Skocz do zawartości

Inowłódz

maciej

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Spacerując" po Inowłodzu i okolicach natrafiłem na kilka bunkrów. Są one w różnym stanie. Chciałbym się na ich temat coś dowiedzieć tzn. kto budował? kiedy? w jakim celu? itd itd. Pytałem się miejscowej ludności ale oprócz wskazania obiektu nie potrafili udzielić mi innych informacji.
Proszę o info.
Pozdro.
Napisano
Cześć! Nie wiem czy widziałeś bunkry koło kościoła w Inowłodzu? Ale wszystkie te obiekty a zwłaszcza kompleksy w Skrzynkach, Konewce i Jeleniu wchodzą w skład Anlage Mitte", której budowę rozpoczęli Niemcy w 1940 r.
Mel.
Napisano

Jednak wokół kościoła na wzgórzu znajdują się bunkry linii obronnej Pilicy. Są to: dwa Schutzpunkty, na cktórych znajdowały się wieże czołgów o numerach taktycznych 3150 i 3152, dwa schrony dla działa o nr. 3149 i 3151 oraz bunkier dla max. czteroosobowej załogi o numerze 3148 (ten na zdjęciu).
Mel.

Napisano
Dziękuję za wszelkie informacje. Przy Kościele Św Idziego znajdują się trzy bunkry. Idąc na Zakościele można spotkać dwa następne. Kilku miejscowych wspominało też o schronach w Zakościelu ale tych nie udało mi się odnaleźć.
Sporo opowieści dotyczy I wojny światowej i walkach na Ptasiej Górze" (gdzie notabene też jest jakiś bunkier-schron). Kilka osób opowiafdało tez o roztrzelaniu przez partyzantów kilku Niemieckich żołnierzy za jedną ze stodół. Niestety gdy próbowałem się dowiedzieć coś więcej miejscowi kończyli temat.
Napisano
Ciesze sie ze sie wdrazasz w tematy mysle ze jutrzejsza wyprawa bedzie owocna w trafienia pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie