malaszewiczanin Napisano 21 Sierpień 2004 Autor Napisano 21 Sierpień 2004 Szukam informacji na temat funkcjonowania lotniska i fabtyki samolotów ( któa zostala w wiekszosci zniszczona ) w latch okupacji.
malaszewiczanin Napisano 26 Sierpień 2004 Autor Napisano 26 Sierpień 2004 Nikt nic nie wie??? Niemozliwe.
greg83pp Napisano 24 Wrzesień 2004 Napisano 24 Wrzesień 2004 Witam !Najlepiej pójdź w białej na ulicę Łomaską, tam jest w dawnym budunku gestapo izba pamięci, lub spytaj w Muzeum w Parku Radziwiłłów. Sam jestem z Białej Podlaskiej, choć słabo się orientuję w zakresie funkcjonowania lotniska. We wrześniu zostało oino zbombardowane, chale były zniszczone i opuszczone. Później siedziało tam Luftwaffe, zdaje się że w dość sporej ilości. Moja Babka pracowała tam na poczcie polowej.Pozdro.Grzesiek
berthie Napisano 24 Wrzesień 2004 Napisano 24 Wrzesień 2004 O lotnisku jest trochę w ksiazce Podlaskie skrzydła", ale ten tytuł już chyba ktoś podawał.Greg, moze wiesz co to za resztki budowli które sa na końcu lotniska od strony Wólki. Teraz to jest za ogrodzeniem w poblizu gruntowej drogi biegnacej z Wólki w strone Sidorek. Jest tam niedaleko Rudki kilka dziwnych murków i ścianek o dość konkretnej grubości, być może militarnego pochodzenia.pozdro
jaca2003 Napisano 24 Wrzesień 2004 Napisano 24 Wrzesień 2004 małaszewiczanin pisałem Ci o pewnym gościu w Białej.Jest dość znany.spróbuj go znależć a wiele spraw Cie interesującyc On Ci wyjasni.pozdrawiam
berthie Napisano 16 Grudzień 2004 Napisano 16 Grudzień 2004 WitamMam skanik artykułu o PWS w Białej Biała Podlaska jako ośrodek przemysłu i sportów lotniczych w okresie międzywojennym". Artykuł opisuje historie wytwórni itd, a pochodzi z publikacji Biała Podlaska- szkice z dziejów miasta".DO artykułu jest dość bogata biblografia, jak by był ktos chętny to nie da znac.pozdro
bodziu000000 Napisano 16 Grudzień 2004 Napisano 16 Grudzień 2004 Jak możesz Berthie, prześlij do mnie.Z góry dziękuję.PzdrBodziu
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.