Skocz do zawartości

Oksydować, czy nie?

Gość J

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam trochę bagnetów w różnym stanie. Czy można by je wtórnie zaoksydować po czyszczeniu elektrolizą w celu ozdobnym oraz ochrony przed wtórną korozją. Co w ogóle o tym sądzicie. Nadmienię, że chciałbym metodą ogniową z wykorzystaniem oleju rzepakowego.
Pozdrawiam
Napisano
mysle ze nie warto tego robic - wiele rzeczy wyglada o wiele fajnie w oryginalnym stanie (tak jak sie zachowały do naszych czasów) - upiekszanie ich na siłe w/g mnie nie jest wskazane - czasem mozna cos uzupelnic np. sruby - ale kladzenie wtornej oksydy jest chyba kiepskim pomyslem zwlaszcza ze jest ona slabej jakosci i szybko sie zetrze - ja odradzam :)))))
Napisano
jak już oksydowac to polecał bym oksydowanie metodą chemiczną
Napisano
Ja raczej ta twoja metoda oksydował bym bron np mausera.
Bagnety wolał bym poniklowac lub pochromowac.Równiez mozna je zostawic w takim stanie bez czyszczenia podwyzsza to ich wartosc historyczną.Ale wybór należy do ciebie.
Napisano
Co do chromowania lub niklowania, to bym raczej nie robił, jeśli nie bylo to w oryginale. Bo z reguły oksydowanie było często stosowane. Zachęciłem się do tego, po oksydowaniu pewnej małej sprężynki. Dziękuję za uwagi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie