Gość Napisano 5 Sierpień 2004 Napisano 5 Sierpień 2004 Cześć,czy ktoś używa tych wykrywaczy? Jak łapią monetki? Bardzo proszę o opinie.pozdrawiamJurek
mrand Napisano 5 Sierpień 2004 Napisano 5 Sierpień 2004 Dotychczas ukazał się tylko jeden model z serii metaX (metaX2). Było to urządzenie statyczne z oddzielnym kanałem dyskryminacji tonowej. Detektor zaprojektowany został z myślą o poszukiwaniu przedmiotów większych i głębiej położonych typu relikty czy militaria. Poszukiwanie monet, choć możliwe (istnieje tryb pracy tzw. pseudodynamicznej) nie jest polecane.Niebawem (prace nad serią informacyjną mają się ku końcowi) ukaże się model metaX3, który jest specjalnie zaprojektowany do poszukiwania drobnych przedmiotów i monet, choć nie tylko ponieważ posiada również tryb pracy statycznej all metal" oraz tzw. Mix mode", kiedy tryb statyczny z dynamiznym pracują równocześnie. Stwarza to bardzo ciekawe możliwości. PozdrawiamMrand
mrand Napisano 5 Sierpień 2004 Napisano 5 Sierpień 2004 Nie róbmy tu wątku reklamowego. Wszelkie wiadomości w swoim czasie na mojej stronie www tym bardziej, że nie zapowiada się żadna masowa produkcja.Najkrócej mówiąc, właściwości użytkowe i osiągi są zaskakujące. PozdrawiamMrand
wicja1 Napisano 6 Sierpień 2004 Napisano 6 Sierpień 2004 Ale mam nadzieję,że da Pan znać o tym,że testy i inne informacje już są na Pana stronie.Też jestem bardzo ciekwy,bo jest to jeden z bardzo niewielu polskich sprzętów,którego widok nie przyprawia o mdłości.Na oko coś pięknego.Trąci trochę Whitesem,ale myślę,że to dobrze.Pozdrawiamwicja1
Gość Napisano 6 Sierpień 2004 Napisano 6 Sierpień 2004 Trąci?? On wyglada doklądnie jak whites. Whites Polisz Edyszyn.
mrand Napisano 6 Sierpień 2004 Napisano 6 Sierpień 2004 Z pewnymi oporami mogę się zgodzić, że na pierwszy rzut oka mój stary detektor przypomina troche Whites'a ale po dokładnym zapoznaniu okazuje się, że nie ma z nim nic wspólnego. Nie ukrywam, jestem pod wielkim wrażeniem produktów tej firmy, śledzę rozwój poszczególnych modeli i wyciągam wnioski. Nikt nie zaprzeczy, że wzór do naśladowania jest bardzo zacny.Dodatkowo co do podobieństwa, to z przedstawicielem Whitesa w osobie p.McRay doszliśmy, że metaX nie jest podobny do ich produktu na tyle aby mieli powody mnie tępić. Więc chyba nie ma sprawy.Nowe metaX-y mają zmieniony wizerunek, zupełnie nową elektronikę o konstrukcji modułowej oraz parę innych oryginalnych pomysłów. Wszystko zaprezentuję niebawem, bo sam już mam dosyć czekania na nowy model :) PozdrawiamMrand
Edik Napisano 19 Sierpień 2004 Napisano 19 Sierpień 2004 WITAM!Do Stefos: Ja bym z tym podobieństwem do Whites’a nie przesadzał. Niby do którego modelu wykrywaczatej firmy Metamax jest podobny? Każdy ma prawo mieć swoje zdanie i dla mnie podobieństwo jest tylko jeśli chodzi o podłokietnik... :-) Tak jest zupełnie podobny... Zresztą podobny nie znaczy wcale identyczny. Zresztą jak można porównywać jeśli nie zna się budowy „elektroniki” wykrywacza. To przecież ona w gruncierzeczy decyduje o tym jaki to jest detektor. Elektroniki Metamaxa nie znam wiec nic nie mogę powiedzieć,innych podobieństw nie widzę. Skrzynka elektroniczna jest inna, gałki potencjometrów inne, wysięgnik, uchwyt... tez inne. Wiec nie wiem o co chodzi...? Może napiszesz coś bardziej konkretnego i podasz jakieś argumenty... Do Mrand: Przy okazji, ze wspomniałeś o nowym modelu Metamax3... Na stronie www. można wyczytać, ze detektor ten będzie wyposażony w aktywna sondę z rozbudowana w środku elektroniką... Chciałbym zapytaćw jaki sposób wpływa to na polepszenie pracy układu elektronicznego, czy tez samego wykrywacza. Jaki jest sens takich rozwiązań? Wiem, że niektóre firmy stosują takie rozwiązanie, np. Minelab, który w sondzie DD do Sovereign umieszcza przedwzmacniacz(preamp). W zasadzie są tam dwa układy, które można umieścić wsamym wykrywaczu... Jeśli któryś z układów padnie trzeba niestety rozbierać sondę... Drugie pytanie: Dlaczego elektronika w modułach? Do postu dołączam zdjęcie elektroniki mieszczącej się w sondzie do Sovereign. Zdjęcie znalazłemna forum Geotech.Pozdrawiam.Edik
Gość Napisano 19 Sierpień 2004 Napisano 19 Sierpień 2004 Do Edik: chodzi mi ogólnie o wyglad skrzynki z elektronika, miejsca usytuowania pokręteł i styl nalepki z nazwa , miejsc jej umiesczenia itak dalej. Ale to moje odczucia rzeczywiście. Ale taki Metax2 to by mi sie przydał. Do Mrand: dlaczego wykrywcze matax nie są seryjnie produkone tylka w krótkich seriach"?
mrand Napisano 19 Sierpień 2004 Napisano 19 Sierpień 2004 Podobieństwo rzecz względna. W nowym modelu zmnieniłem nieco wzornictwo. Niedawno zatelefonował do mnie jeden sympatyczny człowiek i powiedział: adzwoniłem dlatego, bo pomyślałem, że jeśli ktoś zadbał o wygląd zewnętrzny, to i elektronika musi być w porządku". I tak właśnie jest. Jeszcze raz podkeślam - NIE JESTEM PRODUCENTEM detektorów metali, ja je tylko konstruuję i cieszę się z tego, a jeśli coś sprzedam to głównie w celu pokrycia dosyć wysokich kosztów całej zabawy. Nie planuję żadnej większej produkcji (konkurencja może spać spokojnie) ponieważ dla mnie jest to kołowrót nie do wytrzymania.Konstrukcja modułowa pozwala na łatwiejsze wprowadzanie wszelkiego rodzaju modyfikacji jak i tworzenie odmian detektorów poprzez używanie standardowych klocków (właśnie opracowanie tego standardu zabrało mi tak wiele czasu).Przy umieszczaniu elektroniki w sondzie poszedłem znacznie dalej niż inni. Cewka zawiera część generacyjną oraz układy wstępnej obróbki sygnału, czyli w sposób daleko posunięty pozwala niezależnie kształtować cechy całego detektora. Ponadto przebiegi wchodzące i wychodzące z sondy są całkowicie ustandaryzowane. Umożliwia to przyłączanie do tego samego wykrywacza szeregu sond o diametralnie różnych właściwościach przy zachowaniu pełnej kompatybilności. W praktyce jest tak, że po zamianie sondy można uzyskać sprzęt o zupełnie innych cechach i do innych zastosowań. Popatrzcie jaką daje mi to swobodę jako konstruktorowi oraz jak elestyczną sytuację stwarza dla potencjalnego użytkownika. Jest to jeszcze pieśń przyszłości ale w tym kierunku będę zmierzał. Tymczasem nowe mtaXy już naprawdę niedługo i w tajemnicy powiem, że nie będzie to tylko jeden model :) PozdrawiamAndrzej Mariański Mrand"
Gość Napisano 20 Sierpień 2004 Napisano 20 Sierpień 2004 To ja juz nie rozumiem. Dobra konstrukcja, nowoczesna z opisu wynika, ze konstrukcyjnie i w założeniach konkrencje bije w przedbigach - nie wiem jak zasiegi,a nie można jej kupić ot tak poprostu bo nie ma jejw sprzedaż??? A moze inna firma zajeła by się szersza sprzedażą? Bo dla mnie to nie do zrozumienia: duża kasa koło nos i nie chce się po nią wyciągnąć ręki??? Przeciez zapotrzebowanie na polski uniwersmy ykrywacz i jeszcze z możliwością tką jak Pan opisuje w poście jest totalne. SPrzedaż 120% normy.
mrand Napisano 20 Sierpień 2004 Napisano 20 Sierpień 2004 Spokojne Stefos :) Dla mnie kasa jest rzeczą wtórną Najpierw dobry detektor.Prawdopodobnie nie zdajesz sobie sprawy ile pracy i czasu wymaga opracowanie w pojedynkę przyzwoitego sprzętu. Począwszy od koncepcji poprzez technologię, technikę, dokumentację na organizacji wykonawstwa skończywszy. Ponadto mam do tego podejście maniakalne i absolutnie kocham to robić. Nie jestem wariatem i zdaję sobie sprawę ze wszystkiego w związku z tym wcześniej czy później detektory będą. Ostatnio żona zaczyna się niecierpliwić, co może mieć kluczowe znaczenie dla ostatecznego terminu :) PozdrawiamMrand
Edik Napisano 21 Sierpień 2004 Napisano 21 Sierpień 2004 Witam!To jest to zdjęcie, które ostatnio mi nie weszło.Elektronika w sondzie minelab...Pozdrawiam.Edik
Edik Napisano 21 Sierpień 2004 Napisano 21 Sierpień 2004 Witam...Znalazłem jeszcze coś takiego...PozdrawiamEdik
leserek Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 witamdo mrand.wiem ze z czasem jest u ciebie kiepsko ale odpisz mi o tej monecie ktora ci przeslalem. to all: nie wierzcie mu to zupelny wariat, fascynata, ale sprzet od niego nabyc to cholerna cierpliwosc trza miec,meczylem go kiedys caly rok o wykrywke i musialem dac za wygrana. ale mialem pierwowzor w rece, wierzci mi jest godzien...sory mrand ze cie tak molestuje ale polubilem cie choc masz mnie chyba za natreta nie z tej ziemii i podobala mi sie twoja mysl techniczna i serce ktore w to wlozylespozdro
Edik Napisano 25 Sierpień 2004 Napisano 25 Sierpień 2004 WITAM!Tak właśnie myślałem, że te moduły są dla łatwiejszej modyfikacji. Uzyskanie jednak jakiegoś standardu może być kłopotliwe, choć każdy układ elektroniczny detektora można podzielić na poszczególne bloki, tak jak np. w tym VolksturieSS - modyfikacji ClassicIII, to jednak wszystkichnowinek nie da się w taki wykrywacz wpasować. Swoją drogą chętnie zobaczyłbym jak wygląda ta elektronika Metamaxa3 w modułach. Może mógłbyś umieścić jakąś fotkę pcb tego nowegoMetamaxa3... Może być jeszcze Metamax2... Jestem maniakiem-zbieraczem pcb wykrywaczy... :-) Kiedyś na Twojej stronie istniała taka fajna galeria pcb wykrywaczy... Ostatnio nie mogłem już jej znaleźć. Rozumiem, że zdjęcia zajmowały dużo miejsca.. .Jeśli chodzi o projektowanie wykrywaczy to chciałem zapytać jeszcze o warsztat. Czy używasz programów do symulacji układów? PSPICE, MULTISIM... czy coś w tym rodzaju? Czy raczej montujesz układy na płytkach uniwersalnych...? Wiadomo, że musi być jakieś wyobrażenie oprzyszłym projekcie i do jakiegoś celu należy dążyć... :-) Teraz wydaje się, że nowe konstrukcje powinny być już projektami cyfrowymi, z procesorem, wyświetlaczem graficznym...etc. Jednak wszystkie te nowinki: procesory DSP, sterowanie mikroprocesorowe, identyfikacja... W prawie każdej większej firmie są już pewnym standardem. Jednak to temat na zupełnie inną dyskusje....... Pozdrawiam.Edik
mrand Napisano 25 Sierpień 2004 Napisano 25 Sierpień 2004 Twoje pytania wymagają szerszej odpowiedzi. Niestety w tym momencie jestem nieco ograniczony czasowo. Napiszę więcej w pierwszej wolnej chwili. Porównywanie metaX-a i Classica może Cie doprowadzić do mylnych wniosków. To dwa zupełnie innej klasy detektory.Na razie zamieszczam dokładniejsze foto przedwzmacniacza w sondzie Minelaba. PozdrawiamMrand
Edik Napisano 26 Sierpień 2004 Napisano 26 Sierpień 2004 Witam!Mrand nie porównuje ClassicaIII do Twojego projektu.Chodziło mi tylko o to, że ta modyfikacja pod nazwą VolksturmSS, że autor tej modyfikacji oparł swój projektna konstrukcji modułowej... :-)To zdjęcie które umieściłeś jest chyba z M.Explorer...?Serdecznie pozdrawiamEdik
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.