Skocz do zawartości
  • 0

Co to jest!!!!

Tominew

Pytanie

Napisano

Witam wszystkich Forumowiczów i proszę o pomoc w identyfikacji tych znalezisk!!!!

Znalazłe je na pozycjach z Pierwszej wojny światowej!!!! Podejrzewam że są to zapalniki artyleryjskie!!!!Prawdopodobnie niemieckie!!!! Może się myle!!!Jeśli się nie myle to proszę o podanie od jakiego działa czy moździeża są(kaliber itd.) Z góry dziękuję i Pozdrawiam!!!!!

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich Forumowiczów i proszę o pomoc w identyfikacji tych znalezisk!!!!

Znalazłe je na pozycjach z Pierwszej wojny światowej!!!! Podejrzewam że są to zapalniki artyleryjskie!!!!Prawdopodobnie niemieckie!!!! Może się myle!!!Jeśli się nie myle to proszę o podanie od jakiego działa czy moździeża są(kaliber itd.) Z góry dziękuję i Pozdrawiam!!!!!

Napisano
WIELKIE DZIEKI STVGL!!!!! O TAKĄ FOTKE MI CHODZIŁO, ZAJEBISTE ZDJĘCIE!!!!TO Z TWOJEJ KOLEKCJI CZY Z NETU? A I JESZCZE JEDNO PYTANKO DO CIEBIE, CZY TAKIE ZAPALNIKI SĄ RZADKOŚCIĄ CZY TEŻ SĄ POPULARNE? BO WYKOPAŁEM ICH MNUSTWO I NIE WSZZYSTKO WYKOPALISMY I TO W JEDNYM DOŁKU, A CIEKAWOSTKĄ JEST FAKT ŻE Z 20 SZTUK TYLKO 2 MIAŁY ZAWLECZKE!!!!
Napisano
Stug! bardzo ładne zdjęcia. Moge dodać teraz parę słów ?
1-szy po lewej zapalnik : pod kapturkiem powinien mieć na sznurku pocelitową kulkę mocowaną do drucianego ucha.
2-gi po lewej zapalnik : miewa lakierowaną karteczkę z datą produkcji w dolnej części.Znalazłem też ich sporo tylko w jednym miejscu,łącznie z dużą ilością granatów pierwszowojennych. ( wyrzucone do starego koryta rzeki). pozdr
Napisano
Stug! bardzo ładne zdjęcia. Moge dodać teraz parę słów ?
1-szy po lewej zapalnik : pod kapturkiem powinien mieć na sznurku pocelitową kulkę mocowaną do drucianego ucha.
2-gi po lewej zapalnik : miewa lakierowaną karteczkę z datą produkcji w dolnej części.Znalazłem też ich sporo tylko w jednym miejscu,łącznie z dużą ilością granatów pierwszowojennych. ( wyrzucone do starego koryta rzeki). pozdr
Napisano
sa to moim zdaniem zapalniki do niemieckich granatów z pierwszej wojny - tzw. neuer art wprowadzone w 1915 roku
pozdrawiam
Stvgl
Napisano
Hmmm... wkońcu nie wiem czy to jest zatyczka artyleryjska, czy do granatów!!!! Z tego co sie zorientowałem kumpel znalazł identyczną z tym że miała u góry wystający drucik w kształcie kułka, wyglądało to jak zawleczka , ale do czego i jak to siie używało? Jeśli ktoś ma jakieś fotki z 1 wojny światowej tego ,,coś'' to dorzućcie!!!! Będe wdzięczny. Pozdrawiam
Napisano
Są to na pewno zapalniki niemieckie z I wojny światowej a nie jakieś zatyczki (bzdura)! Sam mam takie z pobojowiska z I W.Ś.
Napisano
Czy to są zapalniki - nie wiem... ale wydaje mi się, że gwint jest zbyt duży. Te zaplaniki które ja posiadam (zarówno do granatów, jak i do pocisków) są mają drobny, gęsty gwint...
Napisano
słuchaj, są to jedne z najpopularnieszych miom zdaniem zapalników pierwszowojennych. Jeśli chodzi o zawleczki to owszem czesto ich nie ma, sam trafilem kilkanascie i wszystkie bez. Jesli zaś chodzi o fotki to sa one ode mnie z kolekcji:))))
pozdrawiam
stvgl
Napisano
a co do komentarza janushew-a to dzieki za info. Pierwszy ma owy koralik pod kapslem, co do drugiego to nie wiedziałem i serdecznie dziekuje za info. pzdr
stvgl
Napisano
Jestem pewien na 100%. To zapalniki do pierwszowojennych granatów.Brak drucików pętelek = zawleczek. Na ściętyn boku maja gotycke SL". Nie pamętam woru. 16 lub 17. Wyglądały jak F1 ale były kuliste. Zgubiłem adres świetnej stronki.
Napisano
w F1 były podobne zatyczki" (nie wiem jak sie to nazywalo.) Żeby włożyc zapalnik, trza było wyciagnac zatyczke i wlozyc zapalnik. takie zabezpiieczenie.
Napisano

czołem
macie tu przekrój przez pruskie zapalniki - od lewej wz 17, 16, 15, 13. Mam nadzieje że to utwierdziło kolegę w przekonaniu że są to pruskie zapalniki zrywowe wz 1915 do kuhlhandgranate M13, M15 i innych - tzw wzór uniwersalny. pzdr
stvgl

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie