heres73 Napisano 12 Wrzesień 2004 Autor Napisano 12 Wrzesień 2004 witam szanowne grono forumowiczów,czy ktoś z was wie kto używał takiej pieczęci ?.została znbaleziona na terenach bitwy pod Warmątowicami. z góry dziękuję,pozdrawiam
heres73 Napisano 12 Wrzesień 2004 Autor Napisano 12 Wrzesień 2004 witam szanowne grono forumowiczów,czy ktoś z was wie kto używał takiej pieczęci ?.została znbaleziona na terenach bitwy pod Warmątowicami. z góry dziękuję,pozdrawiam
kopijnik Napisano 13 Wrzesień 2004 Napisano 13 Wrzesień 2004 Jeżeli napis brzmi IGŁto na pewno jest to związane z terenami Polski.lecz I jak Iure (Jure)to łac. a w łacinie ł byłoby jak l.jeżeli I to Jure to pisownia z XIX w pozwalała na mieszankępolsko łacińską.Kotwica el. marynistyczny lub symbol nadziei.czli sąd z terenu polskojęzycznego miejscowości (obszaru) GŁ.oczywiście to hipotezapozdr
Monti Napisano 12 Wrzesień 2004 Napisano 12 Wrzesień 2004 Wydaje mi się,że związana jest ta pieczęć z jakimś sądem.Waga i miecz trzymana przez człowieka to symbol sprawiedliwości i sądownictwa.Tyle mogę powiedzieć.pozdrMonti
Gość Napisano 24 Wrzesień 2004 Napisano 24 Wrzesień 2004 witam,moim zdaniem jest to pieczęć herbowa. Przedstawia odmianę herbu kotwica.Pieczęć ta zawiera wszystkie elementy pieczęci:jest tarcza z figura kotwicy,hełm nad tarczą a na nim stoi postać. Wszystko otoczone jest stylizowaną labrom. Sprawdz przyjacielu w linkach heraldycznych. Wpisz w wyszykiwarkę verbum nobile" znajdziesz tam dokładny opis swojego znaleziska.
Gość Napisano 25 Wrzesień 2004 Napisano 25 Wrzesień 2004 oj hakas...gdzie ty tam widzisz hełm?jeżeli nie dowidzisz to przyjacielu kup se binokle! jeżeli ktoś nie posiada wiedzy na dany temat to nie powinien udawać znawcy. przemyśl to dogłębnie. z wyrazami szacunku dla Twojej wyobraźni. Her.
Gość Napisano 27 Wrzesień 2004 Napisano 27 Wrzesień 2004 Czołem mospanie. Słuchaj heraldyk nie bądz uszczypliwy. A to za tarczą czy nie przypomina labry.Sylwetka jest na czymś osadzona co przypomina hełm. Choć fakt troche stylizowany. A na pieczęć sądową to mi nie wygląda. Z szacunkiem Hakas
Pytanie
heres73
witam szanowne grono forumowiczów,czy ktoś z was wie kto używał takiej pieczęci ?.została znbaleziona na terenach bitwy pod Warmątowicami. z góry dziękuję,pozdrawiam
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.