Gość Napisano 11 Sierpień 2004 Share Napisano 11 Sierpień 2004 Witam wszystkich,mam pytanko jak wyczyścić medal który jest niklowany?jest on bardzo zabrudzony,gdyż pochodzi z wykopów!Na medalu jest bardzo gruby nalot w postaci jakiegoś brązowo-zielonego syfu,jak go usunąc aby nie zniszczyć niklu na medalu?Pozdrawiam i czekam na pomoc!Romek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Sierpień 2004 Share Napisano 16 Sierpień 2004 Myśle,że można by przejechać go szczoteczka drucianą,ale tak nie zamocno aby go nie uszkodzić!ja tak czyszcze swoje znaleziska i jakos mi to idzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Sierpień 2004 Share Napisano 17 Sierpień 2004 Oj,chyba ta szczoteczka to tylko można zniszczyć medal!jak wiadomo nikiel jest delikatny a jak go pojade szczotka druciana to chyba nic dobrego z tego nie będzie!więc może ktos ma jakies inne pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ARQ Napisano 17 Sierpień 2004 Share Napisano 17 Sierpień 2004 witam spróbuj zanuzyc medakik na około 30 minut w occie ten zielony syf powinien zmieknąc wtedy szczoteczka ale nie druciana bron Boże! tylko ryżowa lub z twardego tworzywa, ten syf powinien schodzic warstwami jezeli nie zmieknie po 30 min to trzymaj w occie az do skutku pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Sierpień 2004 Share Napisano 17 Sierpień 2004 Dzięki za odpowiedz!tak spróbuje zrobić! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
general1006 Napisano 21 Sierpień 2004 Share Napisano 21 Sierpień 2004 witam co do octu to bym nie ryzykował jest specjalny płyn firmy STARWAX do czyszczenia sniedzi i tym podobnych. Kiedyś jeszcze były specjalne pasty do czyszczenia niklu, może jeszcze takie są. No ewentualnie soda kaustyczna bardziej bezpieczna niż ocet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ARQ Napisano 22 Sierpień 2004 Share Napisano 22 Sierpień 2004 co do sody kaustycznej to mam duże wątpliwosci, ponieważ to jest silnie zraca substancja i taki medalik po kapieli w sodzie nie bedzie z pewnascia juz niklowany a ocet bardzo dobrze rozpuszcza sniedz a nawet jej nawarstwienia oczywiscie jeżeli nie jest dany przedmiot zbyt długo moczony w nim poniewaz moga powstac odbarwienia metalu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.