Skocz do zawartości

Czy warto ratować stare poniemieckie cmentarze?

Gustaw

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jeśli chodzi o ten cmentarz żydowski to jedyne co jest tam zrobione to ogrodzenie (bardzo pokaźne) w środku z tego co pamiętam są tylko drzewa i coś niby kapliczka? z tego co widać to nawet nie jest ona odmalowana, ale wejść tam teraz się nie da.
A to że zajoł się tym ktoś to jest zasługa tego że jest tam pochowany jakiś ich święty rabin (nie pamiętam imienia).
A kto się tym wszystkim zajoł? tego nie wiem, postaram się czegoś dowiedzieć.
Pozdr
Romel
Napisano
Do konger":

napisałeś, że cmenatrze ...:

odnawiac bedziemy nie dlatego, ze sprzed I wojny swiatowej, nie dlatego, ze to poniemiecki, ale dlatego, ze lezy na terenie Szczecina, a z tym miastem jestemy zwiazani..."
To mi sie podoba - tak trzymać.
Ja też ratuję przed zapomnieniem stare cmentarze, ale nie tylko - pomniki, miejsca krajobrazu kulturowego

ie dlatego, że to poniemieckie, ale dlatego, że leżą na terenie mojej "Małej Ojczyzny, a z nią jestem wyjatkowo związany..."

O jakim klubie wspominasz? Ilu Was jest?
Napisano
Witaj Gustaw.

Konger jest w tej chwili wyjechany", ale na priv wysłałem Ci namiary na nas. Miło będzie nawiązać kontakt z osobą której po pierwsze temat nie jest obojętny, a po drugie - ma już w tej materii jakieś doświadczenie.

Pozdrawiam serdecznie.
Napisano

W temacie ratowania cmentarzy, wzglednie pamięci o dawnych mieszkańcach Prus Wschodnich.
Przykład:
Miejsce: Miłomłyn

Zamiar: Pomnik poświęcony pamięci dawnych mieszkańców Miłomłyna i okolic.

Rezultat: Płyta granitowa z napisem w języku niemieckim.
Reakcja: Protesty niezadowolonych obecnych mieszkańców miasta i gminy.

Rezultat II: Demontaż pomnika, zeszlifoanie części napisu, ponowny montaż.

Podsumowanie: Temat nie jest łatwy. Mimo początkowej zgody na napis na tablicy, późniejsze działania, protesty i histerie doprowadziły do zmiany wyglądu tablicy, która dziś wygląda tak jak na załączonym zdjęciu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie