Skocz do zawartości

Jak zaimpregnować buty

Gość paweł

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Moje wojskowe buty po godzinie chodzenia po mokrym lesie
całkowicie przeciekają. Coś słyszałem o parafinie i nafcie
ale nie znam szczegułów.
Napisano
Moja metoda to zwykła pasta do butów nałożona solidną warstwą. Następnie delikatne opiekanie nad piecem lub kuchenką gazową by się rozstopiła i wsiąkneła. Potem już tylko szczotka i szlif na wysoki połysk. Należy to niestety robić regularnie gdyż tylko wtedy pasta przeniknie w głąb skóry i zapewni jej należytą ochronnę przed czynnikami atmosferycznymi.
Napisano
witam
niestety wadą polskich desantów jest mizerna impregnacja. Osobiście polecam wosk impregnujący do butów skórzanych, do nabycia w sklepach turystycznych, po wyschnięciu solidne pastowanie ale uwaga!!!! nie używać past w płynie i niefirmowych - są do niczego!!!!! pozdrawiam Jarek
p.s. w razie zainteresowania podam nazwę wosku
Napisano
Panowie ! Gumofilc ! Złaziłem w nich całe Bieszczady a na pogodę obecną również przydaja sie na nizinach.
Michał

PS. znałem gostka który je pastował
Napisano
Ja impregnuje buty-kiedys cale nubukowe teraz kordura,nubuk i goretex plynami firmy nikwax-jak narazie (a uzywam tego swinstwa 8 lat -brzydko pachnie) nie zawiodly mnie ani razu. polecam impregnat z takim pedzelkiem. Kupilem niedawno impregnat na probe w postaci spreya i buty wytrzymaly cale 10 minut :(
Napisano
Wojtas-
pochwal się którego środka używasz? czy do skóry też się nadaje? ja również używam impregnatu tej firmy - dokładnie wosk (ladny nawet zapach), ale żeby to było super to nie powiem, jeśli się nie brodzi za długo w mokrej trawie to starcza na długo - generalnie nadaje się do butów uzywanych w wilgotnym terenie, no powiedzmy mokrym trochę, do chodzenia z piszczałką jest super, tak to ujmę
mam jeszcze pytanie: czy impregnujecie odzież? kupiłem i uzyłem impregnat do tkanin do spodni i parki, ale super poprawy to nie zauważyłem... pozdrawiam Jarek
Napisano
Najprościej , podpalić zwykłą pastę do butów (oczywiście na powietrzu ) , pochwili pastę trzeba zgasić i taką płynną nanosić szczególnie na szwy , odczekać jak zaschnie , a potem zapastować i powinno być ok !

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie