Skocz do zawartości

Okolice Zawiercia I oraz II wojna

Brazz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam, ostatnio spędziłem trochę czasu w swoich rodzinnych stronach, od pewnego czasu byłem zainteresowany historią i tym co się działo na moim terenie.
Jak się okazuje było tego dość dużo.
Zarówno szedł front I wojny światowej, II wojna światowa, granica pomiędzy zaborami itp.
Postanowiłem trochę się tym zająć i zakupiłem w końcu dość dobry sprzęt i wybrałem się w teren...
Zacząłem od samej miejscowości i odziwo 200 metrów od domu moich rodziców znalazłem bardzo dużo pozostałości po I wojnie światowej:
pruski bagnet z okresu z około 1890 roku
bardzo dużo lusek pustych i pełnych od karabinu,
pare guzików,
odznaczenie prawdopodnie austrackiego wojska,
smiertelnik i pare innych rzeczy na obszarze zaledwie 75 m2
Postanowiliśmy się wybrać z bratem w dalszy teren i owocem tego było znalezienie kilku monet z czasów Gubernii Generalnej, 2 monety z okresu 1860 rosyjskie, spust od mausera.
Szukam osoby, która być może ma mapy sztabowe z okresu XIX i XX wieku tego rejonu.
Teraz wybieram się na poszukiwania zakopanych prawdopodobnie broni białej z okresu napoleońskiego. Jak coś znajdę podzielę sie na forum oraz prześle zdjęcia
Pozdrawiam!
  • 2 weeks later...
Napisano
Jeśli dalej jesteś zainteresowany tymi okolicami to pisz na meila.Ja coprawda interesuje się terenami troszkę na pułnoc od zawiercia(janów,okolice złotego potoku,żarki, mirów itp.)ale myśle że jakieś materiały się znajdą
Napisano
Skąd ten stres jeżeli nie kopiemy na terenie rezerwatu.

Znam paru chłopa , którzy systematycznie czeszą tamte okolice mozna powiedzieć od lat i nie spotkali się z żadnymi problemami. Tu pozdrowienia dla mathew.

Napisano
w Złotym Potoku kopaałem już 2 lata temu,jeżże tam dosyć często i jeszcze nikt niesprawiał mi kłopotów.A co do fantów to bywa z tym różnie. Wczoraj byłem w koło Siedlca janowskiego(kilka kilometrów na zachód od Złotego Potoku)
i znalazłem tylko łuski carskie do mosina(troche tego było)i całeeeee mnustwo odłamków
Napisano
Witam, w ostatni weekend byłem za Zawierciem-około 20 minut drogi, teren, który już wczesniej badałem, ponownie znalazłem dużo złomu- głównie I wojna światowa- łuski, czasem się trafiały się całe naboje, oprócz tego dość sporo można rzeczy znależć, Widać ze teren jeszcze nie był przeczesywany.
Zbadałem również pozostałości po strażnicy z II wojny światowej -graniczna pomiędzy GG a Rzeszą tez ciekawe fanty.
Dla zainteresowanych polecam mapy przebiegu frontu I wojny światowej.

Wybieram się ponownie gdzieś pod koniec września
Napisano
Jeśli masz takie mapy to byłbym nimi bardzo zainteresowany.Mógłbyś je przesłać na mojego meila?Jak będziesz się tam wybierał to napisz może poszukamy razem?
Napisano
Nie ma sprawy, obecnie nie mam za wiele czasu, ale może gdzieś koło listopada albo dopiero na wiosnę.
Praca mnie goni więc nawet w weekendy teraz jestem zajęty.
Prawdopodobnie zorganizuje coś poważniejszego-wyprawa na 3-4 dni na wiosnę więc wtedy możemy wspólnie poszukać jeśli będziesz jeszcze zainteresowany. Pozdrowienia!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie