Skocz do zawartości
  • 0

Co to za znaki?

$enior

Pytanie

Napisano

Czy ktoś orientuje się co symbolizują te znaki na rewersie krucyfiksu?? i mniej więcej okres w,którym takowe stosowano??

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Podziekowania dla bociana. Mam tylko jedno pytanie moze banalne, ale to sie okaże - zgadza się,że symbole oznaczają mękę Jezusa Chrystusa, ale czy znak na samym dole w kształcie przypominającym zegar na godz. 3ciej tez byl i jest ogólnie stosowany???
Napisano
Dokładnie jest stosowany.Znaczenia nie jestem pewien na100% ale wydaje mi się że ma związek z potrujnym wyparciem się Jezusa przez św. Piotra zanim kur zapieje ty wyprzesz się mnie potrzykroć".
Napisano
Panowie, to przecież powszechnie stosowany wzór krucyfikcu, który wraz z dwoma lichtarzami, naczyniem na święconą wodę stawiam na stole nakrytym białym obrusem, i czekam na proboszcza, który każdego roku odwiedza nas z koledą.
Symbole oznaczają narzędzia Męki Pańskiej.
Katolicy, w każdym sklepie z dewocjonaliami taki kupicie...
Napisano
Nie widzę problemu jeżeli ktoś niewie co te znaki oznaczają,nic w tym dziwnego a jeżeli ktoś uważa że 100% społeczeństwa to katolicy to bzdura.
Napisano

Czy ktoś orientuje się co symbolizują te znaki na rewersie krucyfiksu?? i mniej więcej okres w,którym takowe stosowano??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie