Jump to content

Sowie dylematy

romanov

Recommended Posts

Posted
Od czego zacząć? Może tak:
od dłuższego czasu obserwuje tematy związane z kompleskem w Górach Sowich i nasuwają mi sie wnioski takie :
cokolwiek tam było na dzień dzisiejszy przedstawia najwyżej wartość historyczna i nic wiecej.
Grzebanie kopanie i szukanie nie wniesie wiele nowego do sprawy odkrycia. Powód? wydaje mi sie dość prosty. Tam już dawno nic nie ma. W latach 80 tych wraz z Panem Dariuszem Otto (redaktor żołnierza Polskiego) mieliśmy okazje wraz z grupą inzynierów wojskowych (czytaj specjalistów)być na terenie sztolni i nie tylko. W posiadaniu owej grupy byly materiały które były zdobyte od sovietów. Z nich jasno wynika że tylko i wyłącznie kompleks był w trakcie budowy i miał słuzyc jako laboratorium badawcze nad związkami cieżkimi a wiec bronią atomową. Prosze sobie przypomniec ze Niemcy wiedzieli o eksperymentach nad bronią masowej zagłady w USA. A dla Hitlera to było ważne, i zdawano sobie sprawę z możliwości tej broni jako argumentu który miał uratować III Rzeszę. Dlatego nie szczędzono środków finasowych na ta inwestycję. Po nadejściu wojsk sowieckich z zrozumiałych względów przez bardzo długi okres czasu było to okryte tajemnicą. Rosjanie rónież dążyli do wyścigu zbrojen i wszelkie materiały które mogły przyspieszyc produkcje broni masowej zagłady były skrzętnie zbierane. Myśle ze w rosji należy szukać szczegółów tej sprawy. Mało tego tajemnica jest tajemnicądo dzisiaj z powodów historycznych. A to dlatego że wartość dokumentacyjna jaką rosjanie tutaj zebrali pozwoliła wprowadzić w życie bron Rosjanom.(teraz hipoteza) I gdyby dzisiaj to wyszło na jaw kazało by sie ze rosjanie daleko byli od tej broni jeszcze a dzieki RIESE byli w stanie byc znacznie bliżej niż nam by sie to wydawało.
Pozdrawiam

p.s.
A co dotyczy Bursztynowej komnaty to jestem zdania ze jej juz dawno nie ma w Europie. Ale to juz inny temat
Posted
Witam! Co do roli Riese, jako obiektu przyśpieszającego radzieckie osiągnięcia atomowe, to teza chyba dość naciągana- pamiętajmy o szpiegach w USA. Natomiast co do przeznaczenia obiektu, to wszystko jest możliwe (nie czuję się kompetentny aby to negować, lub potwierdzać).
Pozdrawiam Mel.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information