Skocz do zawartości
  • 0

Prośba do bagneciarzy

geddon

Pytanie

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Długość całkowita 385 mm, dł głowni 250 mm, szer. głowni 24 mm, grub. głowni 5 mm, śr. wewn. pierścienia 15 mm, oznaczenia na progu zewnętrznym 661 i pod spodem A, na wewnetrznym I wpisane w N bardzo podobny do radomiaka z tym że ma mniej wydatną głowice, delikatniejsze zbrocze, pod śrubami okładzin podkładki, byłby to bagnet produkowany w Radomiu po 39 roku na potrzeby WH ?

Napisano
Na pewno nie jest to bagnet produkowany w Radomiu na potrzeby Wehrmachtu.Początkowo produkowano w tych zakładach standardowe bagnety wz. 29 (pozbawione polskich odbiorów i numerów) zwykle z obciętym pierścieniem jelca. Po wyczerpaniu zapasu polskich części, albo zaprzestano produkcji bagnetów, albo wypuszczano wz.84/98/34 (tego dokładnie nie wiem).
Pozdrawiam,
Marek
Napisano
Dziwny jest trochę. Ale jak nie ma waffenamtów to raczej nie jest niemiecki, choć głownia i długość są typowo niemieckie poza tym Niemcy obcinali pierścienie w polskich bagnetach więc chyba by nie produkowali jelca z pierścieniem. być może to jakaś wersja eksportowa czeskiego vz 23? ale tu znowu brakuje nitów na jelcu. Sam jestem ciekaw?
Napisano

no to już raczej wiadomo co to, to ten hiszpan z fotki miałem takiego w rączkach ale był za drogi pozdrowienia jak coś z bagnetami to chętnie pomogę maskot5pu

Napisano
Witam.

Jako,że dopiero tu zauwazyłam wymiary i sygnatury- sprostuje odpowiedz z forum głownego.

To- na fotce- to hiszpan wz.43- do kb. mauser.

Pozdro.India
Napisano
witam !
rzeczywiście ! to nie I wpisane w N tylko F (Fabrica Naciona w Toledo)wyszło po dokładniejszym oczyszczeniu, dzięki wszystkim i pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie