Magach7 Posted October 13, 2002 Author Share Posted October 13, 2002 Wiatm, przypuszczam, ze tamat ten byl juz wielokrotnie poruszany ale ja mimo wszystko prosze Was o pomoc. Wykopalem z ziemi: niemieckie gasienice od czolgu, tasme amunicyjna kal. 20mm, panzerfausta, glowice od niego i pare innych detali oraz Mausera z orginalna kolba. Mój problem polega na tym, ze nie wiem jak to oczyscic. Mysle, ze rura nadawalaby sie do piaskowania lecz glowica jest z za cienkiej blachy- jak ja wyczyscic? Jak mam odrdzewic gasienice i tasme? CZy ktos wie jaki jest wspólczesny odpowiednik kolory, którym malowane byly panzerfausty (60tki)... Dziekuje i pozdrawiam wszystkich, którzy zechca mi pomóc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mongo Posted October 13, 2002 Share Posted October 13, 2002 Poszukaj w wyszukaj w treści lub temacie", remat oczyszczania wykopków był dosyć często poruszany w dość wyczerpującym stopniu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vonadamski Posted October 13, 2002 Share Posted October 13, 2002 Witam!!!Gratuluje gasek i tasmy ale czy zastanowiles sie nad tym ze panzerfaust to niebezpieczna rzecz? Jego glowica kumulacyjna w czasie wybuchu rozerwie cie na strzepy i osoby obok! Jesli nie rozerwie cie na strzepy to urwie ci jakas jak nie patrzec potrzebna konczyne! Moze Ci rowniez wyrwac jelita a ty bedziesz musial osobiscie je wlozyc do srodka po czym i tak pewnie umrzesz! W najgorszym przypadku powyzsze niespodzianki przytrafia sie tobie i twojemu kumplowi lub rodzinie w domu! Pewnie powiesz ze ludzie takie cos rozbieraja! Owszem rozbieraja i dosc czesto traca zycie. APELUJE O ROZSADEK!!!!!!!!!!!!!!Prosze nie umieszczac zadnych dziwnych odpowiedzi na moj tekst jesli cos to na priva!!!Z powazaniem vonadamski Link to comment Share on other sites More sharing options...
India Posted October 13, 2002 Share Posted October 13, 2002 Jezeli chodzi o gasienice to radze wyczyścic na szczocie zamontowanej ,na szlifierce kątowej z duzą ilościa obrotów.Potem zaropuj.--- skasowany fragment na temat rozbrajania niezgodny z regulaminem ---I Tobie nie radze tego robić! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frozzer Posted October 13, 2002 Share Posted October 13, 2002 do India. sugerujesz ze wystrzelona grucha od panzerfausta, ktora nie trafila w cel jest ie grozna" (zauwazcie cudzyslow) i przy podnoszeniu jej z ziemi nic sie nie stanie?tez znalazlem taka gruche, ale wolalem ja zakopac, nie wiem dokladnie na jakiej zasadzie dzialal zapalnik w panzerfauscie, ale jezeli na podobnej jak w mozdziezowkach to ja dziekuje.mimo to chcialbym skompletowac gruche do panzerrury, szczegolnie ze mam takowa od tejze gruchy w farbie z widocznymi pieczatkami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Magach7 Posted October 13, 2002 Author Share Posted October 13, 2002 Naskoczyliscie na mnie jak na jakiegos debila co to tlucze w Panca mlotkiem. To chyba dlatego, ze zapomnialem napisac, ze grucha jest juz PUSTA! Nie pytajcie czy ja ja rozbroilem, czy znajomy czy juz taka byla. Poprostu nie ma w niej i calej mojej kolekcji ani grama materialów wybuchowych (no dobra, pare nie zbitych splonek. Mi chodzi o to co zrobic z juz pusta grucha. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frozzer Posted October 13, 2002 Share Posted October 13, 2002 jezeli nie ma wrzerow na wylot to bym ja wsadzil do roztworu NaOH i poczekal kilka dni. pamietaj zeby reakcja zachodzila musi roztwor byc ciagle cieplypotem ewentualnie bym ja podszpachlowal i zaladowal do rury, a potem na sciane :D mozesz w/g mnie bez obawy wypiaskowac, drobniutki wklad do piaskarki (widzlaem trommle po piaskowaniu, byly rewelacyjne, a blacha w nich jest ciensza niz w panzerfauscie), badz recznie wyczyscic papierem sciernym. z mojego doswiadczenia stozek kumulacyjny jest dosc mocny, gozej jest z tuleja w jakiej ten stozek siedzi, jest ona dosc cienka. jak ona sie zachowala to i reszcie nic nie bedzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frozzer Posted October 13, 2002 Share Posted October 13, 2002 acha, a co do koloru to najzwyczajniejszy piaskowo-zolty :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Magach7 Posted October 14, 2002 Author Share Posted October 14, 2002 Zdięki, pucha ma pare dzirek na wylot ale nie od rdzy- około 2 czy 3 mm. Poza tym jest pusta całkowicie, nie mam stożka kumulacyjnego ani nic- sama skorupa. Jeszcze jedno pytanie, czy ktoś mogłby mi sprzedać lotki do panca 60tki? Mam taki kołniez co łączył gruchę z wyrzutnią ale niestety z oberwanymi lotkami! Byłbym barzdo wdzeczny, takie lotki bardzo by mi się przydały- panc po odrestaurowaniu trafi na ścianę rzecz jasna. A co do koloru- to czy istnieje współczesny odpowiednik orginalnej farby? Żeby wyglądał jak orginalnie pomalowany (mam już na niego nawet naklejki). DZiękuję za pomoc i pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Frozzer Posted October 14, 2002 Share Posted October 14, 2002 co do lotek to kiepsko z nimi, byly to najzwyczajniejsze blaszki zgiete w roze, po wystrzeleniu sie one po prostu rozginaly, byly w drewnie osadzone i raczej trudno sie zachowujamialem kiedys rure z trzonem i lotkami w niej, ale nie moglem ich wyjac i sprzedalem, rura nie miala gruszki, byla onma ulamana Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted October 14, 2002 Share Posted October 14, 2002 Szkoda, ja mam drewnianą część, brakuje mi samych blaszek- lotek. (Sorka ale mi się logowac nie chciało). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.