Skocz do zawartości
  • 0

Cóż to za odznaka?!

AQUATOR

Pytanie

Napisano

Mam ją w kolekcji od kilku lat, zabrałem kiedyś znajomemu, który twierdził, że to odznaka Gestapo a brzydzi się faszyzmem i moge sobie wziąć. Czaszka wydaje mi się trochę kuriozalna ale może to rzeczywiście jakiś oryginał choć nigdy na podobny się nie natknąłem. Proszę o pomoc.

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam ją w kolekcji od kilku lat, zabrałem kiedyś znajomemu, który twierdził, że to odznaka Gestapo a brzydzi się faszyzmem i moge sobie wziąć. Czaszka wydaje mi się trochę kuriozalna ale może to rzeczywiście jakiś oryginał choć nigdy na podobny się nie natknąłem. Proszę o pomoc.

Napisano
cóż odznaka kojazy mi się z odznaka pamiątkową obrońców Lwowa a dokładnie góry (straceń?? czy jakoś podobnie zaraz sprawdze to napisze) obrońcy poniesli tam powazne straty.
Pozdrawiam Mateusz
Napisano
Akurat ta odznaka nie ma nic wspólnego z III Rzeszą.
Jest to odznaka związana z obroną Lwowa a dokładniej była nadawana żołnierzom z oddziału rotmistrza Abrahama. G.S -to Góra Stracenia .
poz Slaw 100
Napisano
Tu jeszcze jeden :http://www.lwow.home.pl/cgibin/search?words=G%F3ry+Stracenia - wpisz może rotmistrz Abraham lub góry stracenia
poz Slaw 100
Co do samej odznaki - jest ona bardzo rzadka i niestety na rynku jest dużo kopi.
Napisano
Niestety orginału jak do tej pory nie miałem w rękach wiec muszę posłużyć się opisem z katalogu :
Wykonana została w srebrze o wymiarach 33 x 23 mm. Na odwrocie jest widoczny wklęsły napis :Ojczyzno święta bądż pozdrowiona przez tych , co z dumą za Ciebie mrą"
Ale znając życie jest możliwe że w latach 1920-39 ktoś mógł wyprodukować kilkanaście sztuk wtórników?????
poz Slaw 100
Napisano
W takim razie moja jest albo podróbką albo niewymiarowym wtórnikiem z mosiądzu i bez napisu na spodzie. Cóż, trudno.
Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
Napisano
Odznaki zwiazane z Obroną Lwowa "( odcinki ,itp) to niestety najbardziej podrabiane odznaki a przez to że najczęsciej wykonane były metodą odlewu a nie bicia .
poz Slaw 100

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie