Skocz do zawartości

Bunkry - Bielsko-Biała

Gość Dominik Kasprzak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!
Mam takie pytanie dotyczące bielskich bunkrów: Znam umiejscowienie wszystkich 20 schronów oraz 1 miejsce, gdzie znajdował się bunkier, ale został zniszczony po wojnie (przy Spóldzielni Gromada w Starym Bielsku). Słyszałem, że w Bielsku znajdował się jeszcze jeden (22) bunkier, podobno gdzieś u podnóża wzgórza Trzy Lipki przy ulicy Bohaterów Monte Cassino. Czy to jest prawda, jeżeli tak to jakie było dokładne umiejscowienie tej fortyfikacji? Jeżeli ktoś z grupowiczów wie, to byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedź, a może ktoś wie skąd takie informacje uzyskać.

PS. Mogę przesłać mapy w wersji elektronicznej z dokładnym umiejscowieniem tych 20 bunkrów.

kasprzak@pro.onet.pl
Napisano
Cześć
Jeśli nie problem to podeślij skan mapki.
Jak zobaczę gdzie stoją to może sobie coś skojarzę.Jesteś z BB ?
Czemu się nie ujawniasz ? Bunkrowiec czy piszczałka też ?
Jak coś to daj znać na priv.
Rufus
Napisano
Cześć
Miałem przejściowe problemy z błędnym adresem :) Ale dzięki pomocy niezastąpionego Bocianka wszystko jest OK. Adres działa, więc jeśli można to proszę o skan.
Pzdr
Rufus
Napisano
Podobno w BB, na tej górce 3Lipki ostro się siekali, były tam podobno schrony betonowe, ale ja polaziłęm i nic nie znalazłem. W ogóle podobno Stare Bielsko było linią frontu i o niewypał czy inne gadzety nie trudno. Info mam od rodziny mojej dziewczyny co akurat w Starym Bielsku mieszka (podobno na jej posesji jest zakopany jakiś ckm" ale tego nie sprawdzałem). NIedawno w tej okolicy, na spacerze znalazłęm wypłukaną z ziemi łuske od karabinów lotniczych (chyba Ił-2).
Napisano
Do Wiedźmina:

1) Żaden z 22 bunkrów w Bielsku-Białej nie brał udziału w walce.
2) Na wzgórzu Trzy Lipki" oraz u podnóża znajduje się 8 bunkrów.
3) Ja pytałem się o umiejscowienie 22 bunkra (nieistniejącego)

Pozdrowienia
Napisano
Cześć

Dzięki za skan. Ale obawiam sie że moja wiedza jest taka jak Twoja. Ale spróbuję popytać.

Do Wiedźmina:
Bielskie bunkry były obsadzone załoga przez niecałą dobę i potem wycofano się nie oddając ani jednego strzału na inne pozycje.
Pzdr
Rufus
Napisano
jestem z bielska czy moge prosic o skan twojej mapy moze cos bede mogl pomoc w lokalizacji tego obiektu.ja tez chodzilem po trzech lipkach mnostwo zelastwa ale bezwartosciowych smieci ale slyszalem opowiesci ze jeszcze w latach 70 walalo sie tam pelno rzeczy po niemcach ktorych ruscy zaorali" katiuszami
  • 10 years later...
Napisano
Jeżeli ktoś kiedyś sprowadzał 20-letnie konserwy z myślą przetworzenia, to może 11-letni kotlet nikomu nie zaszkodzi ;)
chudyroot:
http://www.armiakrakow.fortyfikacje.pl/gl_bielsko.html
poszperaj też za publikacją założyciela tego wątku:
http://www.armiakrakow.fortyfikacje.pl/ksiazka.htm

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie