Gewer Napisano 9 Wrzesień 2004 Autor Napisano 9 Wrzesień 2004 Zwracam sie z pytaniem do kolegów z peośbą czy zna ktoś adres strony lub osoby która zajmuje się robieniem replik kolb.Dokładnie chodzi mnie o kopię, bo orginał chyba bedzie cieżki do dostanania do mausera K98 lub polskiej 98a.Moze ktoś z kolegów juz próbował obsaadzać w kolbę ten model jeśli tak to bym prosił o wszelkie info na ten temat jaka kolbę by uzyć lub jak przerobić.Zamyslam nad przeróbką I wojennej kolby od długie mausera,niewiem czy jest to dobry pomysł.Za wszelkie sugestie pomoc będę wdzieczny.pozdr, Gewer
dominiczeq Napisano 9 Wrzesień 2004 Napisano 9 Wrzesień 2004 Właśnie pierwszowojenna kolba pasuje do długiego Polaka...
ms Napisano 9 Wrzesień 2004 Napisano 9 Wrzesień 2004 a dlaczego nie sprobujesz na allegro.pl?dla przykladu korzystac z wyszukiwarki:http://allegro.pl/search.php?string=kolba+mausera
Gewer Napisano 9 Wrzesień 2004 Autor Napisano 9 Wrzesień 2004 Chodzi mnie o ten typ mausera i kolby.A moze toś ma plany kolby to bym prosił o kontakt.
Gewer Napisano 9 Wrzesień 2004 Autor Napisano 9 Wrzesień 2004 A zampomniałem dodać próbowałem z czeska kolbą nie pasuje.Dlatego myślę nad kupnem i przeróbką I wojennej kolby mausera.Dlatego proszę o pomoc.pozdr, Gewer
Romel79 Napisano 9 Wrzesień 2004 Napisano 9 Wrzesień 2004 Według mnie szkoda jest psuć orginalną kolbe , zresztą pewnie też nie będzie pasować, ja bym proponował przerobić czeska lub zamówić u jakiegoś stolarza kopie.pozdrRomel
Romel79 Napisano 9 Wrzesień 2004 Napisano 9 Wrzesień 2004 Tak ogólnie to jestem wielkim przeciwnikiem niszczenia/przerabiania rzeczy orginalnych zabytkowych.pozdr
Gewer Napisano 10 Wrzesień 2004 Autor Napisano 10 Wrzesień 2004 Romel 79 masz rację tez nie lubię niszczyć zabytków ale co można poradzić w takim wypadku gdy do takiego zabytku cieżko coś znaleść.Wspominałeś coś o czeskiej kolbie myślisz o dorobieniu do niej nowej nakładki, bo ztego co wiem ta wersja 98 miała o wiele dłuższą nakładke czeska vz24.pozd, Gewer
Gewer Napisano 10 Wrzesień 2004 Autor Napisano 10 Wrzesień 2004 PS z czeskiej kolby sprawdziłem moge zrobić tylko polski wzór 29 mausera a mnie chodzi o zupełnie inny niby podobny ale kolba dłuzsza i nakładka też i co począć w takiej sytuacji dorobić u stolaza albo ciąć pierszaka.Moze się orientujesz ile by u stolarza kosztowało takie dorobienie kolby?pozd, Gewer
Romel79 Napisano 10 Wrzesień 2004 Napisano 10 Wrzesień 2004 Nigdy czegoś takiego nie zamawiałem, ale z tego co słyszałem to nawet można taką kolbe dorobić już za 50 zeta, I wojenna kolba chyba nie będzie pasować bo oba bączki są inne, pozatym nie ma wycięcia na rączke zamka i pewnie jest jeszcze pare innych szczegółów. Oprucz tego jak dorobisz nakładke to bedzie się rużnić od reszty.pozdrRomel
Gewer Napisano 10 Wrzesień 2004 Autor Napisano 10 Wrzesień 2004 Romel 79 dzieki za odpowiedź masz rację mam tylko dwa wyjścia albo zrobić z tego modelu wstawiając czeska kolbę polski wzór 29 lub pogadać ze stolarzem o zrobieniu kolby.pozdr, Gewer
Gewer Napisano 10 Wrzesień 2004 Autor Napisano 10 Wrzesień 2004 Ps Romel 79 chodziło mnie o ten typ mausa i ten typ kolbyczech pasuje ale bedzie wtedy jak pisałem 29, a mnie chodzi o k98a , wiec chyba mnie bedzie czekała wycieczka do stolarza.pozdr, Gewer
Romel79 Napisano 11 Wrzesień 2004 Napisano 11 Wrzesień 2004 OK, od samego początku wiem o jaki model chodziło, chciałem tylko uzmysłowić że przerubka raczej mały ma sens.pozdrRomel
Romel79 Napisano 11 Wrzesień 2004 Napisano 11 Wrzesień 2004 Ps, nie myl niemieckiego 98a z polskim 98a bo to zupełnie inne modele (to do tego opisu na samej górze)pozatym polski kb98 (K98) ma drobne rużnice z niemieckim 98a (przyjżyj sie rysunkowi i zdjęciu które zamieściłeś, na zdjęciu jest niemiec czyli 98a)pozdr
Gewer Napisano 11 Wrzesień 2004 Autor Napisano 11 Wrzesień 2004 Tal wiem o róznicach niemiec wygiety koźlik i kolba bez rowka a polak koźlik wkręcany i kolba z rowkiem oraz oczywiście inne boczki do przypiecia pasa.Tak miałaś rację z pierszo wojenna się nienadaje tak jak ja zamyslałem przerobić.Jedno pytanko by zamknąc juz ałkowicie ten temat do stolarza na wzór dobrze by chyba by było dać czeska kolbę vz 24 jest najbardziej zblizona do tamtego modelu.Pozdr, Gewer
Romel79 Napisano 11 Wrzesień 2004 Napisano 11 Wrzesień 2004 Przydało by się aby wypowiedział się ktos kto cos takiego już robił lub ma takie cudo, ja takiego mausera znam wyłącznie z książek i innej literatury, jedyna moja stycznośc z nim to przedni bączek i kilka innych duperelów które miałem kiedyś w rękach.Sądze że musisz zanieśc na wzór tą kolbe z bączkami i jakimiś rysunkami a stolarz zrobi ja odpowiednio dłuższą, pozatym nakładke to chyba przerób z czeskiej bo nie wiem czy znajdziesz takiego stolarza co coś takiego wyrobi.Jeśli chodzi o zdjęcia i rysunki to dużo tego można znależć w książkach i w necie.pozdr
stach Napisano 11 Wrzesień 2004 Napisano 11 Wrzesień 2004 WitamNa alegro czasami wystawia się gość który sprzedaje takie kolby, ale cena około 250 zł ( zapomnieć o 50;). Kiedyś też robiłem kopie , to naprawde dużo roboty. Przeróbka czeskiej wz 24 na ten model jest możliwa , ale chyba prościej zrobić nowąStach
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.