dzasiek Napisano 25 Sierpień 2004 Autor Napisano 25 Sierpień 2004 Owszem był ale z tego co pamiętam już nie pływał w tym okresie.Ale daty na papierośnicy świadczą o tym że przez cały czas była w POlsce.Więc motyw ORP WILK" odpada
muslim Napisano 25 Sierpień 2004 Napisano 25 Sierpień 2004 A gzdie twój dziadek kupił tą papierośnice?
dzasiek Napisano 25 Sierpień 2004 Autor Napisano 25 Sierpień 2004 Tego nie wiem.Zresztą niedługo potem został aresztowany i wysłany na wakacje:Rakowiecka,Rawicz ,Wronki ....Sam nie wiem kiedy dziadek mi ją dał.A spytać się nie mogę,bo już ,niestety, nie żyje....
Darda Napisano 25 Sierpień 2004 Napisano 25 Sierpień 2004 Tak sobie myślę, że powinieneś skontaktować się z panią senator Olgą Krzyżanowską - raczej bądzie zainteresowana pamiątką po swoim ojcu. Oczywiście pseudonim Wilk" był dość popularny, jednak data i fakt, że wygrawerowano to na złotej wkładce sugeruje, że był to prezent dla kogoś niepośledniego. A kimś takim był niewątpliwie generał Aleksander Krzyżanowski.
dzasiek Napisano 25 Sierpień 2004 Autor Napisano 25 Sierpień 2004 Nie sądzę by była to pamiątka po gen.Krzyżanowskim.Wnioskuję to inskrypcji z 1942 ,która mowi o ślubie.(w dniu ślubu żona i data z marca 1942" więc generał raczej odpada
dzasiek Napisano 25 Sierpień 2004 Autor Napisano 25 Sierpień 2004 Wygrzebałem ją.Monogram TS lub ST (litery splecione).Wewnątrz inskrypcja W drugą rocznicę ślubu Kochanemu Mężowi żona 1.VI.43"Wstawka złota WILK 1.VIII.44
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.