Romel79 Napisano 27 Sierpień 2004 Napisano 27 Sierpień 2004 Jeśli chodzi o ten cmentarz żydowski to jedyne co jest tam zrobione to ogrodzenie (bardzo pokaźne) w środku z tego co pamiętam są tylko drzewa i coś niby kapliczka? z tego co widać to nawet nie jest ona odmalowana, ale wejść tam teraz się nie da.A to że zajoł się tym ktoś to jest zasługa tego że jest tam pochowany jakiś ich święty rabin (nie pamiętam imienia).A kto się tym wszystkim zajoł? tego nie wiem, postaram się czegoś dowiedzieć.PozdrRomel
Gustaw Napisano 27 Sierpień 2004 Autor Napisano 27 Sierpień 2004 Do konger": napisałeś, że cmenatrze ...:odnawiac bedziemy nie dlatego, ze sprzed I wojny swiatowej, nie dlatego, ze to poniemiecki, ale dlatego, ze lezy na terenie Szczecina, a z tym miastem jestemy zwiazani..."To mi sie podoba - tak trzymać. Ja też ratuję przed zapomnieniem stare cmentarze, ale nie tylko - pomniki, miejsca krajobrazu kulturowego ie dlatego, że to poniemieckie, ale dlatego, że leżą na terenie mojej "Małej Ojczyzny, a z nią jestem wyjatkowo związany..."O jakim klubie wspominasz? Ilu Was jest?
Romel79 Napisano 27 Sierpień 2004 Napisano 27 Sierpień 2004 http://kozienice.dt.pl/infopage.php?id=365tu jest ten wspomniany cmentarz żydowskipozdrRomel
kojak1 Napisano 27 Sierpień 2004 Napisano 27 Sierpień 2004 Ja MIESZKAM NA TERENIE ŚWIĘTOKRZYSKIEGO I JUZ 3 NIEMIECKIE CMENTARZE ZLOKALIZOWAŁEM OCZYWIŚCIE ZAROŚNIĘTE I ZANIEDBANE
Gambit Napisano 27 Sierpień 2004 Napisano 27 Sierpień 2004 Witaj Gustaw.Konger jest w tej chwili wyjechany", ale na priv wysłałem Ci namiary na nas. Miło będzie nawiązać kontakt z osobą której po pierwsze temat nie jest obojętny, a po drugie - ma już w tej materii jakieś doświadczenie.Pozdrawiam serdecznie.
Gambit Napisano 27 Sierpień 2004 Napisano 27 Sierpień 2004 Albo i nie wysłałem :) Pisz na mojego maila jakby co :)
Gustaw Napisano 28 Sierpień 2004 Autor Napisano 28 Sierpień 2004 W temacie ratowania cmentarzy, wzglednie pamięci o dawnych mieszkańcach Prus Wschodnich.Przykład: Miejsce: MiłomłynZamiar: Pomnik poświęcony pamięci dawnych mieszkańców Miłomłyna i okolic.Rezultat: Płyta granitowa z napisem w języku niemieckim.Reakcja: Protesty niezadowolonych obecnych mieszkańców miasta i gminy.Rezultat II: Demontaż pomnika, zeszlifoanie części napisu, ponowny montaż.Podsumowanie: Temat nie jest łatwy. Mimo początkowej zgody na napis na tablicy, późniejsze działania, protesty i histerie doprowadziły do zmiany wyglądu tablicy, która dziś wygląda tak jak na załączonym zdjęciu.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.