Skocz do zawartości
  • 0

grot?

mintai

Pytanie

Napisano

Witam, to jest moj pierwszy post na forum Odkrywcy :)

Bedac w Bieszczadach znalazlem przedmiot drewniany, zobaczcie na zalaczonym zdjeciu. Prawdopodobnie liczy on juz troche lat, chociaz jest chyba jeszcze w dobrym stanie jak na ten material.

grubsza czesc ma dlugosc okolo 16cm

Nie jestem pasjonata w tym temacie wiec licze na Wasze doswiadczenie i pomoc w okresleniu - co to jest, kiedy bylo uzywane, co moge (powinienem) z tym zrobic :)

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
przepraszam, ze nie okreslilem odpowiedniego dzialu, mialem napisany poprzednio post razem z ustawieniami a po zaladowaniu zdjecia wszystko stracilem, piszac drugi raz zapomnialem o dziale, prosze moderatora o przesuniecie :)

Napisano
Już Ci mówię.
Jest to sęk drzewa iglastego. Najprawdopodobniej świerka. Ta cieńsza część to fragment gałęzi, ta szersza to to co zostało z gałęzi w środku pnia gdy tenże rósł na grubość. Sęki są bardzo przeżywiczone (zakonserwowane) dlatego dłużej trwają.
Pozdrawiam
leśnik
Napisano
Witam,rondi leśnik ma rację jest to zwyczajny sek!pozdrawiam żopa!
Napisano
:)
dzieki za wyjasnienie!
nigdy wczesniej sie nie spotkalem z czyms takim chociaz ostatnio mam stycznosc z drewnem :] (praca)
ksztalt jednak mnie zaintrygowal i dlatego zapytalem :)

dziekuje jeszcze raz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie