geddon Napisano 18 Sierpień 2004 Autor Napisano 18 Sierpień 2004 Długość całkowita 385 mm, dł głowni 250 mm, szer. głowni 24 mm, grub. głowni 5 mm, śr. wewn. pierścienia 15 mm, oznaczenia na progu zewnętrznym 661 i pod spodem A, na wewnetrznym I wpisane w N bardzo podobny do radomiaka z tym że ma mniej wydatną głowice, delikatniejsze zbrocze, pod śrubami okładzin podkładki, byłby to bagnet produkowany w Radomiu po 39 roku na potrzeby WH ?
Kolekcjoner (Marek Z) Napisano 18 Sierpień 2004 Napisano 18 Sierpień 2004 Na pewno nie jest to bagnet produkowany w Radomiu na potrzeby Wehrmachtu.Początkowo produkowano w tych zakładach standardowe bagnety wz. 29 (pozbawione polskich odbiorów i numerów) zwykle z obciętym pierścieniem jelca. Po wyczerpaniu zapasu polskich części, albo zaprzestano produkcji bagnetów, albo wypuszczano wz.84/98/34 (tego dokładnie nie wiem).Pozdrawiam,Marek
werning Napisano 18 Sierpień 2004 Napisano 18 Sierpień 2004 Dziwny jest trochę. Ale jak nie ma waffenamtów to raczej nie jest niemiecki, choć głownia i długość są typowo niemieckie poza tym Niemcy obcinali pierścienie w polskich bagnetach więc chyba by nie produkowali jelca z pierścieniem. być może to jakaś wersja eksportowa czeskiego vz 23? ale tu znowu brakuje nitów na jelcu. Sam jestem ciekaw?
maskot5pu Napisano 18 Sierpień 2004 Napisano 18 Sierpień 2004 no to już raczej wiadomo co to, to ten hiszpan z fotki miałem takiego w rączkach ale był za drogi pozdrowienia jak coś z bagnetami to chętnie pomogę maskot5pu
India Napisano 19 Sierpień 2004 Napisano 19 Sierpień 2004 Witam.Jako,że dopiero tu zauwazyłam wymiary i sygnatury- sprostuje odpowiedz z forum głownego.To- na fotce- to hiszpan wz.43- do kb. mauser.Pozdro.India
geddon Napisano 19 Sierpień 2004 Autor Napisano 19 Sierpień 2004 witam !rzeczywiście ! to nie I wpisane w N tylko F (Fabrica Naciona w Toledo)wyszło po dokładniejszym oczyszczeniu, dzięki wszystkim i pozdrawiam
Pytanie
geddon
Mam problem z identyfikacją bagnetu
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.