drag47 Napisano 30 Sierpień 2004 Autor Napisano 30 Sierpień 2004 Czy ma ktoś materiały dotyczące przebiegu działań wojennych na jurze krakowsko-częstochowskiej w czasie pierwszej wojny? A może zna ktoś jakieś ciekawe miejsca do kopania i miałby ochotę się nimi podzielić?
Gość Napisano 31 Sierpień 2004 Napisano 31 Sierpień 2004 kopałem kiedyś w okolicach złotego potoku i wychodziły całkiem niezłe fanty i durzo carskiej amunicji do mośka
Gość Napisano 1 Wrzesień 2004 Napisano 1 Wrzesień 2004 Większość literatury dostępnej w języku polskim dotyczy tylko jednej rzeczy mianowicie bitwy pod Krzywopłotami.ze wzgledu na udział w niej Legionów Piłsudskiego, najnowsze opracowanie to Jan Przemsza-Zieliński Bitwa pod Krzywopłotami" wyszło w 1994 roku. Warto zapoznać się też z pracą Macieja Świderskiego Austriackie cmentarze wojenne w Zawierciu i okolicy 1914-1918". W zeszłym roku ukazał się reprint książki ks. Jana Wiśniewskiego Historyczny opis kościołów, miast i pamiątek w Olkuskiem" z 1933 roku - dużo szczegółów o pochówkach żołnierskich, ostrzeliwaniu kościołów itd. Często wzmianki o ciekawych miejscach znajdują się w wydawnictwach takich jak gazetki lokalne np. gminne jak Echo Klucz", Przegląd Olkuski", ale trudno znaleźć i przeglądać całe roczniki. Zdarzają się też takie pozycje jak Władysław Karolczyk Niemi świadkowie historii" poświęcone kapliczkom i krzyżom przydrożnym, gdzie też można znaleźć przydatne informacje np. że kapliczkę ustawiono w miejscu, gdzie zginął żołnierz austriacki. Moze teraz z racji 90 rocznicy jesiennej bitwy na Jurze coś nowego zostanie opublikowane.
Gość Napisano 1 Wrzesień 2004 Napisano 1 Wrzesień 2004 Aha, jeszcze jedno. Dość duży wybór literatury historycznej i krajoznawczej znajduje się w antykwariacie UNO w Olkuszu (Rynek 20), nie mam z nimi nic wspólnego, nie dostaję procentu od utargu, a więc to nie reklama tylko informacja!
lemsoft Napisano 7 Wrzesień 2004 Napisano 7 Wrzesień 2004 Jak znasz niemiecki polecam Oesterriech-Ungarns letzter Krieg dostępne w Bibliotece Śląskiej ( tylko w czytelni) -pisza o Pilicy i okolicach Zawiercia, są mapy , niestety mało szczegółowe ale z mapą Karte der westlichen Russland możesz zgrać i poszperać.W Cmentarzach Zawiercia..." znajdziesz kilka zdań na temat miejsc walk szczególnie z okolic Zawiercia.pzdrlemsoft
Anubismk Napisano 19 Wrzesień 2004 Napisano 19 Wrzesień 2004 Witam mieszkam pare metrów od tzw. Bitwy pod Krzywopłotami chciałem tylko sprostować że ta bitwa nie była na terenie Krzywopłot a raczej na terenie Domaniewice-Załęze-Bydlin.Czytałem troche literatury i z opowieści seniorów wiem dokładnie jak wyglądała bitwa i w którym miejscu trwała.Pozdrawiam AnubisMK
Brazz Napisano 19 Wrzesień 2004 Napisano 19 Wrzesień 2004 Proponuje zajrzeć na stronę http://www.catalogue.nationalarchives.gov.ukPosiadają największy zbiór map wojskowych.Serwis płatny ale się opłaca zainwestować.Polecam!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.