Skocz do zawartości

I wojna

drag47

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy ma ktoś materiały dotyczące przebiegu działań wojennych na jurze krakowsko-częstochowskiej w czasie pierwszej wojny? A może zna ktoś jakieś ciekawe miejsca do kopania i miałby ochotę się nimi podzielić?
Napisano
kopałem kiedyś w okolicach złotego potoku i wychodziły całkiem niezłe fanty i durzo carskiej amunicji do mośka
Napisano
Większość literatury dostępnej w języku polskim dotyczy tylko jednej rzeczy mianowicie bitwy pod Krzywopłotami.ze wzgledu na udział w niej Legionów Piłsudskiego, najnowsze opracowanie to Jan Przemsza-Zieliński Bitwa pod Krzywopłotami" wyszło w 1994 roku. Warto zapoznać się też z pracą Macieja Świderskiego Austriackie cmentarze wojenne w Zawierciu i okolicy 1914-1918". W zeszłym roku ukazał się reprint książki ks. Jana Wiśniewskiego Historyczny opis kościołów, miast i pamiątek w Olkuskiem" z 1933 roku - dużo szczegółów o pochówkach żołnierskich, ostrzeliwaniu kościołów itd. Często wzmianki o ciekawych miejscach znajdują się w wydawnictwach takich jak gazetki lokalne np. gminne jak Echo Klucz", Przegląd Olkuski", ale trudno znaleźć i przeglądać całe roczniki. Zdarzają się też takie pozycje jak Władysław Karolczyk Niemi świadkowie historii" poświęcone kapliczkom i krzyżom przydrożnym, gdzie też można znaleźć przydatne informacje np. że kapliczkę ustawiono w miejscu, gdzie zginął żołnierz austriacki. Moze teraz z racji 90 rocznicy jesiennej bitwy na Jurze coś nowego zostanie opublikowane.
Napisano
Aha, jeszcze jedno. Dość duży wybór literatury historycznej i krajoznawczej znajduje się w antykwariacie UNO w Olkuszu (Rynek 20), nie mam z nimi nic wspólnego, nie dostaję procentu od utargu, a więc to nie reklama tylko informacja!
Napisano
Jak znasz niemiecki polecam Oesterriech-Ungarns letzter Krieg dostępne w Bibliotece Śląskiej ( tylko w czytelni) -pisza o Pilicy i okolicach Zawiercia, są mapy , niestety mało szczegółowe ale z mapą Karte der westlichen Russland możesz zgrać i poszperać.
W Cmentarzach Zawiercia..." znajdziesz kilka zdań na temat miejsc walk szczególnie z okolic Zawiercia.

pzdr
lemsoft
  • 2 weeks later...
Napisano
Witam mieszkam pare metrów od tzw. Bitwy pod Krzywopłotami chciałem tylko sprostować że ta bitwa nie była na terenie Krzywopłot a raczej na terenie Domaniewice-Załęze-Bydlin.Czytałem troche literatury i z opowieści seniorów wiem dokładnie jak wyglądała bitwa i w którym miejscu trwała.Pozdrawiam AnubisMK
Napisano
Proponuje zajrzeć na stronę

http://www.catalogue.nationalarchives.gov.uk
Posiadają największy zbiór map wojskowych.
Serwis płatny ale się opłaca zainwestować.
Polecam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie