Skocz do zawartości

SŁUCHAWKI BEZPRZEWODOWE DO WYKRYWACZA

ALL

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
WITAM.
Zwracam się do Pana MECZETE.
Z wiadomych mi źródeł wiem że od dłuszego czasu, używa Pan
słuchawek bezprzewodowych do swojego wykrywacza.Wiem również że jest Pan ich konstruktorem.Czy mógł by Pan się podzielić opisem i ewentualnie schematem nadajnika,oraz opisem wykonania.
POZDRAWIAM ALL
Napisano
Przyłączam się do prośby ,bo wiem także o tym z korespondencji i dodam ,że działa to na zasadzie prostego nadajnika UKF a odbiornikiem może być miniaturowe radyjko słuchawkowe, które można kupić za 5zł.
Jeszcze w szkole bawiliśmy sie w takie nadajniki na UKF budowało się je na jednym tranzystorze BF257 a odsłuch był a małym radyjku ASIA.
Jednym słowem pogratulować pomysłu.
Pozdrawiam
Napisano

Witam Wszystkich.
Po przeróbkach rozmiaru udało się załadować zdjęcie. Tak jak napisał Waldek jest to zwykły generatorek na dwuch w moim przypadku tranzystorach. Poniżej podam przykładowe dwa inne jeszcze układy prostsze, ale ja polecam ten tutaj na dwuch tranzystorach, bo jest stanowczo bardziej stabilny - szczególnie na temperaturę i spadek napięcia baterii. Ja w swoich wykrywaczach wcale nie używam anten do nadajnika, bo te tu ma i tak dość dużą moc wyjściową. A bez antenki ma i tak zasięg kilkunastu metrów. Jak ktoś chce, to po dodaniu dobrej anteny z tego układu można uzyskać zasięg nawet 2-3 km. Ale w wykrywaczu to jest bez sensu.
A co samej idei nadajnika - to chyba nie muszę nikogo przekonywać jakim komfortem jest iść w terenie z wykrywką i jest cisza - nie słychać mnie po piszczeniu z daleka - nie plączą się żadne kable, przewody od słuchawek itp., a do tego jeszcze okazuje się, że z nadajnikiem jest mniejszy pobór prądu z baterii. Jak samemu się wykonuje wykrywkę to też można dać małą i lekką obudowę - odchodzi ciężar i miejsce na głośnik.
A tam gdzie się podłącza głośnik w wykrywce to daję rezystor w obwód kolektora lub emitera (zależy jaki układ) i z niego pobieram sygnał wejściowy do nadajnika. Rezystor od około 100 ohm do nawet 2 - 4 kohm. Najlepiej samemu dobrać. W F555 mam rezystor 40 ohm.
Sam układzik robię w tzw. pająka - upchane części jedna na drugiej i zalewam całość klejem w sztyfcie - glue - takie laski do pistoletu na gorąco. Działa bez problemu i w VLF i w PI i zrobiłem takie coś do BFO.
Polecam i pozdrawiam...

Napisano

I jeszcze jedno. Ja nie jestem konstruktorem tego. Te układziki są stare jak radio i tranzystory, ja tylko wykorzystałem gotowy układ i dałem swój pomysł.
A to jest naprawdę bardzo wygodne. Dochodzi tylko kupno jakiegokolwiek radyjka z UKF-em, baterii i słuchawek do radia. Jako radio polecam te w sklepach po 5 zł - mają skan elektroniczny i po np. wyłączeniu wykrywacza/nadajnika nie szumią - mają blokadę szumu (squelch). A jak coś się kopie to można jeszcze posłuchać radia - muzyka czy wiadomości. Radyjko do kieszeni i w teren
Pozdrawiam...
MECZETE

Napisano
WITAM.
Mam jeszcze pytanie do Meczete.Czy po zainstalowaniu tego nadajnika wykrywacz zachowuje się prawidłowo, to znaczy
czy występują zakłócenia z tym związane.I drugie pytanie w
jaki sposób jest dodsłuch w słuchawkach , czy tak jak podaje SWaldek małym odbiornikem, czy też jest inny sposób.
POZDRAWIAM ALL
Napisano
Nie ma zupełnie żadnego wpływu na działanie. Nie zakłócają się wzajemnie wykr.-nadajnik. Wykrywacz działa na 5 kHz a nadajnik na około 100 MHz. W jednej sztuce - ale wykr. impulsowy do obwodu m.cz. nadajnika przedostawał się sygnał próbkowania z procesora i był słyszalny jako cichy jakby przydźwięk tylko taki dziwny. Wtedy na zasilaniu plusa do nadajnika wstawiłem szeregowo w obwód rezystor 100 ohm i za nim do masy kondensatory 100 pF i 22 nF - wytłumiło i była kompletna cisza. Na sam wykrywacz nie zauważyłem żadnych jakichkolwiek wpływów.
Pozdrawiam...
Napisano
Dokładnie robiliśmy takie diabełki" jak ten z ostatniego schematu i to działało.
Ciekawi mnie jeszcze jak będą się zachowywać, gdy znajdzie sie blizko siebie kilku szukających no nawet dwóch a niech jeden dorobi antenę to wszyscy będą kopać jak jeden złapie sygnał, bo nadajnik raczej nie posiada strojenia najwyżej jednorazowe, więc prawdopodobieństwo jest duże.
Jednak warto zaeksperymentować, chyba sam się skuszę
Pozdrawiam
Napisano
Nas w Bornym jest trzech kolesi i mamy razem słuchawki bezprzewodowe. Że się znamy i ja to robiłem, to jeden jest zestrojony na dole skali, drugi na górze, a trzeci pośrodku. Właśnie dlatego nie ma antenki - żeby sygnały się wzajemnie nie zakłócały. Nie sprawdzałem, ale przypuszczam, że bez antenki z tak małą mocą nadawczą nawet jakby stał jeden koło drugiego na tej samej fali to radyjko łapało by bardziej mój wykrywacz - oddalony od mojego radyjka gdzieś 0,5 do 1 metra niż np. kolesia stojącego o 3 metry lub więcej. Fale wtedy się nakładają i słychać tylko mocniejszą. Może z bliska doszło by to interferencji?
Fakt - gorzej jakby na zawodach stanęło koło siebie np. dziesięciu takich...
Ale można sobie radyjko przestroić - najlepiej w dół i z głowy.
Pozdrawiam...
MECZETE
Napisano

Witam
Zamieszczam schemat nadajnika którego układ sam sprawdziłem, przy odpowiednio dobrej antenie i wyższym zasilaniu zasięg ok 3 km (uzyskany w praktyce ;-)).
Cewka nawinięta na ołówku jeśli dobrze pamiętam to 4,5 zwoja lub 5,5 ale nie jestem pewien. Strojenie zgrubne poprzez zciskanie lub rozciąganie cewki, dokladne - trymerem.
W zastosowaniu do wykrywacza nie montujemy wzmacniacza mikrofonowego i łączymy bezpośrednio do punktu C3 i R4.
kucek

• 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie