Gość Napisano 8 Sierpień 2004 Share Napisano 8 Sierpień 2004 Witam,czy jest ktoś kto szukał na terenie byłych niemieckich wiosek,które od 1945 roku zamieszkuja repatrianci zza Buga? Chodzi mi głównie o wioski w trójkącie: Koszalin-Darłowo-Sławno, czyli: Malechowo, Gorzyca; Przystawy, Dobiesław, etc. Strychy to już pewnie dawno przeszukane ale ja tam z ziemi np. niemieckią monetę wyciągnąłem z ziemi sprzedz 99 lat!!!Czy ktoś szukał na tym terenie? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Sierpień 2004 Share Napisano 8 Sierpień 2004 Dodam jeszcze,że w Malechowie jest gość,który kolekcjonuje pojazdy wojskowe.Zresztą,może część z Was go zna bo pewnie bywa w Darłowie na zlotach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NORDYK Napisano 28 Wrzesień 2005 Share Napisano 28 Wrzesień 2005 Posiadam mapę okolic w których mieszkasz z 1894r., są tam zaznaczone lesniczówki i satcje kolejowe na linii łączącej Sławno z Polanowem. Mapa obejmuje miejscowości: Krąg, Borkowo, Lejkowo, Jacinki itp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NORDYK Napisano 28 Wrzesień 2005 Share Napisano 28 Wrzesień 2005 oczywiście część tych budyneczków na współczesnych mapach już nie istnieje więc są to dziewicze " tereny a ja nie dysponuje na razie piszczałką. Oczekuję propozycji..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painter Napisano 2 Październik 2005 Share Napisano 2 Październik 2005 Hej Darłowo sie kłania>w sumie wyskoczyłem raz na pozostałosci po zabudowaniach niemieckich w okolice Postomina znalazłem troszke garnków, kluczy, fragmentów jakiegos odlewu zeliwnego chyba pieca bo ładnie zdobiony :) w sumie długo nie byłem i teren jeszcze dokładnie nierozpoznany ale mysle ze wmiare upływu czasu bedzie lepiej tym bardziej ze dowiedziałem sie ze w tych okolicach była kiedys ładna wioska ok 80 domów a w tej chyili zostało ok 8:) piszczałke mam od niedawna wiec dopiero raczkuje NOrdyk z kad jestes bo tereny o których mówisz sa bliskie mojemu sercu a w szczególnosci Krag Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuna Napisano 2 Październik 2005 Share Napisano 2 Październik 2005 No to również witam a że często jestem w Darłowie(bardzo nawet) więc może jakiś kontakt?Sprzęt jest auto też a i czasu w miarę sporo:)W razie co kontakt na priv.maciek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NORDYK Napisano 22 Październik 2005 Share Napisano 22 Październik 2005 MIESZKAM W SŁAWNIE, PRACUJĘ W DARŁOWIE.W CHWILI OBECNEJ PRACUJĘ NAD TĄ MAPKĄ.PORÓWNUJĘ TO CO JEST NA MAPIE Z MIEJSCOWŚCIAMI AKTUALNIE ISTNIEJĄCYMI. NIESTETY W CHWILI OBECNEJ NIE MAM ZBYT DUŻO WOLNEGO CZASU, ALE W PRZYSZŁYM TYGODNIU ISTNIEJE NADZIEJA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NORDYK Napisano 22 Październik 2005 Share Napisano 22 Październik 2005 Do PainteraJeśli posiadasz piszczałke to może zwiedzałeś z nią okolice Lejkowa nad brzegami Grabowej?.Na niektórych mapkach wzdłuż lini brzegowej pokazane są okopy, a charakterystycznych dołków tam nie widziałem.Ponadto nie wiem co wygrzebane z ziemi leży w twoim kręgu zainteresowań. Ciekawa okolica to również Wicie - w XVIIw. istniał tam mały port, były 3 karczmy i stoczono małą potyczke ze Szwedami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NORDYK Napisano 22 Październik 2005 Share Napisano 22 Październik 2005 Do PainteraJeśli posiadasz piszczałke to może zwiedzałeś z nią okolice Lejkowa nad brzegami Grabowej?.Na niektórych mapkach wzdłuż lini brzegowej pokazane są okopy, a charakterystycznych dołków tam nie widziałem.Ponadto nie wiem co wygrzebane z ziemi leży w twoim kręgu zainteresowań. Ciekawa okolica to również Wicie - w XVIIw. istniał tam mały port, były 3 karczmy i stoczono małą potyczke ze Szwedami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painter Napisano 22 Październik 2005 Share Napisano 22 Październik 2005 Hej!! W Lejkowie mam znajomych, i nad Grabową chodziłem, ale z wędką i to pare ładnych lat temu, a w tedy jeszcze nie myslałem o piszczałce:)i szczerze mówiąc, nie pamiętam okopów przy rzece, jedyne co pamietam to, że naprzeciw domku w którym mieszkałem jest las a w nim niedaleko od drogi cmetarz niemiecki. Zainteresowania? biore wszystko co wyskoczy z ziemi i jest ciekawe :)monetki, militaria fragmęty ceramiki przy okazji jak sie znajdą....wszystkoOstatnio przypadkiem:) oczywiscie 200m od domku wyskoczyła mi klamerka RAD niestety troszke nadgryziona ząbkiem czasu i co najciekawsze to gdzies dalej w ziemi spoczywa:((srodek łopatki) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NORDYK Napisano 23 Październik 2005 Share Napisano 23 Październik 2005 Hej Painter !!!W jakiej odległości od Darłowa prowadzisz wypady w teren ? Mam namierzone piękne ruiny niemieckiej leśniczówki i chyba jakieś bauerowskie zabudowania gospodarcze.Nordyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painter Napisano 24 Październik 2005 Share Napisano 24 Październik 2005 Hej NordykNajczesciej kopie ok 200 m od domu :) wiec o odległosci od Darłowa ciezko powiedziec:), jak mam wiecej czasu to Darłówek (ok 2km od Darłowa), a wypady dalej:) no czasem na rewir gdzie poluje tj. okolice Postomina.Po co jezdzic daleko?, jak fanty pod domem rosną:)Napisz mi gdzie mieszkasz to cie odwiedzę i pojedziemy razem szukać szczęścia:) Interesuje mnie jeszcze jedna wioska w okolicach Postomina,za czasów niemiaszków było tam ok 80 domków a teraz jest ok 8 ,czekam az troszke trawa opadnie. Wiem ze mozesz mi cos na jej temat powiedziec ale musimy sie zobaczyc lub na e-mail:)A lesniczówka swoja droga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sq1gpw Napisano 26 Październik 2005 Share Napisano 26 Październik 2005 Witam Kolegów z Koszalina. Ja kopałem w rejonie miejscowości Kościernica, wiem że była tam niemiecka wioska i wiem także że ludzie wyciągają z piwniczek, szopek i innych przydomowych budynków ciekawe znależiska. Zapraszam wszystkich chętnych. Jadę w sobote albo niedzielę 29-30 pażdziernika 2005. Kontakt: sq1gpw@interia.pl. Tel: 504 088 323 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sq1gpw Napisano 26 Październik 2005 Share Napisano 26 Październik 2005 Proszę kolegów NORDYK i Painter o kontakt jeżeli chodzi o rejony Koszalińskie to jestem zaintresowany własnie tego typu informacjami. Gdzie i ile było domków poniemieckich. Normalnie kopie na wale pomoskim. Ale rejon Koszalina obfituje w wioski których nie ma. Rejon Kołobrzegu - II wojna .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NORDYK Napisano 28 Październik 2005 Share Napisano 28 Październik 2005 Witam !!!Do PainteraOstatnio weszłem w posiadanie map wybrzeża Darłowa i okolic w skali 1:25.000.Od dzisiaj do 17.11. jestem na urlopie:) nr telefonu 502240809 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painter Napisano 3 Listopad 2005 Share Napisano 3 Listopad 2005 Witam!Na maila nie odpisujesz:(wiec pisze tu Zostawiłes cos w samochodzie:)byłes na wykopkach?? poszperac dalej??ja dzis wyskoczyłem na 2h i wyskoczył mi reich pfenning z 1874 roku :) jak mapki? zdobyłes te o których , mówiłem ? pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painter Napisano 26 Wrzesień 2007 Share Napisano 26 Wrzesień 2007 Witam.sq1gpw" działasz jeszcze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JOHNY WOO Napisano 27 Wrzesień 2007 Share Napisano 27 Wrzesień 2007 Nordyk podzielil bys sie tymi mapkami ??Dzieki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nemitz Napisano 27 Wrzesień 2007 Share Napisano 27 Wrzesień 2007 Witam, w miejscowości Jeżyczki na trasie do Darłowa są miejsca gdzie kiedyś były zabudowania gospodarstw, w chili obecnej są tam pola, łąki. W najbliższym czasie planuje tam skoczyć z wykrywką, narazie niestety brak czasu, a poza tym mam jeszcze do sprawdzenia kilka miejsc w mojej miejscowośći, ale miejsce zapowiada sie ciekawie Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.