Skocz do zawartości

Dziwny nabój przeciwpancerny

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.Znalazłem dziwne nabojki, prawdopodobnie niemieckie,sądząc po pocisku i wzmocnieniu na dnie łuski -przeciwpancerne.Każdy posiadałtekturowy kapturek ochronny na pocisku,niektóre czerwoną otoczke na górze łuski.
Moze ktos napisze coswiecej do jakiej broni,albo wrzuci fotkę.Pierwszy raz widzę takie dziwadło....

Napisano

Bo i są bardzo rzadkie. Jedyny jaki widziałem wyłowiłem z rozbitego Focke-Woolfa. Fotka mało wyraźna, ale jeśli wymiary pasują to 13 mm od MG131. Niemiecki i owszem, ale z broni pokładowej z samolotu. Daj zbliżenie na pocisk.
Na fotce obok p-panc, ale były też wybuchowe, czyli niebezpieczne bo mat. wybuchowy i zapalnik (z przodu). Są resztki malowania na pocisku?
Widziałem 20mm lotnicze z tekturowymi kapturkami na pocisku (na dnie kapturka fabryka i data wytłoczone), więc 13mm mogli tak samo pakować.

Napisano

Znalazłem w sieci.Fotka obok. Naboji znalazłem w starym okopie masę, 1 metr pod ziemia w przegnitych skrzyneczkach drewnianych.Znajomy twierdziłże były reczne karabiny podobne do mausera na ten kaliber o lufie 1000mm długosci,ale chyba to malo prawdopodobne.

Napisano
W czasie I wojny swiatowej Niemcy używali 13 mm rusznicy ppanc. TuF na inny ale nieco podobny nabój 13x92SR - moze to o nią chodzi...?

Istniał też, juz w czasie II wojny, MG131 w wersji lądowej, takiego erkaemu" - z kolbą i dwójnogiem. Chociaż rzadko spotykany był dosyc.
Napisano
Zgadza się MG 13, 15 i 20 mm przerobiono pod koniec wojny na wersję lądową, trafiły np, do jednostek Luftwaffe.
Niestety nie widziałem nawet fotki z takową konstrukcją.
Czy naboje były w metalowej konserwie, czy tylko w drewnie? 20mm były najpierw puszka ocynk, potem drewno, każdy pocisk w tekturowym kapturku.
Napisano
Tylko w drewnie . Być moze było to stanowisko wspomnianego powyzej karabinu , bo po co w okopie naboje do samolotu. W najblizszym czasie połażę z piszczałką po lesie,moze jeszcze znajdę cos dziwnego w tym miejscu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie