Skocz do zawartości

papierośnica

dzasiek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Owszem był ale z tego co pamiętam już nie pływał w tym okresie.Ale daty na papierośnicy świadczą o tym że przez cały czas była w POlsce.Więc motyw ORP WILK" odpada
Napisano
Tego nie wiem.Zresztą niedługo potem został aresztowany i wysłany na wakacje:Rakowiecka,Rawicz ,Wronki ....
Sam nie wiem kiedy dziadek mi ją dał.A spytać się nie mogę,bo już ,niestety, nie żyje....
Napisano
Tak sobie myślę, że powinieneś skontaktować się z panią senator Olgą Krzyżanowską - raczej bądzie zainteresowana pamiątką po swoim ojcu. Oczywiście pseudonim Wilk" był dość popularny, jednak data i fakt, że wygrawerowano to na złotej wkładce sugeruje, że był to prezent dla kogoś niepośledniego. A kimś takim był niewątpliwie generał Aleksander Krzyżanowski.
Napisano
Nie sądzę by była to pamiątka po gen.Krzyżanowskim.Wnioskuję to inskrypcji z 1942 ,która mowi o ślubie.(w dniu ślubu żona i data z marca 1942" więc generał raczej odpada
Napisano
Wygrzebałem ją.Monogram TS lub ST (litery splecione).Wewnątrz inskrypcja W drugą rocznicę ślubu Kochanemu Mężowi żona 1.VI.43"
Wstawka złota WILK 1.VIII.44

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie