Gość Napisano 10 Październik 2002 Share Napisano 10 Październik 2002 Witam!Mam takie pytanie dotyczące bielskich bunkrów: Znam umiejscowienie wszystkich 20 schronów oraz 1 miejsce, gdzie znajdował się bunkier, ale został zniszczony po wojnie (przy Spóldzielni Gromada w Starym Bielsku). Słyszałem, że w Bielsku znajdował się jeszcze jeden (22) bunkier, podobno gdzieś u podnóża wzgórza Trzy Lipki przy ulicy Bohaterów Monte Cassino. Czy to jest prawda, jeżeli tak to jakie było dokładne umiejscowienie tej fortyfikacji? Jeżeli ktoś z grupowiczów wie, to byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedź, a może ktoś wie skąd takie informacje uzyskać.PS. Mogę przesłać mapy w wersji elektronicznej z dokładnym umiejscowieniem tych 20 bunkrów.kasprzak@pro.onet.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rufus Napisano 10 Październik 2002 Share Napisano 10 Październik 2002 CześćJeśli nie problem to podeślij skan mapki.Jak zobaczę gdzie stoją to może sobie coś skojarzę.Jesteś z BB ?Czemu się nie ujawniasz ? Bunkrowiec czy piszczałka też ?Jak coś to daj znać na priv.Rufus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rufus Napisano 14 Październik 2002 Share Napisano 14 Październik 2002 CześćMiałem przejściowe problemy z błędnym adresem :) Ale dzięki pomocy niezastąpionego Bocianka wszystko jest OK. Adres działa, więc jeśli można to proszę o skan.PzdrRufus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Październik 2002 Share Napisano 16 Październik 2002 Podobno w BB, na tej górce 3Lipki ostro się siekali, były tam podobno schrony betonowe, ale ja polaziłęm i nic nie znalazłem. W ogóle podobno Stare Bielsko było linią frontu i o niewypał czy inne gadzety nie trudno. Info mam od rodziny mojej dziewczyny co akurat w Starym Bielsku mieszka (podobno na jej posesji jest zakopany jakiś ckm" ale tego nie sprawdzałem). NIedawno w tej okolicy, na spacerze znalazłęm wypłukaną z ziemi łuske od karabinów lotniczych (chyba Ił-2). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 Październik 2002 Share Napisano 18 Październik 2002 Do Wiedźmina:1) Żaden z 22 bunkrów w Bielsku-Białej nie brał udziału w walce.2) Na wzgórzu Trzy Lipki" oraz u podnóża znajduje się 8 bunkrów.3) Ja pytałem się o umiejscowienie 22 bunkra (nieistniejącego)Pozdrowienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rufus Napisano 20 Październik 2002 Share Napisano 20 Październik 2002 CześćDzięki za skan. Ale obawiam sie że moja wiedza jest taka jak Twoja. Ale spróbuję popytać.Do Wiedźmina:Bielskie bunkry były obsadzone załoga przez niecałą dobę i potem wycofano się nie oddając ani jednego strzału na inne pozycje. PzdrRufus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Październik 2002 Share Napisano 22 Październik 2002 jestem z bielska czy moge prosic o skan twojej mapy moze cos bede mogl pomoc w lokalizacji tego obiektu.ja tez chodzilem po trzech lipkach mnostwo zelastwa ale bezwartosciowych smieci ale slyszalem opowiesci ze jeszcze w latach 70 walalo sie tam pelno rzeczy po niemcach ktorych ruscy zaorali" katiuszami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyroot Napisano 18 Kwiecień 2013 Share Napisano 18 Kwiecień 2013 Witam, czy też mógłbym dostać skana z miejscami tych bunkrów?z góry serdeczne dziękiJanusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cobra10225 Napisano 18 Kwiecień 2013 Share Napisano 18 Kwiecień 2013 Kolego zobacz na date 2002 ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piters Napisano 18 Kwiecień 2013 Share Napisano 18 Kwiecień 2013 Jeżeli ktoś kiedyś sprowadzał 20-letnie konserwy z myślą przetworzenia, to może 11-letni kotlet nikomu nie zaszkodzi ;)chudyroot: http://www.armiakrakow.fortyfikacje.pl/gl_bielsko.htmlposzperaj też za publikacją założyciela tego wątku:http://www.armiakrakow.fortyfikacje.pl/ksiazka.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.