Skocz do zawartości

Jaki zamek?

Gewer

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam pytanie jaki zamek był montowany w mauserze model 98a długim z prostą czy z zakrzywiona rączką.
Może ktoś dysponuje zdjeciami zamków do polskiego bodż niemieckiego długiego mausera.
Bedę za to bardzo wdzięczny.

Pozdr. Gewer
  • Odpowiedzi 51
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
A propo zamków do mausera.Mam pytanie a nie chcę zakładać nowego topicu.Czy w niemieckim mauserze 98k montowano zamki z prosyta raczką?Będę wdzieczny za inormacje.

pzdr

Sanshin
Napisano
Sanshin z tego co mnie wiadomo na temat 98k to standardowo miały one zagięte rączki zamka, wyjątek stanowią niektóre modele 98k czeskiej produkcji chodzi mnie o wzór zblizony do wermachtowego 98k miały montowane proste zamki.

pozdr. Gewer
Napisano
Musisz nagrzać w miejscu zgięcia do czerwoności gdy trzon znajduje się w imadle a na rączkę nałożyć rurkę o odpowiedniej średnicy i nasunąć ją do miejsca zgięcia a nastepnie giąć ciągnąc za rurkę
Napisano
sorki troche zamieszalem ale mialo być takGEWER
Ten Mauser jac2004" to Mauser 1898, nie jest to 1989a o jakiego pytaleś, 1989a ma zawsze zgiętą rączkę zamka o 90*
Napisano
A jak było z długimi mauzerami produkcji niemieckiej? Widziałem zdjęcia ze zgiętymi zamkami, ale były też proste i pisano, że te są produkcji czeskiej. Mam trzon zamka w stanie agonalnym z prostą rączką, jest bez bić (zresztą gdyby były to skorodowały) i zastanawiam się, czy można na podstawie jakichś szczegółów rozpoznać jakiej był on produkcji??? Co do przerobienia rączki to widziałem foto na stronie McGywera o mauzerze, jak gdzieś chyba w Ameryce Płd. przerabiano (nie wiem dlaczego) zamek i po odpiłowaniu rączki szlifierką przyspawano ją pod kątem prostym. Broń jednak była sprawna, a nie wydaje mi się to dobrą metodą dla egzemplarza zabytkowego. Pozdrawiam Michał
Napisano
POLAK fakt sprawdziłem bicia na swoim mauserze i jest napisane wz 98a (długi mauser) czyli mówisz że ten medel miał zgiętą rączkę bo kolby chyba do długich mauserów jednakowe.
Moze masz jakieś zdjecia mausera 98 i 98a bedę wdzieczny.

Pozdr. Gewer
Napisano
Długi niemiec ma prostą rączkę zamka a jeżeli nie ma widocznych bic to nie da się rozpoznać jakiej jest produkcji wiem tylko że prawdopodobnie jugole miały prostą rączkę i kulka miala gruszkowaty kształt
Napisano
2004-08-13 - GNIEW - VIVAT VASA"!
W murach gniewskiego zamczyska jeszcze kilka dni przed planowaną imprezą trwały gorączkowe przygotowania do najdłuższej we współczesnych dziejach tej warowni wojny. Kiedy dziś wybije godzina 0" huknie gromkie: VIVAT VASA!", a zamek zadrży w posadach...
Bitwa Dwóch Wazów" mimo, że to współczesna inscenizacja jest wierną kopią zdarzeń zapisanych w Diariuszu wojny pruskiej 1626 przeciw Gustawowi książęciu szwedzkiemu". Oprócz zmagań wojennych podczas Vivat Vasa jest też czas na relaks. Wówczas to rozgrywane są potyczki żołnierskie o Beczkę Króla Gustawa II Adolfa.
- To największe wydarzenie w kraju odtwarzające fragment dziejów z okresu wojen polsko-szwedzkich powiedział Jarosław Struczyński kasztelan gniewski.
Pomysł na nową imprezę historyczną powstał przed trzema laty. Idea projektu opiera się o polsko-szwedzkie związki historyczne, których symbolem są zasiadający na tronie Szwecji i Polski królowie z dynastii Wazów - Zygmunt III Waza, król Polski w latach 1587-1632, a król Szwecji w latach 1592-99 oraz Gustaw II Adolf, król Szwecji od 1611 do 1632 roku. Każdy uczestnik znajdzie dla siebie coś ciekawego. Można będzie przekonać się jak dawniej prowadzono wojny. Jakim orężem dysponowało XVII-wieczne wojsko. Jaką stosowano taktykę. Dociekliwi uzyskają wyczerpujące odpowiedzi dotyczące broni, jak i dawnej musztry.

www.radioglos.pl
Napisano
Są dwa rodzaje mauserów 98a :
Polski długi z krzywizną w podstawie, oraz niemiecki krutki z bączkiem z kożlikiem i bez wyciora (taki jak nasz wz 1898
Napisano
Mój bez watpienia z oznaczeń jest wz 98a FB Radom 1928
ale niema podstawy z krzywizną tylko normalną taka jak we wszystkich mauserach.
No i ten problem z tym nieszczesnym zamkiem do niego prosty czy zgiety na wielu fotogradiach widziałem ze długie mausery miały proste zamki.

Pozdr. Gewer
Napisano
wszędzie piszą że m98a ma skróconą lufę, może twój jest jakąś przeróbką( np. w jakimś warsztacie rusznikarskim do komory z biciem 98a wkręcili długą lufę) i dali mu długą lufę już kiedyś w epoce widziałem też kiedyś niemieckiego m 98k z zamkiem z pruskimi biciami i rączką zgiętą o 90* ze ścięciem na dole i moletowaniem.
Napisano
Napewno ma podstawe z krzywizna , bez krzywizny to chyba musiał by mieć celownik słupkowy lub schodkowy.
To co napisałem wcześniej oparłem na tym co piszą w TBiU o mauserze , a na rysunku 1898a ma prostą rączke.
pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie