Skocz do zawartości

Lotnisko i fabryka samolotów w Bialej Podlaskiej w 1939 roku i pózniej

malaszewiczanin

Rekomendowane odpowiedzi

• 5 weeks later...
Napisano
Witam !
Najlepiej pójdź w białej na ulicę Łomaską, tam jest w dawnym budunku gestapo izba pamięci, lub spytaj w Muzeum w Parku Radziwiłłów. Sam jestem z Białej Podlaskiej, choć słabo się orientuję w zakresie funkcjonowania lotniska. We wrześniu zostało oino zbombardowane, chale były zniszczone i opuszczone. Później siedziało tam Luftwaffe, zdaje się że w dość sporej ilości. Moja Babka pracowała tam na poczcie polowej.
Pozdro.
Grzesiek
Napisano
O lotnisku jest trochę w ksiazce Podlaskie skrzydła", ale ten tytuł już chyba ktoś podawał.
Greg, moze wiesz co to za resztki budowli które sa na końcu lotniska od strony Wólki. Teraz to jest za ogrodzeniem w poblizu gruntowej drogi biegnacej z Wólki w strone Sidorek. Jest tam niedaleko Rudki kilka dziwnych murków i ścianek o dość konkretnej grubości, być może militarnego pochodzenia.
pozdro
Napisano
małaszewiczanin pisałem Ci o pewnym gościu w Białej.Jest dość znany.spróbuj go znależć a wiele spraw Cie interesującyc On Ci wyjasni.
pozdrawiam
  • 2 months later...
Napisano
Witam
Mam skanik artykułu o PWS w Białej Biała Podlaska jako ośrodek przemysłu i sportów lotniczych w okresie międzywojennym". Artykuł opisuje historie wytwórni itd, a pochodzi z publikacji Biała Podlaska- szkice z dziejów miasta".
DO artykułu jest dość bogata biblografia, jak by był ktos chętny to nie da znac.
pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie