vonadamski Napisano 7 Październik 2002 Autor Napisano 7 Październik 2002 Witam!!!Niestety nie podesle skana ale sprobuje wytlumaczyc:) Srednica 22 mm metal trudno mi okreslic nie jestem znawca a nie chce zniszczyc znaleziska. Z tyłu dziwne uszko w ksztalcie prawie stozka z czterema otworami na nitke. Z przodu orzel nad nim korona (kojazy mi sie z prawoslawna albo poniatowskiego) Pod nim jakby pioruny(strzalki) jeden z nich trzymany w szponach. Orzel patrzy w lewo(czyli odwrotnie niz na naszych monetach) tułów ma jednak skierowany w prawo. Skrzydla rozlozone opadajace w dol(gorne krawedzie skrzydel na wysokosci glowy). Ogólnie orzeł przypomina orła niemieckiego na odznaczeniach. Znaleziony w miejscu gdzie stala stara lesniczowka. W poblizu byly monety z lat 1789-1856r. Z gory dziekuje za identyfikacje:D Z powazaniem vonadamski
Gość Napisano 14 Październik 2002 Napisano 14 Październik 2002 Z opisu ten orzeł kojarzy mi się z XIX-wiecznym orłem pruskim występującym dość pospolicie na guzikach (i nie tylko). Dobrze by było sprawdzić, czy na piersi orła nie ma monogramu królewskiego np. FRW - wtedy przynajmniej wiadomo za jakiego króla guzik wyprodukowano. No i ten piorun nieodparcie przysyła mi na myśl jakąś organizację odpowiedzialną za łączność (telegraf???) a jeżeli tak to II połowa XIXw. Na guziku leśniczego (mam taki) orzeł siedzi na trąbce (na pocztowym zresztą też).
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.