fuks Napisano 5 Wrzesień 2004 Share Napisano 5 Wrzesień 2004 Taka równa i kształtna ....a może tam w środku tej góry coś jest? Jakiś schron, albo... nie to aby zaraz bursztynowa komnata :-) ale tak kilka skrzyneczek... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1AIR1 Napisano 5 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 5 Wrzesień 2004 Szczyt góry" czyli miejsce gdzie musiało stać działo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1AIR1 Napisano 5 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 5 Wrzesień 2004 No i najciekawsze zdjęcie....głębokość 80 cm ...kopane u stoku tej góry.Sygnał na długości około 2 metrów.Jest to prawdobodobnie kawałek lini po której jeżdziły wózki amunicyjne.Linie jest bardzo ciekawa - mała ale solidna.Znajduje się pod ziemią.Zdjęcie robiłem z fleszem wsadzają aparat do wykopanej dziurki.Niestety padał deszcz i nie mieliśmy sztychówek - niestety moc kopania.Ale tam wrócimy.Swoją drogą jakie to musiało być działo-kaliber,że aż pokuszono sie o budowę linii wózkowej do przewożenia amunicji?Może macie jakieś teorie na ten temat.Podyskutujmy.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 5 Wrzesień 2004 Share Napisano 5 Wrzesień 2004 a mzoe to byla zwirownia?juz widzialem takie, wraz z liniami do wazkotorowki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1AIR1 Napisano 5 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 5 Wrzesień 2004 Też tak muyślałem ale odrzuciłem ten wątek.Okolica jest usłana okopami i stanowiskami w różnych rozmiarach i kategoriach. Szyna od tej linii wózkowej ma szerokość około 3 centymetrów. Na transport piasku jest raczej zamała.Teren też świadczy tylko i wyłącznie o znaczeniu strategicznym.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1AIR1 Napisano 5 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 5 Wrzesień 2004 Zapomniałem dodać w okolicy znależliśmy mnóstwo łusek od mausera - polski Pk, 67,1924,gwiazdka.1922,N.Na drodze - leśnej dojazdowej (leżą na ziemi-do dzisiaj!)łuski od mosina I wojna,wystrzelone oraz uszkodzone-prawdopodobnie rozjeżdżone(zgniecione) przez wozy transportowe.Na więcej poszukiwań nie było czasu.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
efes Napisano 5 Wrzesień 2004 Share Napisano 5 Wrzesień 2004 Obawiam się ,że rozwiązanie moze być o wiele prostsze.Wykopałem sporo takich podkładów.Układano z nich prowizoryczne tory pod wagoniki przy robotach ziemnych/np.niwelacji/Potem często rozbierając wrzucano do dołów i zasypywano bądz wysypywano wraz z ziemią.Ale mogę się mylić.Samo pochodzenie wzniesienia to już zupełnie inna sprawa.pozdr efes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1AIR1 Napisano 5 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 5 Wrzesień 2004 WitamMasz rację też braliśmy to pod uwagę.Wzniesienie to praktycznie góruje" nad linią a właściwie pierścieniem" okopów.Teren zresztą obfituje w różne fanty.Nie chcę podawać konkretnych namiarów,ze zrozumiałych chyba względów.Przede wszystkim nie chcę aby miejscowy leśniczy spędzał tam noce na czatach w poszukiwaniu tych którzy nie zakopują dołków i DOŁÓW.Mamy chyba wszyscy pogląd po temacie bjar_1- Ruski Bród i nie tylko.Po paru tematach na Odkrywcy - gówniarze którzy nie zakopują dołów, bo tak trzeba ich nazwać, spalili parę fajnych miejscówek w okolicach Warszawy.Ale także zdaję sobie sprawę z tego że, może to być jakiś tam sobie teren.Ale równie dobrze może też być jakaś mała droga do jakiegoś małego tematu. Bo na większy nie liczę.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.