Skocz do zawartości
  • 0

Sygnatury na porcelanie

ARQ

Pytanie

Napisano
Mam pytanie, mianowicie wczoraj wykopałem na rosyjskich pozycjach pierwszo wojennych kilka ciekawych fantów i wsród nich znalazł sie talerzyk porcelanowy bardzo ładnie zdobiony i mam problem z rozszyfrowaniem sygnatury składa sie ona z liter F M 2" pomiedzy którymi jest korona lub orzeł ale bardzo niewyrazne, sygnatura jest wytłoczona w masie porcelanowej. Prosze o pomoc w rozszyfrowaniu tego lub o jakies linki z sygnaturamiz góry dziękuje...

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W latach 1853-1875 sygnaturę FM wyciskała w porcelanie fabryka porcelany w Brezovej koło Karlowych Varów. Powstała w 1803r. Fabryka istnieje do dziś. Znak F&M (Fischer-Mieg) był wyciskany w latach 1853-1875.
Pomiędzy obiema literkami jest znak & . Czy sygnatura na zdjeciu jest taka sama z tą co znalazłeś? Bo innej możliwośći za bardzo nie widzę....

Napisano
Dokładnie to samo!!! tylko z przodu jest liczba 2 ale sama sygnatura jest taka sama serdeczne dzieki. A nie wiesz ile toakie cos może byc warte?? Teraz jak znajde elementy zastawy z łabedziem to bede wiedział kogo pytac :)
Napisano
Wyroby tej wytwórni z lat 1830-1855 ( a więc być może i Twój talerz, choć bez jego zdjęcia trudno coś więcej powiedzieć) osiągnęły najwyższy poziom - wyroby tej właśnie wytwórni wyróżniały się wysokim poziomem artystycznym i były szczególnie poszukiwane. W tym czasie wytwórnia zatrudniała 100 osób, a wśród nich wielu wyróżniających sie wówczas malarzy.
Tak więc gratuluję znaleziska, nawet bez jego zdjecia można na pewno powiedzieć, że nie jest tuzinkowe...
Napisano
Teraz wszystko by sie potwierdzało znalazłem tam też duzo amunicji produkcji czeskiej jeszce raz dziekuje
Napisano
Nie ma sprawy :-)
Jak byś kiedyś mógł - wrzuć tu jego fotkę :-)
Porcelana na Forum to bardzo rzadki temat, a szkoda, bo to ciekawe i z reguły bardzo cenne znaleziska ....
Napisano
Nareze to moge go opisac ale jak zrobie fotke to Ci podesle. talerzyk posiada czerwona obwódke na krawedzi wenatrz natomiast znajduje sie namalowana duza róza zajmujaca całe dno natomiast na brzegach jest kilka mniejszych, wszystko jest malowane naszkliwnie prawdopodobnie recznie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie