Skocz do zawartości

Braki sprzetu na Bzurę kto pomoze???

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie nasza wspaniala polska armia w czasie mobilizacji 1 wrzesnia nie przydzieliła mi jednej ładownicy do mausera,bagnetu wz29 do polskiego mauzera wraz z pochewką i zabką,hełmu wz.31, polskiej rogatywki no i kochanych opinaczy!!!
No i jak mam sie pokazać na polu bitwy w Brochowie !!!
Może ktoś zabiera nadwyżki sprzetu z innych kompanii???
Chętnie kupie lub wymienie na niemczyzne....
a z pod Mokrej mam trochę sprzetu...:)
pozdrawiam marek123
Jesli cos macie to piszcie tutaj a tak na powarznie to mój nr gg 4597583 lub mail blank@vp.pl

Jeżeli masz mundur sukienny, to opinacze na nic Ci się zdadzą, bo te były przygotowane dla munduru drelichowego.
Radziłbym więc poszukać owijek (krótkich) bądź też owijaczy (długich).

Brak rogatywki polowej też nie będzie grzechem, na bitwie przecież biegało się w hełmie a to przecież bitwa jest odtwarzana.

Natomiast jeżeli chodzi o ładownice - jeżeli załapałbyś się do artylerii lub na przykład sekcji medycznej, to wystarczy Ci tylko jedna. ;-)

Szkoda, że tak późno dowiedziałem się o Twoich brakach, bo niedawno wysprzedałem" całe wyposażenie żołnierza WP39.

Pozdrawiam
Łoś

Jestem w sekcji zandarmerii polowej więc chyba będzie potrzebna ta ładownica no nie???
No mam oryginalna ale jak ktoś mnie zobaczy że w takiej latam to mnie dowódca pogoni:)
A jak moge zrobić owijacze może jakies rysunki , wymiary no i z jakiego materiału??? A mundur mam wojsk nad wiślanskich czy jakoś tam!!!!!!!!!!

Mój znajomy zrobił mi z trzech mosinowskich dwie potrójne w ciągu tygodnia szkoda że nie wiedziałem można było pokombinować, a wymiary opinaczy znajdziesz tu : http://www.piechur.friko.pl/spinacz.htm
ja nie mogłem znaleźćdrelichu ale mam takie trochę niewymiarowe (brakuje im po 1 cm na dł. i 1,5 na wysokości uszyte daawno temu ale od biedy ujdą...). Nie wiesz jak to będzie z tym wypozyczeniem z Hero ?

Owijacze były z sukna, opinacze z drelichu.
Opinacze były trzyguzikowe i wymiary mniej więcej 10,5 cm x 36 cm (jak mnie pamięć nie myli) Krótkie owijki miały ok. metra długości, mniej więcej do 73 cm miały 8 cm szerokości i potem schodziły stożkowo i były zakończone tasiemką (ok. 1 cm szerokości) dł. ok. metra, w jej środku doszytą do końca stożka. Z drugiej strony był też taki tylko malutki stożek - z 5 cm wysokości - zakończony haftką do buta. Całość wygląda jak krawat z doszytymi tasiemkami. Wymiary podaję z pamięci, a te wykombinowałem z rysunku.
A giwerę masz? Czyli odlew.
Radzę też prędko się tam zjawić, bo kto pierwszy ten lepszy i pewnie pozostanie na końcu tylko niemieckie umundurowanie.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie