze i jeśli nie będą mi potrzebne to Ci je dam. pozdrJH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek123 Napisano 16 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 16 Wrzesień 2004 oki ja ci porzycze koc!!!!!!!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek123 Napisano 16 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 16 Wrzesień 2004 mam spodnie kbwdaj mi jakis nr telefonu do ciebie to sie zgadamy, bede w niedziele wczesnie rano i sie spotkamypzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.